Възможно ли е да си Мадона!?

"Всеки иска от мен да отрежа парчета от себе си, да се накъсам и той да ме монтира по свой образ и подобие. Само така ще можете да ме приемете. Всички искате да бъдете режисьори!”

Ирина Иванова 25 July 2008

 Всеки иска от мен да отрежа парчета от себе си, да се накъсам и той да ме монтира по свой образ и подобие. Само така ще можете да ме приемете. Всички искате да бъдете режисьори, мамка ви!”

На 16 август 2008 г. Мадона навършва 50 години. Бори се с времето на живот и смърт, с пластични операции, фитнес, джогинг, йога и строга макробиотична диета. С кабала, аюрведа и какво ли още не. Дали ще ни се разсърди, ако в нейна чест перифразираме древната египетска поговорка за пирамидите и кажем: „Всички се страхуват от времето. Времето се страхува от Мадона.“ Така ли е наистина? „Изглеждам страхотно, защото ме гледате отдалеч. Я елате по-наблизо!“ - пошегува се наскоро певицата на пресконференция.  

EVA реши да се приближи до нея и изрови 13 причини Мадона да е най-ярката звезда на шоубизнеса от последните три десетилетия. Може би трябва да прибавим – най-ярката пътеводна звезда. Защото много от днешните лоши момичета на сцената и екрана образно казано са засукали първото си мляко от незабравимия златист конусовиден сутиен на Жан-Пол Готие, с който певицата се появява на турнето си Blond Ambition през 1990 г. Пък и защо само известните? Както прочетохме в един форум „всяка жена трябва да бъде толкова Мадона, колкото е възможно“.

1. Татко, не ме поучавай!

„Баща ми Тони бе италианец, ревностен католик и много старомоден човек, макар че по професия бе инженер. Той е израснал в онзи италиански свят на мачовците и бе абсолютен традиционалист. Тони е човекът, оказал най-голямо влияние върху живота ми, но не по пътя на примера, а по пътя на бунта. Аз се бунтувах срещу баща си, не му подражавах и не го следвах. Но това също е начин да намериш себе си. Един от братята ми – Кристофър – е гей. Като млад той беше страхотен красавец и бе заобиколен от жени, привличаше ги като магнит – много повече от хетеросексуалните ми братя. Всички жени се чувстваха толкова близки с него, колкото не бях виждала мъж и жена да са близки. Ние приемахме нормално това, че е гей, но баща ми никога не го прие, макар че и никога не му каза нищо.“ 

 2. „Нищо друго не ме вълнува така силно, както женствените мъже – те са моето алтер его“„

Кристофър Флин, първият ми учител по балет, също беше гей. Беше толкова жив и различен от всички други! Той ме събуди. Караше ме да се гордея със себе си. Идваше, обхващаше лицето ми в ръцете си и казваше: „Ти си красива!” Когато бях на 15, ме заведе за пръв път в гей клуб. Никога не бях ходила на подобно място. На ученическите забави никога нито едно момче не ме покани на танц. Всички мислеха, че съм лудичка, защото излизах навън и си танцувах сама.

 Когато попаднах в гей клуб, вече не се чувствах чужденка, бях си у дома. До този момент търсех себе си в хетеросексуалните очи на мачовците, които гледаха на мен като на странно момиче. Знаех, че ги плаша. Чувствах се неадекватна и некрасива до тях. Когато опознах гей обществото, си казах: „Значи има и други начини да живея.” Проблемът беше, че се влюбих в Кристофър и неговия лайфстайл, заобиколих се само с танцьори-гейове и, естествено, бях абсолютно нещастна, че не съм мъж. В Холивуд има дълга традиция в това отношение – певици, заобиколени от гейове: Джуди Гарланд, Барбара Стрейзанд, Даяна Рос, сега и аз съм една от тях.“

 3. Като Мерилин

„Хората ме питат дали образът на Мерилин Монро, с който се идентифицирах в началото, не е за мен просто маска на уязвима жена, която поставям върху стоманеното си сърце. Или може би е мой идол. Определено не е второто, но тази нейна сексуалност, която беше обсесия за всички и за медиите включително – по някакъв начин това важи и за мен. И на този фон нейната уязвимост наистина е любопитна за мен. Основната разлика между мен и Мерилин е, че аз не се пристрастявам към неща, които ме карат да забравям за живота, защото обичам живота си. Но в нея има уязвимост и еротична тъга, които аз бих нарекла женска сила, а не слабост. Използвам я като маска, но в един момент казвам: какво ще стане, ако сваля маската.“ Кой друг си сложи маската „Мерилин“: Ана-Никол Смит, Кристина Агилера, Гуен Стефани, а донякъде и Кайли Миноуг. 

 4.„Възбужда ме идеята да правя любов с жена, а други жени и мъже да ни гледат“

Мадона твърди, че не вярва в представата за двете половинки, които цял живот се търсят и накрая се срещат. За нея човекът е бисексуален по природа. Тя неведнъж надълго и нашироко разказва за своята приятелка от ученическите години Сандра Бърнхард. „Страхотна мацка, една от малкото ми истински приятелки и една от много малкото жени, които наистина могат да ме вземат.

 Тя е дръзка жена в най-истинския смисъл на думата. Повечето момичета се крият под завивките на кушетките си, когато мастурбират или са с друго момиче, а ние... ние просто не се криехме и така викахме, че плашехме всички наоколо. Когато двете със Санди отидохме в шоуто на Дейвид Летърман, не беше ясно как точно ще се развият нещата. Санди започна да играе играта „ние сме гаджета” и аз просто се включих.

 Знаете, обичам да се е...ам с хората. Всъщност разбрах, че всички са доста по-толерантни към лесбийките, отколкото към мъжете-гейове.“ Мадона и до днес продължава да дразни добрите хора с внезапни сценични приумици като например страстната й целувка уста в уста с Бритни Спиърс и Кристина Агилера при раздаването на MTV наградите през 2003 г., както и тази с една от танцьорките в шоуто й по време на последното й турне Confessions. Сред изявените последователки на лесбо-скандалите са Анджелина Джоли, „Тату“, Елън ДеДженеръс.

5. Евита или мюзикълите се завръщат

През 1995 г. Мадона тъкмо е взривила духовете за пореден път с книгата Sex и албума Erotika и решава да смени посоката. Започва масирана предкастингова кампания с цел да спечели ролята на Ева Перон в екранизацията по мюзикъла на Андрю Лойд Уебър „Евита”. Когато става ясно, че тъкмо тя е избрана, в Аржентина се надига вълна от недоволство –  Ева Перон е национален символ. Певицата прави фотосесия за Vanity Fair, подкрепена с материал – дневникът на Мадона от снимачната площадка на филма.

 В него звездата разказва, че още от стъпването на летището в Буенос Айрес е била залята от народния гняв. Навсякъде имало изписани графити: „Да живее Евита! Махай се, Мадона!” С тази си роля Мадона печели „Златен глобус” за най-добра актриса в музикален или комедиен филм, а Don’t cry for me, Argentina и You must love me са големите хитове от албума. Когато филмът тръгва по екраните – в края на 1996 г. - Мадона ражда първото си дете  - дъщеря си Лурдес. „Евита“ отприщи широкоекранните екранизации по известни бродуейски мюзикъли – достатъчно е да споменем „Чикаго“, „Суини Тод“ и „Лак за коса“.

 6. Бенката
Тя има истинска бенка под дясната ноздра, понякога я покрива с грим. Едно от гаджетата й в гимназията, Дъг Алфред, който за разлика от първото й гадже не продаде общите им спомени на таблоидите, казва: „Тази нейна бенка просто побъркваше момчетата. Както и бебешки бузестото й лице.” След Мадона звезди с бенки на лицето станаха топмоделите Синди Кроуфорд и Ники Тейлър, както и актрисата Шерилин Фен.

7. Forever in Vogue

Повечето днешни млади звезди са „родени“ от Мадона – Бритни Спиърс, Кристина Агилера, Гуен Стефани (която всъщност е нейна далечна братовчедка), а преди тях – Кайли Миноуг и Къртни Лав. От Мадона тръгва модата да се носят кръстове и молитвени броеници като аксесоари, както и визията „блондинка в мъжки костюм“ (така тя се появява в клипа си Express yourself).

 Да споменаваме ли другите тенденции – хиндуистките символи, изписани с къна върху ръцете, стилът „гейша“, който тя налага години преди да се появи филмът „Мемоарите на гейшата“ - Мадона се появява на наградите „Грами“ с яркочервено кимоно още през 1999 г. За сравнение – филмът е от 2005 г. Певицата се появява на MTV-наградите през 1990 г. в костюм а ла Мария-Антоанета – 16 години преди едноименния филм на София Копола. А какво да кажем за емблематичната й визия с корсажа на Готие и платинената конска опашка. Незабравимо!

 Или блясъка на 40-те, който тя налага и който по-късно е копиран и пействан почти едно към едно от Гуен Стефани. Или въздушния, светъл, „източен“  образ, който Мадона  налага с Ray of Light и от който все още се възползват Линдзи Лоън и Кейт&Ашли Олсен. Последното превъплъщение на Мадона е като дискокралица.

8. Херния и други катастрофи

Хората й подражават и в добро, и в лошо. През август 2005 г. Мадона падна от кон и счупи три ребра, ключица и ръка. В месеците след това броят на подобни злополуки се увеличил двойно и коментарът на медиите е, че някои нарочно се хвърляли от конете си – само и само „да бъдат като Мадона“. Няколко месеца по-късно звездата претърпя операция от херния и това отприщи бум от подобни хирургични намеси.

 Само дето вероятно нито един от „епигоните“ не бе достигнал до операционната маса по същия път: някои твърдят, че Мадона получила хернията в резултат на опит да покаже в клип как се самозадоволява орално и тъй като позата е сложна...

 9.Сцената с Evian

Това е знаменита сцена от филма „В легло с Мадона”, заснет зад кулисите на турнето й Material Girl. След тази сцена става ясно, че сексът със сигурност продава. Дори минерална вода. “Мадона, дързост или истина? - пита интервюиращият. Дързост! - отговаря Мадона, естествено.

 Ще ни покажеш ли с тази бутилка минерална вода пред теб как точно го правиш. Не ми задавате въпрос, кучи синове!” (Но Мадона не би била Мадона, а би била някоя родна звезда, ако не отговори на предизвикателството и изведнъж реши, че е „сериозен творец“ и като такъв не може да прави подобни неща. Тя взима бутилката и започва доста натуралистично да имитира фелацио, под възгласите на околните „О, Боже господи!“, „Браво!“ и „Бис!“ Накрая, разбира се, изпива водата до дъно, а интервюиращият възкликва: „О! Тя гълта!“

А в Evian и до днес са щастливи, че Мадона гълта именно тяхната минерална вода.

 10. Кой пръв каза „кабала“

Първа все пак беше Деми Мур, но след като и Мадона се присъедини към „духовното общество“, нещата придобиха други измерения. Сега дори семейство Бекъм и Бритни Спиърс са... хм, кабалисти. Естер е името, което Мадона приема след посвещаването си в тайните на кабала. От тогава носи червено шнурче на китката си, което да я пази от „очите на злото“ и определя всяка важна крачка в живота си съобразно предписанията на тази духовна практика.

 11. Проклятието на чинчила 

Мадона получава подарък – палто от чинчила на стойност 35 000 лири стерлинги. Когато излиза от къщата си в Лондон с това палто, тя е освиркана от тълпа представители на организации, защитаващи правата на животните. „Първо – палтото ми е подарък и не мога да го върна, и второ – ужасно топли, а зимите в Лондон са много студени“ - спокойно прекъсва Мадона яростните освирквания.

 Кой друг си носи свободно новите палта от естествена кожа? Още една „проклетница“ - Наоми Кембъл. “О-о, я ме оставете на мира!“, изкрещяла Кембъл на природозащитниците.

 12.Късни бебета 

Мадона ражда дъщеря си Лурдес, когато е на 39 години и това не е чак такъв прецедент в света на шоубизнеса. Само че тя не се задоволява с едно дете. Когато е на 42 години, на бял свят се появява синът й Роко от брака й с Гай Ричи.

 На 46 години Мадона започва трескаво да прави опити да забременее за трети път, посещава аюрведичната клиника на д-р Гоури Мота и се подлага на специална програма за хармонизиране на тялото, включваща билки, масажи и диета. Уви! хармонията и хормоните не винаги вървят ръка за ръка.

 По примера на Мадона и Джулия Робъртс, и Кейт Бланшет, и Гуинет Полтроу родиха по две, или дори три деца на „преклонна“ за майчинство възраст. 

 13. Престъплението и наказанието на Мадона

Ако имаше зад гърба си два опита за самоубийство, ако беше самотна и изоставена, макар и богата, или пък ако беше фалирала, ако имаше големи провали, алкохол, наркотици в биографията си – ако всичко това беше налице, тя щеше да е съвършената звезда. Уви, никой не е съвършен, дори Мадона.

 На 50 години тя има съпруг (а може би и любовник), три деца (едно от които е осиновеното малавийче Дейвид), красив английски дом, нов албум, благотворителна дейност, 250-милионен тираж на албумите си, 500 милиона долара в сметката си и... никакъв шанс да бъде обявена за гениална.

 Защото гениите винаги се провалят – поне веднъж. Те стават жертва на атентати, катастрофи, сталкери и различни зависимости. Те имат мании. Те са твърдоглави и не се променят. Мадона обаче не се провали нито веднъж, промени се хиляда пъти и отгоре на всичко натрупа много пари.

 Затова е „гений на маркетинга“, мегазвезда и нищо повече. Затова е обвинявана в конформизъм, тотален комерсиализъм и в липса на талант, брилянтно замаскирани с умопомрачителни шоута. „Мадона не може да пее – това е ясно на всички“ - не сте ли чували поне веднъж подобна реплика. Това е наказанието на Мадона. А престъплението й е, че пее вече трийсет и повече години, че има милиарди фенове от три и повече поколения по цял свят, и най-вече – че заради всичко, което е направила, днес спокойно можем да кажем „Шоуто – това е Мадона.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР