Колко живота има Дейв Геън

Не случайно го наричат Котката, защото няколко пъти е бил на косъм от смъртта заради наркотици и алкохол.

Деяна Ангелова 09 May 2013

Фронтменът на „Депеш Мод“ Дейв Геън се буди всяка сутрин в 4,14. Не е нужно да поглежда часовника. Много добре знае колко показва. Часът, в който умира от свръхдоза преди 17 години. „Мисля, че някой иска да ми напомни колко прекрасен всъщност е животът ми. И че не съм аз този, който ще реши кога да свърши“, твърди Геън.

Не случайно го наричат Котката, защото няколко пъти е бил на косъм от смъртта заради наркотици и алкохол. Досега е изразходвал четири от котешките си живота. А останалите възнамерява да запази. Защото най-накрая осъзнава, че всъщност му се живее. Сега, в този свят, с това семейство, с тази група и музика, и без вредните навици.

Сърдечен удар
8 октомври 1993 г., Ню Орлиънс. 30 000 души викат „Депеш Мод“ на бис, но Дейв Геън не може да помръдне, не може да диша, не чува какво крещят. Пристигат парамедиците, диагнозата е сърдечен удар. Докато зад сцената те се борят за живота му, групата е принудена да укроти хората и излизат на бис без него.

Опит за самоубийство
Август 1995 г. Депресия, наркотици, алкохол... Комбинацията не вещае нищо добро. „Вече бях изпил бутилка вино, но реших да глътна и шепа валиум. Много глупаво от моя страна. Влязох в банята, видях бръснача и прерязах китките си. Беше моментно хрумване. Не съм обмислял специално да се самоубия. Пък и наоколо имаше хора, подсъзнателно съм знаел, че ще ме открият“, разказва по-късно той.

Свръхдоза
28 май 1996 г. На пода на хотел Sunset Marquis в Лос Анджелис лежи Дейв Геън след свръхдоза кокаин и хероин. Часът е 4,15. Сърцето му спира да бие за цели две минути. Той е в клинична смърт. „Първото нещо, което осъзнах, бе как се отделям от тялото си. Носех се под тавана и наблюдавах случващото се под мен. Парамедиците тичаха около тялото ми и се опитваха да ме спасят. А аз пищях, че всъщност не лежа там долу. Мисля, че това беше душата ми. Секундите ми се сториха като часове. След това изведнъж ме погълна пълен мрак. Сякаш някой бе изключил светлините“, разказа в интервю за BILD певецът. Когато идва в съзнание, вижда, че е прикован с белезници за болничното легло, а полицаи му четат правата заради притежание на наркотици. „Изкарах цяла година в клиника. Всеки ден взимаха проба от урината ми, за да се уверят, че съм чист. В противен случай отивах за две години в затвора. А това наистина ме плашеше. След тази случка най-накрая осъзнах, че всъщност съм смъртен“, казва Дейв Геън.

Рак
12 май 2009 г. Малко преди групата да се качи на сцената в Атина в съблекалнята на Дейв му прилошава. Поставят диагноза гастроентерит. Последвалите тестове обаче откриват тумор в пикочния мехур. За щастие операцията е успешна, но много от датите в турнето са отменени. „Вече знам. Няма бяла светлина, няма покой. Има само непрогледен мрак. Пропилях толкова много заради наркотиците и алкохола. Но остарявам и няма да прахосам и секунда от оставащото ми време“, категоричен е Дейв Геън–Котката

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР