Ирен Кривошиева и Владимир Данаилов

Кармата на Стефан Данаилов

Мариана Антонова 22 November 2012

Кармата на Стефан Данаилов

Познавам Ирен от около 12 години. Тогава за първи път в EVA разказах за живота на актрисата с 5 брака и дете от шести мъж. Разбира се, знаех, че бащата на сина й е Стефан Данаилов. Но мълчах заедно с нея, защото като майка приех позицията й, че публичното разгласяване може да разгневи Стефан и той да откаже да вижда сина си. Може ли да искаш от един мъж да поеме грижа за дете, което си заченала от него без съгласието му? Може ли един баща да не покани нито веднъж сина си в семейния си дом? Сега, след като Ирен свали табуто от темата за Стефан, ще разкажа цялата история за тяхната връзка. Къде е истината, преценете сами.    




Сагата Ирен - Стефан Данаилов

Засичат се по време на снимките на филма „Поема“. Той е на 43, женен. Тя е на 30 г., омъжена за социолога Йордан (съпруг 3) и върти любов с организатора на филмови продукции Владко (бъдещ съпруг 4), от когото е бременна в шести месец. Екипът отсяда в  хубав хотел, стаята на Ирен е до тази на Стефан с два балкона един до друг. Той започва да се грижи за бременната си колежка, носи й деликатеси и свежи плодове. После, докато пътуват за снимки, Ирен се сгушва в прегръдките му. Скоро след това той започва да прескача през балкона в стаята й и да прекарват нощите заедно. „Ние си играехме на семейство – спомня си Ирен. – Той се беше вживял в ролята на мъжа, чиято жена е бременна. Мислех си, че този човек - безкрайно талантлив, безкрайно добър, безкрайно чувствителен и справедлив, безкрайно ангажиран с чуждата съдба, с две думи - душа човек, не е честно да няма дете.“ Така в главата на бременната Ирен се ражда идеята да подари дете на красивия си любовник. Разбира се, преди това трябва да абортира бебето, което носи в утробата си. Нито Стефан, нито Владко знаят за този неин план.
Ирен се свързва с близък доктор, с когото по ирония на съдбата я е запознала сестрата на Владко, и една вечер, без да каже на никого, отива в клиниката, където лекарят спуква околоплодния мехур и водите й изтичат. Прибира се вкъщи и когато започват болките, се връща клиниката, този път с Владко. Абортира момче с риск за живота си. По-късно, когато е вече в Америка и омъжена за организатора на филмови продукции, тя абортира второ дете от него, този път момиче. „Много по-късно оцених, че можех да му родя две хубави деца. И мисля, че за това, което направих, господ ме наказа.“ Когато решава да роди дете на Тони (съпруг 5) през 1998 г., се налага да махнат бебето в осмия месец, защото страда от синдром на Даун. „Бях на 42 г. и шансът да имам здраво дете оттук нататък беше едно на хиляда. Повече не можех да забременея.“
След приключването на „Поема“ Ирен и Стефан продължават връзката си. Той я посещава веднъж седмично във вилата на семейство Кривошиеви в Банкя, където актрисата живее с Владко, макар че продължава да е омъжена за Йордан. При любовните си визити Данаилов паркира колата настрани от вилата и крие лицето си с шапка и очила. Докато са в леглото, Ирен непрекъснато му повтаря колко ще е хубаво да имат дете. „Не, категоричен е той, това го изключваме от съзнанието си.“ Според нея обаче желанието му да стане баща оставало в подсъзнанието му, затова тя често се моли в малка църква да забременее. Скоро господ чува молбите й. Ирен е бременна. Стефан е шокиран. В един момент е категоричен, че трябва да абортира, в друг се радва, че ще има бебе, но до края на бременността се грижи за Ирен. Междувременно в театралните среди започва да се шушука, че младата актриса е бременна от секссимвола на родното кино. Кривошиева обаче продължава да живее с Владко.

Ирен ражда на 27 юли 1986 г., когато бебето е на 10 дни в осмия месец. Тъй като е едва кило и 800 г, се налага да престои в кувьоз 45 дни. В деня на раждането сестрата на Ирен се опитва да каже на Стефан, че има син, и успява на втория път. Първия той избягал от нея. Бил абсолютно стреснат. Вижда детето, когато то е на 3 месеца. От този момент се старае да го вижда редовно и да се грижи за него: Правителствена болница, лекарства, сухи храни, дрехи. Разбира се, пак дегизиран с шапка и очила. Според Ирен Стефан веднъж я пратил с детето при жена си, за да я омилостиви. Мария казала, че Владето прилича на нея с тия извити мигли. “Обаче е мой”, отговорила майка му. Не могли да стопят ледовете.
Владимир е на 2 г., когато Ирен сключва брак с човека, който непрекъснато и предано е до нея - Владко, и тримата заминават за Америка. От тогава до тази пролет, когато тя и вече 26-годишният Владимир се установяват да живеят тук, Данаилов и синът му се виждат всяко лято по времето на престоя на майка и син в България. „Винаги съм държала синът ми да знае кой е неговият баща. Тъй като Владко беше около него, имаше период, в който Владето започна да му вика татко. Аз обаче упорито му говорех, че неговият татко е еди-кой си, който е най-, най-, най-.“
Данаилов дава името си на сина си, когато момчето е на 14 години. Дотогава Ирен регулярно споменава за това пред него, но без да го насилва, за да не прекъсне и без това крехката връзка между двамата. Проблемът бил, че именитият баща трябва да заяви бащинството в общината, а това щяло да сложи край на грижливо пазената тайна, че има т. нар. незаконно дете. Тогавашната свекърва на Ирен (майка на мъж номер 5 Тони) имала близка сред чиновничките и гарантирала, че процедурата може да стане дискретно. Данаилов се съгласява. Ирен попълва декларация и заминава за Америка. Стефан определя среща на служителката, за да  подпише и той, но не отива на срещата. Не й се обажда на следващия месец, нито на по-следващия. Тогава свекървата на Ирен му звъни, за да му каже, че го чакат с декларацията пред хотел „Рила“. Отишъл и подписал. Целият треперел.
...Ирен отива в гримьорната на Стефан в Народния театър, за да му съобщи, че ще се омъжва за пети път. „Ти луда ли си, бе! - възкликва той. - Не може да се жениш постоянно.“ „А какво да правя? - отговаря му тя. - Ти да си в живота ми, да отивам в Америка, да се връщам и да си говорим по телефона? Не, трябва да си имам семейство.“
за Стефан след ВИП Брадър

Ирен, защо толкова години мълча, че Стефан Данаилов е баща на сина ти и изведнъж заговори по всички медии?
Има нещо, което сега в този период от моя живот разбрах. Че мълчанието ми е обещание. Обещавам на един човек, че напускам тази държава, за да не му преча. Вземам си детето на две години и...

Никога не си казвала, че Стефан е причината да напуснеш България.
Е, коя ще е другата причина?

Майка ти, като ви беше защитник във ВИП Брадър, каза, че тя е причина да заминеш за Америка.
Ирен. Добре де, ти ме познаваш от много време. Причина ли е тя да замина за Америка?

Ако беше останала тук, какво щеше да стане? Все пак не може никой да ти вземе детето от ръцете.
Стефан ми спря книгата, пък ти мислиш, че...  Имаше атентат срещу мен, преди да родя Владето... За да ти отговоря  на този въпрос, ще ти кажа следното: сега също не говоря. Защо се мисли, че Ирен Кривошиева, която има 30 филма зад гърба си, която емигрира в Щатите и живее там 22 години, не може - защото има син от Стефан Данаилов, да напише книга за живота си или да участва във ВИП Брадър.
Не ходя във ВИП Брадър, за да злепоставям някого и да разкривам нещо. Това, че се е случило Стефан да бъде в моя живот, не е основното. Има много по-важни неща.
Владимир. Мълчала е досега, защото е вярвала в този изкуствен и мъртъв начин на любов - ще крия това за доброто на друг. Но колкото по-дълго криеш нещо, толкова по-гадно ще ти е, когато се покаже. Ето ме, пред тебе съм.
Ирен гледа във вестник заглавие на текст за Стефан Данаилов Гледай, гледай, „Актьорът влезе в болница покрай сеирите на Биг Брадър“.

Наистина ли Стефан е бил в болница?
Ирен. Ама откъде да знам!
Влади. Аз го търсих, но не ми вдига телефона. Но пък баща ми влиза в болница през месец. Толкова неща има в него, дето не ги пуска, че е голяма борба. То не е хубаво за здравето, бе! Боли го това, боли го онова. От години му казвам, че означава нещо. Не, не, отговаря, аз съм възрастен. Има китайци на по 100 години, които са по-здрави от мене.
Ирен. Как може да не се радва, като господ е толкова добър към него - 50 години кариера, цял народ го обича, а той иска да се събуди и да забрави всичко. И копие го последва (сочи Влади). А той казва: „С това ли ще ме запомните, че синът ми пърди?“ Защо, бе, той 50 години си показва гъза. Ядосва се на нещо, сваля си панталона и си го показва пред целия снимачен екип. Това му е номер. Всички го знаят.  Е, този пък пърди... И каква беше тази подписка от Съюза на българските артисти да бъдем изгонени от предаването?!

Може би Стефан не знае за нея.
Ирен. Как да не знае, като той е помолил да я направят.
Влади (гневно, към мен). Какви ги говориш ти?! Това не е опониране, това е чисто лицемерие. По-добре да си тръгнеш. Няма да говоря вече. Ето, получи каквото искаш!
След кратка пауза за успокояване на страстите Ирен се чувства длъжна да обясни поведението на Влади:
Не се притеснявай, Владимир наистина е огън. Въпросът е, че току-що разбрахме как Стефан е направил въпросната подписка, как Кеворкян е призовал от екрана всички дружно да го защитят. Ние намираме в теб позиция, идентична с тази. И се ядосваме. Защото ако някой от Съюза на българските артисти воглаве с неговия председател Христо Мутафчиев събира подписи на артисти за изгонването ни от предаването и го дава на организаторите му, той трябва да носи отговорност за това.
Така че напиши, много те моля: ако тези хора имат достойнство, чест, доблест и актьорска съвест, да преосмислят поведението и реакциите си. Аз съм свободен човек, не завися от Стефан Данаилов и никога не съм зависила от него. Нито финансово, нито да ми дава роли, нито да ме назначава, нито да ме уволнява. Аз съм това, което съм, и мога да участвам във всички предавания по света, в които пожелая. Така че да спрат да го защитават безсмислено. Ако го обичат, нека се замислят от какво го защитават.  От сина му. Това е пълна лудост.
Влади. Баща ми даваше интервюта само за президентството. Влязох в Къщата и започна да дава интервюта за мен. Че даже и Мария (съпругата на Стефан Данаилов) се показа по телевизията. Като че ли ние сме срещу него, или аз. Не мога да разбера как хората са толкова побъркани по сладура Стефан Данаилов и не си дават сметка, че уж го мислят, ама всъщност не мислят за душата и здравето му. За мен това не е любов и е перверзно.

Ти ходил ли си в неговата къща?
Не. Всеки път през тези 5-6 месеца, откакто съм тук, като съм говорил с него по телефона, съм му казвал, че искам да отида. Молил съм го да го направим, да седнем на една маса, за да види Мария, че не съм идиот, не съм зло и не искам да правя лошо на никого, особено на него. Той отговаря, че сега не е време. Добре, казвам, чакам. Искам да му е добре, наистина. А това означава или да изчистим всичко около мен, или да изчезнем.

Е, чак пък да изчезнете!
Това е истината, разбираш ли?! Ние сме в изгнание в Америка, за да му е по-добре. Ама няма начин да е добре, ако няма истина. И сега сме тук.
Ирен. Ако Стефан разбираше смисъла на играта ВИП Брадър, трябваше да си каже: е, тия, нашите, са влезли там да правят голям майтап. Вместо да каже: сърцето и умирам. От какво? Че синът му пърди? Ами той пърди, защото играта е глупост.

Ирен, за първи път те чувам да говориш против Стефан.
Аз и сега не говоря против него. Просто заявявам публично, че бях извадена от него от шоуто безпричинно, защото не съм влязла там, за да го нараня.
Влади. Ние не сме свободни тук. Като бях в Америка, баща ми не знаеше какво уча, в кой колеж влизам, никога не е имал нищо общо с моите избори. Сега, като съм на негова територия, иска да ме изяде като куче, което си пази неговото. Смешно е. Защото аз съм на негова страна... ако е за добро.
Ирен. Ти казваш: никога не си говорила против него. Аз обаче ще продължа. Никога не съм казвала онова, което се е случвало. Стефан е забранявал на Владимир да дава интервюта и да говори за взаимоотношенията им, както и на мен. Директно. Ние сме слушали всичките нареждания на този човек и сме се съобразявали единствено с него и с неговите желания.

Защо изведнъж спряхте?

Ирен. Защото не е добре за него. Не можем да се заключим в апартамента си и да стоим в него, докато ни опадат кокалите. Ние се движим, излизаме, Владимир е млад, говори. Дадохме на Стефан 26 години (Владимир е на 26 г.) да намери правилния път да разреши този проблем за себе си. Помагахме му по всякакъв начин, като правехме каквото искаше. Резултатът какъв е? Никакъв. Той се страхува от жена си и не може да си види детето.

Защо го слушаше толкова години?
Защото ми казваше, че ако говоря, никога няма да погледне детето. Какъв ми е бил изборът? Да лиша сина си от баща му, от контакта, необходим и на двамата? Реших да направя компромис. Виждам обаче, че става все по-зле. Владимир е свободен да мисли, каквото мисли.
Владимир. В Америка имах къща, приятели. Оставих всичко, раздадох го, дойдох и седнах с него: виж какво, баща ми, това ни е шансът да станем хора заедно. Той избра Не. Виждал ме е 2 пъти за 6 месеца.
Ирен. Пращал е по кола пари.
Владимир. Ама не ми трябват пари. Аз го виждам, той изпуска шанса си.

Ирен, имаш нов мъж до себе си. Дай малко информация за него.
Емил е философ, работи във фирма за приспособления, улесняващи техниката на плуване. Запозна ни първият ми мъж в неговото кафене. Емил седеше на една маса, дадох му книгата си и понеже не говори много, ми се стори загадъчен. А Раймондо (първият й мъж) му каза: Виж какво, Емиле, ти си на Ирен шестият брак. Той е много особен човек и малко е пророк. Така че...

Откога е връзката ви?
Е, отскоро. Разведох се през декември все пак. Нали знаеш, имам си принципи. Не мога да ходя с някого, докато съм омъжена за друг (не ти вярваме, Ирен! - б. р.). Само мога да започна новата връзка.

Ще има ли шести брак?
Ще видим. Нищо не ни пречи нито да се оженим, нито да се разведем. Всичко зависи от ВИП Брадър. Каквото той реши, това ще стане.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР