д-р Сяолан Джао

Здравословно его?!  Няма такова нещо!

Мариана Антонова 04 February 2013

Д-р Сяолан Джао е работила като хирург в град Кунмин (Китай). По-късно в Канада лекува депресия, умора, безплодие, рак, гинекологични проблеми чрез акупунктура, масажи, билкови смеси и други древни китайски практики. Днес клиниката й в Торонто не може да отговори на нарастващия поток пациенти, затова д-р Джао описва в книги своя опит. Първата - „Лунна пътека във водата“ (български издател ИК „Кибеа“), се превърна в световно събитие. Повод за срещата ни е втората й книга - „Вътрешната красота“, в която тя представя красотата като функция на физическото и духовното равновесие.

Д-р Джао, защо смятате, че наложеният еталон за красота е погрешен, дори опасен?
Защото се приема, че само слабите жени са красиви. И ние се стараем всячески да променим външния си вид, тъй като не се приемаме каквито сме. Имам обаче пациентки, които са си правили липосукция по три пъти и пак не се чувстват щастливи. Ако човек не е вътрешно щастлив, каквото и да прави „отвън”, никога няма да бъде красив. Когато се приеме и уравновеси емоциите, тогава това състояние започва да се излъчва и навън.

Как да го постигнем?
Да свикнем с начин на живот, който ни разболява, означава да свикнем сами да се разболяваме. Ако пушим прекалено, ако не си доспиваме и непрекъснато си повтаряме колко сме стресирани, естествено, няма да се чувстваме добре. Обикновено компенсираме с преяждане и обездвижване. Така губим енергия, вътрешните органи се изтощават, настроението спада и ставаме съвсем други хора. Трябва да разберем колко е важно да се научим да отделяме внимание първо на себе си. С това започва промяната.

Какви са първите конкретни стъпки?
Да правим по половин час гимнастика всеки ден или да се разхождаме. Най-добре сутрин, но ако не може, когато и да е. По време на разходката или гимнастиката да дишаме дълбоко, като се стараем да издишваме докрай. Според китайската медицина пълноценното дишане е масаж на вътрешните органи. Второ, да се храним задължително по 3 пъти на ден, защото така се поддържа нивото на кръвната захар без резки спадове и покачвания. Трето, да си лягаме рано, вътрешните органи се възстановяват от 10 вечерта до 4 сутринта. Ако си лягаме след 12, не можем да се възстановим дори с двойна доза сън. Приятелка в София ми сподели, че доста български жени вземат хапчета за сън. Тези хапчета отслабват паметта, може да причинят дори алцхаймер.

С какво да заместим хапчетата за сън?
С магнезий и калций, особено когато се вземат преди лягане. Нуждата от хапчета за сън показва, че в организма липсват именно тези минерали. Изобщо за комфорта на тялото ни е добре да приемаме пълен комплект витамини. И няма нужда да се консултираме с лекар, тъй като би трябвало да ги приемаме естествено чрез храната.

Нека поговорим за здравословното хранене според китайската медицина.
Изключително важно е храната да е алкализираща, защото повечето вредни микроорганизми оцеляват добре в киселинна среда. Силно алкализиращи са зелените листни зеленчуци - броколи, зеле и т. н. Малко съм изненадана, че в китайски ресторант в София не ми ги предложиха . В Китай и в Канада те са изключително популярни.

Кои са най-киселинните храни?
Месото, картофите, хлябът и млечните продукти. Знам, че са част от традиционната българска кухня и не е необходимо да се отказвате от тях. Достатъчно е да ги намалите в менюто си.

Дайте ни примерно дневно алкално меню.
Ще споделя моето. Закусвам с овесена каша, обилно поръсена с орехови ядки. Обядвам с голямо парче риба с много зелени листни зеленчуци. Вечерята обикновено пропускам. Ако хапна, е зеленчукова или пилешка супа. Знаем, че обичайно вечерята е голямото семейно хранене, но по-добре я оставете на децата си.

Как доброто здраве ще ни помогне да изглеждаме така, че да не трябва козметика?
Състоянието на кожата ще ви подскаже. Ако примерно страдате от розацея, значи имате проблеми с храносмилателния тракт. В този случай е полезно да пиете много вода и да ограничите хляба. Но дори да имате прекрасна кожа, е добре профилактично всяка година да правите детоксикация. Обикновено след нея човек се чувства по съвсем друг начин.

Кога и как се прави детоксикация според китайската медицина?
През пролетта и лятото. Тогава прочистването на черния дроб е най-ефикасно. По време на тези два сезона аз всяка сутрин пия на гладно чаша вода със сока от половин лимон. В нашата клиника в Торонто предлагаме и пакет от мерки за детоксикация за една или за две седмици - инфрачервени бани и специални чайове. Можете да посетите тук китайски лекар, за да ви даде чай за детокс. Или да си купите от китайски магазин билки, от които да си правите такъв чай. Не ви препоръчвам готови гранулирани, защото в тях има много захар.

У нас е много популярен зеленият чай.
От една страна, той е добър, съдържа доста антиоксиданти. От друга, в него има твърде много кофеин. Затова го пийте не както го правят на Запад - всеки път с нова торбичка, а като китайците - те слагат в чашата листенце от чая и по време на деня само доливат гореща вода.

Като говорим за добро здраве, не можем да пропуснем и темата за стреса.
В Северна Америка най-продаваното лекарство са антидепресантите. Няма обаче вълшебно хапче и всичко да ви е наред. Медитация поне 10-15 минути на ден помага да съхраним вътрешния си мир и да преодолеем страховете си. Може да не го наричаме медитация. Достатъчно е да се уединим за десетина минути някъде и да дишаме дълбоко. Всъщност стресът се причинява от нашето его, което непрекъснато ни притиска. Някои хора го наричат здравословно, но няма нищо здравословно в това да си егоист. Егото ни държи в миналото или в бъдещето и ни казва, че сме това, което правим, а не това, което сме.

Бихте ли ни изброили основните емоции, които според китайската медицина предизвикват физически дисбаланс?
Те са 7 - като седемте смъртни гряха в християнската религия. Гневът уврежда черния дроб. Омразата рефлектира върху сърцето, непрекъснатите грижи поразяват стомаха, тъгата - белите дробове, страхът - бъбреците, тревожността - тънките черва, дълбоката мъка - дебелото черво.
Разбира се, нормално е да имаме емоции, но когато станат прекалено силни и прекалено дълго се задържат, може да се превърнат в болест.

Коя е най-здравословната емоция?
Може би спокойствието, да се наслаждаваме на момента в покой. Ако човек не се замисля прекалено, ще бъде много по-щастлив.


д-р Сяолан Джао, откъс от книгата „Вътрешната красота“
„Моя добра приятелка ми разказа историята на една клиентка – неуморна, амбициозна жена, която починала след седем часа на операционната маса, докато й правели лифтинг, липосукция и още няколко козметични процедури наведнъж! Жената била активна, привлекателна и преуспяваща, но това не й стигало. Винаги бързала, вечно била заета. Времето й било безценно, защото все я чакали още заседания, още пари и още награди за печелене. Била перфекционистка във всичко и изисквала същото от тялото си, което напредвало към средната възраст. Дори не искала да се възстанови от отделните травматизиращи интервенции – искала всичко бързо и едновременно. Като много други хора с богатство и власт умеела да бъде много убедителна и успяла да склони лекаря си да извърши извънредно рискованите процедури въпреки неговите съмнения – и въпреки възраженията на притеснения й съпруг.
Срещам много такива случаи на жени, които все искат още и още и които отричат естествените процеси на стареенето. За щастие те все пак рядко плащат най-тежката цена – живота си, за разлика от тази амбициозна клиентка. Но има извънредно много жени, които просто не могат да приемат промените, настъпващи в организма им с възрастта.”
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР