Тао масаж

Основната му роля е практикуващите да се свържат с огромния си потенциал за самолечение.

Елка Влаховска 22 April 2013

В една съботна вечер отивам на семинар по тао масаж или чи ней цанг* – китайски масаж за здраве. Водят го Рентао Равазио, старши инструктор по Универсално лечебно тао, и неговата партньорка Витао Хоугън. Двамата са пренесли в Швейцарските Алпи, където посрещат хора от цял свят, наученото от гранд мастер Мантак Чиа в Тайланд. Идват в България по специална покана на единствената сертифицирана инструкторка по Лечебно тао у нас Мариела Таскова.

Могат ли белите дробове да се усмихват Преди да пристъпим към чи ней цанг, Витао ни обяснява как да отворим сърцето си и то „като крал да посреща своите поданици – различните вътрешни органи“. Трябва да си ги представим в определен цвят, да „ги повикаме“ и да им се усмихнем. Но на белите ми дробове въобще не им е весело след цигарите, а май и черният дроб си мълчи сърдито. Поне мога да си представя сърцето как тупти червено и весело и как посреща и изпраща „своите гости“. Очевидно има ефект – топлина и радост се разливат по тялото ми, забавлявам се.

Свалете горния мозък в долния С тази медитация ме хващат натясно. Мога да разбера за движението на чи, за връзката ни с космоса, мога да обработя купища информация. Но да сваля мозъка си в тънките черва... е, едва ли ще се получи. Според Лечебното тао вътрешните органи съхраняват жизнената ни енергия и те имат ДУХ и ДУША. Трябва да ги обичаме и да общуваме с тях. Тази втора медитация за изключване на рационалния ум и за насочване на концентрацията към пъпа е подготовка за следващия етап – масажа чи ней цанг.

Двама на люлката
Според Лечебното тао човек трябва да намери баланс между негативните и положителните си емоции – и едните, и другите съществуват. Когато негативните се натрупат и не ги преработим, те правят „възли“ в тялото и блокират правилното протичане на чи. Следва тревожност, гняв или страх и колкото повече навлизаме в техния цикъл, толкова повече го затвърждаваме. Масажът на корема (чи ней цанг) е един от начините да възвърнем еластичността, а заедно с нея и усещането си за радост от живота.

Техники за всеки ден
1. Легнете, отпуснете се и поставете дланите върху корема, като оформите триъгълник с палците и показалците около пъпа.
2. Усетете с дланите си твърд или мек е коремът, втвърдяването означава, че  има проблем.
3. Направете с дясната длан няколко кръгови движения около пъпа по посока на часовниковата стрелка.
4. С показалеца на дясната ръка започнете да притискате в една точка и да завъртате кръг обратно на часовниковата стрелка. Обиколете по този начин пъпа по посока на часовниковата стрелка (ръката обикаля надясно, а показалецът се движи наляво).
5. Много нежно с възглавничките на показалеца и средния пръст започнете да опипвате около пъпа. На места може да усетите под кожата нещо като ситни песъчинки – това е блокирана чи. Леко ги разнесете с кръгови движения.
6. С онази част на дланта, с която каратистите нанасят удари, натиснете на около 5 см над пъпа и придвижете надолу от лявата страна и нагоре – от дясната, близо до тазовата кост.
7. Отпуснете се, поставете отново дланите около пъпа. Медитирайте как оттам се свързвате с необятния източник на енергия.

*Чи ней цанг помага за освобождаване от стреса и от токсините, за хармонизиране на храносмилането, за облекчаване на болки в долната част на гърба, главоболие, безсъние, ПМС и симптоми при менопауза. Основната му роля е практикуващите да се свържат с огромния си потенциал за самолечение. Повече информация на www.taobg.eu
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР