Перфектният злодей Рей Лиота

Тренира шест дни и спазва протеинова диета

Рослава Куманова 05 November 2003

Рей Лиота ни е познат като психопата-полицай, който преследва жена си в "Незаконно влизане", бащата на Джони Деп в "Дрога"... Хипнотизиращият му поглед сигурно е една от причините най-често да играе злодея в холивудските продукции. Рей Лиота ни е познат като психопата-полицай, който преследва жена си в "Незаконно влизане", бащата на Джони Деп в "Дрога", ченгето, което помага на Силвестър Сталоун в битката с корумпираните му колеги в "Копланд".

Гледали сме го и в "Джон Кю", където играе с Дензъл Уошингтън и Робърт Дювал, във "Фатални жени" със Сигърни Уивър и Джийн Хекмън, както и в много други филми като "Операция Дъмбо Дроп", "Поле на мечтите", "Без изход" и "Ханибал". Една от най-успешните му роли е на гангстера Хенри Хил във филма "Добри момчета" на Мартин Скорзесе, където Лиота партнира на Робърт де Ниро, Джо Пеши и Пол Сорвино.

В момента по кината у нас върви сихотрилърът "Самоличност", в който актьорът е надзирател в затвор.

В жилите на 48-годишната звезда тече италианска, шотландска и ирландска кръв. Роден е в Ню Джърси и е осиновен на 6-месечна възраст. В училище се проявява като изключителен спортист. Играе баскетбол и футбол. В свободното си време помага на баща си в магазина му за авточасти. Докато е в колежа пък, работи известно време на гробища. По-късно учи актьорско майсторство в университета в Майами. Първият му пробив на големия екран е в "Нещо диво", където е маниакалният бивш съпруг на Мелани Грифит. За тази роля е номиниран за "Златен глобус".

Със съпругата си Мишел Грейс се женят през 1997 г. в Тайланд, където по това време снима филм, и решават да направят сватба по местните обичаи с будистки монаси. В момента са разведени,имат 4-годишна дъщеря Карсън.
Рей Лиота бе в България за снимките на екшъна "Контрол", където играе заедно с Уилям Дефо. Продукцията е на "Ню имидж".

Пристигам на снимачната площадка в 21 часа. Вече втора седмица текат нощни снимки. Сцената е типична за екшъните. Рей Лиота скача от един прозорец, прави кълбо напред и тича като луд, преследван от тълпа полицаи. Само докато съм там, го прави 10 пъти. Така че е нормално да изглежда леко изнервен, когато присядаме на един бордюр.

Бихте ли разказали накратко за филма, който снимате тук? Какъв е вашият герой?

Играя отново лошия, който попада в кофти ситуация, но среща човек, който иска да му помогне да се превърне в положителна личност. Аз съм осъден на смърт престъпник, който се съгласява да участва в научен експеримент. С него по химичен път ми променят характера и така ставам добър.
Защо в Холивуд винаги ви избират да играете лошия? Доказали сте, че се справяте добре и с ролите на положителни герои например в "Поле на мечтите", "Корина, Корина", "Операция Дъмбо Дроп".

Ето, виждате ли! Не винаги съм лошият! Влизал съм в кожата и на добри момчета, но...всъщност не знам защо в повечето случаи съм лошият. Вероятно ме избират за такива роли, защото знам как да ги изиграя добре. Обичам да играя лошите, защото не съм човек, който налита на бой в реалния живот. Един-единствен път ми се е случвало да се сбия. Така че наистина е забавно да играеш някого, който е малко луд.

Има и друга роля, нетипична за вас. Изиграхте Франк Синатра във филма "The Rat Pack". Как ви избраха?

Дъщеря му Тина Синатра искаше да ме ангажира да изиграя баща й в сериал преди години. Тогава прецених, че Франк Синатра е една много популярна личност, твърде много хора го познават и съвсем съзнателно отказах ролята. Но когато ми предложиха отново, реших, че е страхотно актьорско предизвикателство. Ние и двамата сме от Ню Джърси. А и аз съм участвал в мюзикъли в колежа. И си казах: защо не?

Как се подготвихте за тази роля?

Взимах уроци по танци, слушах неговите песни, четях книгите, гледах филмите му. Но аз знаех много за него. Неговата музика беше любимата на родителите ми. Имах късмет, че ми предложиха тази роля. Откакто изиграх Синатра и изслушах наново всичките му песни, успях да оценя какъв велик талант е бил. Направо е невероятно какви текстове и музика е създал. Все още продължавам да ги слушам с удоволствие.

Някога отказвали ли сте роля и защо?

О, да. Не пожелах например една ужасно неприятна роля във филм за олимпийските игри за инвалиди. В този проект искаха да си направят майтап с тези ощетени хора, което аз намирам за крайно оскърбително. Тази седмица например също получих няколко сценария, които не ми харесаха.

Често на екрана сте психопат. Какъв човек е истинският Рей Лиота? Можете ли да изброите положителните и отрицателните си качества?

Е, определено не съм психопат. Не знам. Актьор, който се опитва да преживява някак си. Що се отнася до това да опиша положителните и отрицателните си черти, мислех, че ще правим интервю за филма, а не за мен персонално.

Кое е най-смешното, което сте чували за себе си?

Не съм чувал такова, а вие?

Какво е да работиш в екип с актьори като Робърт де Ниро, Пол Сорвино, Джо Пеши, с които си партнирахте в "Добри момчета" на Мартин Скорсезе?

Беше страхотно! Това беше моето четвърто участие в киното. Още прохождах в актьорската игра. И изведнъж започнах да гравитирам около имена като Скорсезе, Де Ниро, Ал Пачино. Работата с тези хора беше една невероятна възможност. Да имаш основна роля във филм на Скорсезе, беше истинско сбъдване на мечтите ми. Придобих и много, много полезен опит.

Как реагирате, когато някой ви противоречи? Понасяте ли възражения?

Нямаше да съм актьор, ако не можех да го правя. Това е всичко, което имам.

Имате ли някакви страхове? Например от животни, тесни пространства, нападение?

Само от журналисти!

От неудобните въпроси?

Не. Всъщност полудявам, когато се возя на асансьори.

Имате четиригодишна дъщеря, бихте ли я окуражили да стане актриса?

Не бих я насочвал към моята професия, но и не бих й забранил, ако поиска да се занимава с това. Няма да изменя на своите принципи, че човек не трябва да бъде насилван да прави каквото и да е. Веднъж, когато гледахме заедно един мой филм обаче, тя каза, че иска да е на мястото на детето, което играеше там моя дъщеря. Беше много мило от нейна страна.

Коя е най-ниско платената работа, с която сте се захващали през живота си?

Късметлия съм, че актьорството е единственото, с което съм се занимавал. По принцип не обичам да се наднича в "задния ми двор".

Смятате ли се за красив мъж?

Нямам представа.

Играли сте баскетбол и футбол в училище. Сега как поддържате форма? Пазите ли диета?

Все още играя баскетбол. Ходя на фитнес пет-шест пъти седмично и внимавам какво ям. Наблягам на протеините и не консумирам въглехидрати.

Тези татуировки по вас истински ли са?

Не, нямам никакви татуировки по тялото си. Това е грим.

Какви са впечатленията ви от България, от хората тук?

Влюбен съм в страната ви, в столицата ви, из която се разходих. Но това, което ме накара наистина да харесам България, са хората. Те са много, много различни от сънародниците ми, физически и във всякакъв друг аспект. Бях много любопитен към всичко тук и научих доста за историята ви.

Живели сте 45 години в комунизма, а аз не мога да преценя какво е да прекараш живота си при такива порядки. Изобщо не мога да си представя как човек може да е в положение да му нареждат какво трябва и какво не трябва да прави. Тези неща са толкова далече от мен.

Оказа се, че работим много добре с тукашния екип, и ми се иска повече хора от моя бизнес да дойдат в страната ви. И ще бъде интересно какво ще стане, когато вие имате деца. Например колко още американци ще има в България. Защото сега нещата при вас са още в преходен период.

Как намирате българските жени?

О, много са красиви!

А каква трябва да е тази, която бихте избрали за себе си?

Някоя, която би харесала мен. Това пак е много лично. Не желая да говоря на тази тема. Просто не искам да ви давам някакъв мил и превзет отговор на въпроса.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР