Голямата глътка на малката жена

Фицджералд го описва така: „...(тя беше) прелестна като юнската нощ в роклята си на цветя и пияна като маймуна.“

Адриана Попова 12 February 2013

Зелда Фицджералд се къпе във фонтаните на Париж. Вози се на капака на такси. Търкаля се по стълбите по време на парти, бясна, че Скот говори с някаква танцьорка. Тя винаги е била крайно ексцентрична тази Зелда. Но има и още нещо. Фицджералд във „Великият Гетсби“ го описва така: „...(тя беше) прелестна като юнската нощ в роклята си на цветя и пияна като маймуна.“


През 20-те години на XX век за първи път жените започват да пият... без да им се плаща за секс. Особено в Париж. Градът привлича като магнит освободени дами от Европа и Щатите, суфражетки, лесбийки и ексцентрични богаташки, които се веселят по локалите и пият по начин, който би накарал средностатистическата героиня на Джейн Остин да пребледнее и да припадне. Може и в обратен ред. Целият ХХ век е белязан от сближаването между жената и алкохола. Защо жените пият, и то все повече?

Когато го няма принца с поршето
Най-вероятно защото могат. Заради победилата еманципация и задълбочаващата се фрустрация. Жените пият по същите причини, по които пият мъжете, казва писателят Калин Терзийски, автор на романа „Алкохол“ (и на новоизлезлия „Войник“). И по някои, които са различни. „Искам да съм най-красивата и младата. Това всички жени го искат. Няма да стане. Ами ще се пропия. Искам да съм поне с 15 см по-висока, да ме харесват принцове с бентли, ягуар, порше. А няма, няма! Ами ще се пропия. Разочарованията са абсолютно навсякъде. Съвременният човек е подведен от задължителното щастие и от задължителния положителен резултат в живота. Оказва се, че животът не е такъв и човек е дълбоко разочарован независимо дали е жена или мъж. Изпада в трагично състояние с усещане за изоставеност и чувство за безсмислие. И си казва: щом е толкова зле, някак си трябва да се успокоявам. Да намеря нещо хубаво в тоя живот. А химическите хубави неща са най-лесни. От алкохола през захарта и цигарите до хероина - всичко това носи моментално щастие, което самият живот не може да предложи. Консуматорското общество подпомага този начин на мислене. Изгодни са му хора, които очакват да са задължително щастливи и радостни.“(Цитатът е на Калин Терзийски.)
Ясно е, изправяме консуматизма до стената и го замеряме с... бутилки. От друга страна, в Декларацията за независимост на Щатите е записано, че всеки има право да се стреми към щастие. Още през 1901 г. докторът по медицина А. И. Илински в книгата си „Три отрови: тютюн, алкохол, сифилис“ отбелязва, че „У тогос, който се е понапил, се забелязва весело разположение на духа, остра фантазия и че много говори.“ А това си е направо щастие!

Каквото чаша покаже
Илински пише и още: „Понякога пияните, ако са някои страхливци, стават храбри и наопаки, храбрите стават страхливци.“ Така ли е? Променят ли се хората под влияние на алкохола?
Алкохолът като медикамент е противотревожно средство, казва Калин Терзийски, който е дипломиран психиатър, въпреки че не иска да го представяме така. Като се премахне капакът на тревожността, излиза базисният фон, съдържанието от емоции на дадена личност. Ако човек е весел, премахвайки тревожността, той става еуфоричен, радостен и приятен човек. Ако съдържанието му е от гняв и параноя, премахвайки капака, ще стане зъл, агресивен и т. н. Така трябва да се тълкува и досадната поговорка „Във виното е истината“.

Скъпа, повече няма да ти даваме вино
„Икономът пита: Ще пие ли госпожата уиски? Не, благодаря, уискито ме удря в краката. О, краката на госпожата сигурно се подуват? Не, разтварят се.“
Така е, алкохолът удря едни в краката, други – в чорапогащника. Спомням си за една моя съученичка, която обичаше да си дере чорапогащниците с нокти.
Камелия Воче, певица и тв водеща, разказва една случка от семейния си живот в Италия. „На едно парти ми беше скучно и изпих 2-3 чаши вино. Съпругът ми доста се учуди, а аз му казвам: о, не се безпокой. В България казваме: пияна жена – весел креват! И той: слава богу! Но като се прибрахме, аз заспах на бялото диванче както си бях – с една красива рокля с гол гръб и обувките. На другия ден мъжът ми каза: скъпа, повече няма да ти даваме да пиеш, защото обещаваш, а нищо не правиш.“
Сексоложката Наталия Кобилкина е твърдо против алкохола като предястие на секса, защото притъпява усещанията. Мъжът трудно свършва, жената – също. Освен това, ако си подпийнала, можеш да легнеш с неправилния човек, което твоето тяло не желае. И на другата сутрин ще трябва да се обясняваш с тялото си... Британски учени наричат ефекта от занижения контрол „бирени очила“, които се появяват след петата, а в някои случаи дори след втората бира. Дамите, които си ги „слагат“, започват да смятат симетричните лица за несиметрични и обратното. Което, предполагам, е ужасно изживяване, ако сте учителка по геометрия. Останалите го преживяваме някак си.

Защо мъжете го правят по-добре
Хана, дългогодишна барманка в София и по Черноморието, си спомня как в началото на кариерата си пиела по бутилка уиски и след това изпращала приятеля си до вкъщи. Спокойно можем да причислим Хана към белите врани. Всички, ама всички учени и някои по-неучени персони твърдят, че жените понасят алкохола по-зле от мъжете. Те се напиват по-бързо – нужно им е една трета по-малко алкохол за целта, и изтрезняват по-бавно. Женското тяло съдържа по-малко количество вода, а именно тя “разрежда” алкохола. Другата причина е в по-ниското съдържание на ензима алкохолдехидрогенеза, изработван в черния дроб, който разгражда алкохола на безвредни съставки. Хормоните също ни играят номера. Два или три дни преди менструалния цикъл и по време на овулация жената е много по-чувствителна към алкохола и с две чаши вино може буквално да се отреже.

Мерилин, натъпкана с памук
Съществуват два пъти по 1001 рецепти за това как да се справим с махмурлука. Веселяците от Южна Америка са категорични, че нищо не помага повече от това да натриеш с лимон подмишницата на ръката, с която държиш питието си. Но те, поради естеството на пиенето на текила, винаги разполагат с разрязани лимони. Ние сме по-склонни да се вслушаме в Кейт Уинслет. Тя много добре си спомня, че веднъж след Прекаляване си направила сандвичи с наденички и бекон, голяма чаша портокалов сок и подсладен чай. Много й помогнали. Хуан Бас в „Трактат за махмурлука“ препоръчва Преди Алкохола стомахът да се блиндира с мляко, студено пресован зехтин, мазни храни или чайове. А След Него да се поемат две таблетки алка зелцер, половин литър вода, прясно изцеден сок от пъпеш и прясно изцеден сок от домати със скилидка чесън, сос уорчестър, табаско и половин изцеден лимон. Може би това наистина облекчава състоянието, което Мерилин Монро описва като: „...уста толкова суха, че може да плюе памук“. А Мерилин е знаела едно друго за алкохола.

Ti piace il vino amore!!!
Ако говорим за национални специфики, българките, изглежда, сме някъде по средата между слабо пиещите южнячки и силно наливащите се севернячки. Петъчното пиене на англичанките е не по-малко известно от факта, че принц Филип е сухар. Силно еманципираните исландки използват алкохола като претекст да свалят викинги по баровете в Рейкявик. В Италия, казва Камелия Воче, ако видят дама да изпие 2-3 чаши вино, казват: О, ти обичаш виното!!! (Ti piace il vino amore!!!) Все едно заявяват: ти си алкохоличка!
Във Франция жените пият много вино и шампанско, младите момичета – бира. Наблюденията са на Вера Шандел от триото „Сентиментал Суингърс“. Може би и младите биха предпочели шампанско, но това е въпрос на средства. (Смята се, че балончетата в шампанското му помагат по-бързо да се разгради и да излезе от организма – б. р.) Анна Грозданова, бивш собственик на „Алкохол“ в Лозенец и „Магнито“, споделя, че и у нас се налагат шампанизираните вина.
Освен модата и възрастта оказва влияние на предпочитанията на дамите. Между 45 и 64 години е времето на виното, докато жените между 16 и 24 години си падат по твърдия алкохол. Впрочем професионалните пиячи предпочитат водката. Тя се смята за по-добра за гласа от уискито и немалко певици пият една малка за отпускане преди сцена.
Алкохолът – за мъже, и за жени, е голяма човешка слабост. Заедно с влюбването, висенето във фейсбук по време на работа и лошия маникюр. Но както казва А. Н. Островски: „Само отчаяните пият чай.“


Известни алкохолички
Едит Пиаф, Елизабет Тейлър, Дороти Паркър, Ава Гарднър, Джуди Гарланд, Дженис Джоплин, Маргьорит Дюрас, Лайза Минели, Даяна Рос, Мелани Грифит, Ана Никол Смит, Къртни Лав, Дрю Баримор, Ейми Уайнхаус, Линдзи Лоън, Бритни Спиърс, Деми Мур
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР