Д-р Георги Гайдурков

Главният враг на черния дроб са въглехидратите

Мариана Антонова 20 February 2013

Д-р Гайдурков, от какво се омазнява и увеличава черният дроб?

Обвиняват животинските продукти и това е част от истината. Висок процент в нашето меню на животински продукти с наситени мастни киселини натоварва цялостната система на организма и респективно черния дроб. Но много по-често той се натоварва от въглехидрати с висок гликемичен индекс. Това са храни, които рязко повишават кръвната захар, организмът реагира с високо инсулиново ниво и това води до стеатоза (омазняване) на черния дроб и т.нар. лош холестерол.

За съжаление почти на челно място с много висок гликемичен индекс е пчелният мед. По същия начин действат полизахаридите под формата на брашна, респективно тестените продукти. Дори пълнозърнестите брашна и продуктите от тях са със сравнително висок гликемичен индекс.

Значи първата стъпка в профилактиката и привеждането на дроба в норма е да се откажем от тестените храни.

Но пък можем да дадем приоритет на варивата – ориз, царевица, елда, жито, просо, овес и др., – които са с пъти по-нисък гликемичен индекс. Нека не забравяме, че половината земно кълбо се храни с варени зърнени култури. Колкото повече наситним на брашно едно семе и го преработим технологично, толкова повече са негативите в него. Примерно при готова паста (спагети и макарони) витамин Е, който е в голям процент в житото, се губи до 90%. А витамините и минералите помагат в разграждането на мазнините.

Напълно ли да изключим меда от менюто си?

При млади хора, които изразходват мазнините чрез двигателен режим, медът не е опасен до 1-2 с.л. на ден, при възрастни – до 1-2 ч.л. Но ако човек има вече нарушен липиден статус (добър, лош холестерол, триглицериди) и стеатоза на черния дроб, би трябвало поне за известно време да изключи меда от менюто си.

Каква е връзката между черния дроб и липидния статус?

Ако при черния дроб има нарушения, липидният статус трябва да е перфектен. Защото той е основата на омазняването му. Разбира се, стеатозата е и защитна реакция. Вместо мазнините под формата на мастни капки да плуват в кръвта и да запушват съдовете и в частност капилярите, което да доведе до инсулт или инфаркт, черният дроб поема товара – тоест организмът предпочита по-малкото зло. 

Доста хора прочистват черния си дроб със сок от лимон и зехтин. Действа ли ефективно тази комбинация?

В рамките на 2-3 дни или на 1 ден през 1 или 2 часа се редуват прясно изцеден сок от лимон и зехтин. Зехтинът предизвиква силни контракции в жлъчния мехур – колектора на отпадъците на черния дроб – и той изхвърля по-активно боклука към червата. Лимоновият сок стопява мазнините. Това е добра комбинация, когато искаме да направим нещо бързо. Но е коректив на парче и не може да реши принципно проблема. Може да го правим 1-2 пъти годишно, най-много по веднъж на сезон. Защото губим и доста минерали и витамини.

Какви са капаните при прочистването с лимон и зехтин?

Когато черният дроб обира мазнините, в един момент те се утаяват в жлъчния мехур като камъни обикновено с холестеролов състав. Като провокираме чрез зехтина и лимона силен тласък по чернодробните и жлъчните пътища, тези камъчета може да тръгнат и да запушат жлъчните пътища. Резултатът е механична жълтеница, жлъчна криза, дори отстраняване на жлъчката. Хубаво е да не рискуваме с такива крайни варианти. Затова е добре преди да започнем атака с лимон и зехтин, да се направи ехография, за да се види дали има камъни в жлъчката и ако има – какъв е размерът им.

Все пак изхвърлят ли се жлъчни камъни при атака с лимон и зехтин?

Често хората казват: отделих цяла шепа зелени и меки като пластелин жлъчни камъчета. Това обаче не са камъни от жлъчния мехур, а комбинация между зехтина и жлъчните сокове. Но може да се изхвърлят и камъни и това е наблюдавано често.

А вие какво препоръчвате?

Да променим хранителния си стил, като избягваме най-вече въглехидрати с висок гликемичен индекс, следим липидния си статус и се изхождаме по два пъти на ден. Това означава по-голямата част от менюто ни да е от продукти с високо съдържание на фибри, баластни вещества и целулоза. Разбира се, има и палиативи. Примерно фибри от кокос, които са фини и без глутен, или фина целулоза от живовляк. Но най-добре голяма част от менюто ни да са плодове, зеленчуци и сурови семена

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР