Борис Фурнаджиев

Секс ли? Не ме карайте да се изчервявам!

Адриана Попова 17 February 2013

Секс ли? Не ме карайте да се изчервявам!

Борис Фурнаджиев е собственик на веригата магазини за сексаксесоари Sexwell. Той е лек за разговори човек, когото на втората дума започваш да чувстваш като втори братовчед, най-много трети. На десетата разбираш, че все пак не ти е братовчед, освен ако братовчед ти не разбира доста от бизнес. Борис бързо стопява дистанцията и още по-бързо стига до същината. Гледа с широко отворени очи и когато говори за детството си, и когато разказва мръсни вицове. Малко му е писнало от мръсни вицове обаче, защото хората постоянно искат да му ги разказват. Може би смятат, че имат връзка с работата му.


Борис е силно семеен човек, влюбен в жена си, с едно дете. Твърди, че често се изчервява. Поканихме го в столичния тайресторант Blue Moon, за да видим дали къритата, чилито, лимоновата трева, кокосовото мляко и нашите въпроси могат да го накарат да се изчерви.
Какво ще си поръчаме? Изберете вие. Аз ям всичко, обичам да харесвам храната. Предпочитам италианската кухня. Мога и да готвя, но не знам дали трябва да го споменавам. Защото се казва, че мъжете, които готвят добре, не са добри в леглото. А аз искам да запазя имиджа си на добър в леглото... Но тайландска кухня ще опитам с удоволствие. Китайска обаче не обичам.

Докато още сме на безопасната територия на кулинарните въпроси, пристигат първите ястия, като селекцията е на главния готвач на Blue Moon Ивайло Петров. Началото поставя чипс от скариди с три вида сос с къри, фин лют и още по-лют. Г-н Фурнаджиев споменава мимоходом, че обича люти ястия. И наистина по-късно ще се окаже безпощаден към едно доста пикантно зелено къри с телешко и зеленчуци.

Китай, Тайланд - това са ваши бизнес дестинации, нали? В Тайланд не съм бил. Там се ходи за секстуризъм, което е доста различно от нашия бизнес. А до Китай пътувам често, защото произвеждат много продукти. От друга страна, са най-незрелият пазар за сексиграчки. Китайците са класическа патриархална култура. Желанията на индивида са изцяло пренебрегнати в името на семейството и общността. Сексуално удовлетворение ли? За него не се говори. Обаче се инвестира страшно много в този пазар. Японците също са били от срамежливите култури, но след войната ситуацията се променя. Сега са много разкрепостени. Освобождават тази енергия, която не можеш да освободиш, без да правиш секс.
Е, винаги можеш да си направиш харакири. Можеш, но то не е много близо до секса. В Япония правят уникални неща в нашата област. Произвеждат кукли с т. нар. сайбър скин - материал, който имитира човешка кожа. Техният пазар е много развит. Франция и Германия също. Това са технократски нации, а технократите според мен използват повече сексиграчки.
Свикнали са да се оправят с техниката сигурно. Какво върви на различните пазари? Един от най-продаваните вибратори е зайчето. Известен е и от “Сексът и градът”. Той има различни модификации за различните страни. В Германия например се търсят размери, по-големи от стандартните за цял свят. Ако в България и в по-голямата част от Европа се продават вибратори, дълги между 16 и 18 см, в Германия най-продаваните размери са между 18 и 22 см. Не знам на какво се дължи това, кой ги купува, кой ги ползва. В чест на истината гейските среди използват по-големи размери, отколкото хетеросексуалните.
Какъв е българският пазар? Почти всички иновативни неща не се приемат добре и не знам дали е само заради цените. Единствената иновативна марка, която върви добре, е „Тенга“. Японска марка за нестандартни мастурбатори. Има едно яйце, продава се супердобре. Иначе вибраторът зайче е от най-вървящите, продава се вече 30 г. Но ние искаме да презентираме нови неща с определено лайфстайл послание, не само вибратори отпреди 100 г.
Има ли толкова стари сексиграчки? Има, от миналия век, измислени от един готин френски доктор в Сорбоната – Жан Мартен Шарко. Той открива вибратора, за да лекува т. нар. хистерия. Тогава лекували хистеричките, като им правели ръчни вагинални масажи. Само че процедурата била много трудоемка и измислили вибратор, за да си спестят физическите усилия. Още се продава този вибратор, т. нар. лейди фингър – така са го кръстили, защото са го направили малък колкото пръст, продаваме го и ние. Може би и вие сте го виждали в гардероба на майка си. В гардероба на моята майка съм виждал един – полски, бял, беше уж за масаж на гърба.
Какво беше сексуалното възпитание във вашето семейство? Майка ми говореше за тези неща суперестествено. Струва ми се, че когато аз говоря с моята дъщеря, го правя не толкова естествено. Дъщеря ми е 12-годишна. И когато 12-годишно дете ти зададе въпроса кога е времето да прави първия си секс, ти не знаеш точно какво да отговориш, когато ти е дъщеря. И аз казах, че не се знае кога е точното време, то идва от само себе си, но че единственото важно нещо е да правиш секс, защото на теб ти се иска, а не защото някой друг го иска… Дали ме е разбрала, не знам… Затова си мислех, че нуждата от сексуално възпитание в училище е крещяща. Днешните деца са различни от нас, те започват да гледат порно от 7-8-годишни. Преди 4 г. разбрах, че дъщеря ми е гледала порно за първи път.
Порното не изкривява ли представите, не създава ли определен тренд и който не го следва, се чувства аутсайдер?
Мен порното само ме е обогатило.
Не мислите ли, че сексът се надценява?
Прекалено много се говори за него, прекалено много се гледа. Мисля, че не се говори достатъчно. Доникъде не сме стигнали в опознаване на сексуалните си нужди, сексуалното си здраве и общуване. Все едно да ме питате дали не се надценява здравето. Едно от нещата, които липсват много на съвременните хора, не само на българите, е здравословната сексуална среда. Например ако някоя жена не обича да прави свирки, все ще си намери подходящ партньор. Лично аз познавам един, който се страхува да му правят, защото си мисли, че може да му го отхапят. Има такава фобия. Сигурен съм, че сексът допринася най-много за това да се чувстваш добре - повече от парите.
Странно, аз си мислех, че е четенето на поезия. Въпрос на интерпретация. Според мен формула за добър секс е да правиш секс, който те удовлетворява теб. Ако и двамата правят егоистичен секс, нещата се получават много по-добре, вместо ако се опитваш да удовлетвориш другия.
Вашата първа сексиграчка каква беше? Четирите ми пръста и... декоративните възглавнички на холната гарнитура.
Продавате ли такива холни възглавнички в Sexwell? Не съм се сетил, но може би това е много добър фетиш. Преди 20 г., когато започнахме бизнеса, имаше вибратори по американски лиценз с формата на ръчичка на кукла. Оказало се в някакво проучване, че много от жените мастурбирали първия път с куклите си. И ръчичката им била фетишна.
Чухте ли, че американски учени са доказали, че няма G точка? Това не е ли удар по вашия бизнес? Убеден съм, че G точката е в самото й търсене. В стараенето да я откриеш ти си толкова всеотдаен, че удоволствието е гарантирано. Във всеки случай имам намерение да създам екип за алтернативно търсене на G точката.

В това време ние сме вече готови да търсим кулинарната си G точка. На масата са сервирани салата с леко пикантни скариди, калмари и манго, салата със стъклени нудли и печено кашу, пикантна супа със скариди и лимонова трева, рибни кюфтенца от треска с червена къри паста, мариновано тофу с хрупкава оризова коричка, мариновани пилешки шишчета с фъстъчен сос. Ястия, които подправят допълнително беседата ни.


Вярвате ли, че има храни афродизиаци? Вярвам, че всяко нещо може да ти послужи за оправдание, когато ти се прави секс.
Как тръгна вашият бизнес? Пълна случайност. Един мой приятел искаше да направи първия сексмагазин, а аз можех да купя стока, защото пътувах в чужбина. Първата стока купихме с баща ми от Мюнхен. Бях на 20, веднага след казармата, през 91-а.
Защо с баща ви? Баща ми е един от първите акробати вариететни артисти, които започват да пътуват в чужбина. После се жени за майка ми и вече пътуват двамата. Аз също пътувах с тях през ваканциите,    беше голям късмет във времена, когато за повечето хора това беше невъзможно.
Имали сте късмет наистина. И родителите ми имаха късмет с мен. Бях безпроблемен като дете, имах хубави оценки, не правех бели, не пиех, не пушех.
Човек без пороци, не пие, не пуши. Остава сексът. Не ме карайте да се изчервявам, но това не е порок.
Лесно ли се изчервявате? Навремето една моя учителка по български, Гунинска, ми каза: Борисе, ти си доблестен, защото си от хората, които винаги се изчервяват или пребледняват, но не се притесняват да направят каквото искат.
За бизнесмен като вас изчервяването не е ли пречка? Аз лично имам проблем с това, нерядко ми пречи в работата.
Не, не можеш винаги да криеш емоциите си. Емоциите няма как да се избегнат, важното е да не постъпваш емоционално. В чест на истината в бизнеса по-трудно може нещо да ме накара да се изчервя. Може би защото дълго време го работя и имам самочувствие. Не се срамувам от нещата, които правя. Така съм възпитаван.
Какво от вашето възпитание ви помага сега, някакъв конкретен съвет от родителите ви? Майка ми ме е възпитавала в дух на вяра в любовта. Смятам, че тя е чувство, което става все по-всеобхватно. В началото обичаме родителите си, после започваме да обичаме още някого, после и детето, и къщата си, и родината си.
Нещо като разширяваща се вселена на любовта, така ли? Просто съм го изпитал. Ето още нещо от личния ми опит. Мисля, че повечето мъже са привлечени най-много от любовта, която жената излъчва. Особено когато полага някакви грижи за теб. Затова и много шефове налитат на служителките си. Служителките така готино работят и шефът си казва: тази работи, все едно ме обича... Но съм сигурен в едно: жените са красиви по всяко време. Аз винаги много съм харесвал и баба ми, и майка ми. Дори физически. Дали са възрастни, дебели, хубави или грозни, за мен са били жени, които обичам, защото са ми създавали усещане за комфорт, за любов. Още помня колко красиви бяха гърдите на баба ми, когато се прибирах от игра, а тя ми миеше краката в един леген със слънчева вода. Жените си носят нещо различно, любов, която е различна от мъжката. Тази любов ме привърза към тях.

Така си е, човек се привързва. Понякога към странни на пръв поглед неща. Например към крем брюлето със зелен чай, което ни поднесоха в края на вечерта. Борис, изглежда, се привърза повече към чийзкейка с мента, манго и джинджифил. После си тръгна. Каза, че жена му не е ревнива и едва ли обикаля пред ресторанта в късната софийска нощ. Истината е, че повече не се чух с този чудесен мъж, който впрочем не се изчерви нито веднъж по време на вечерята. Може би е заради кухнята в Blue Moon – изискана и мека дори когато е пикантна.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР