Време за коктейли

Един коктейл си е супер, два са много, три вeче не са достатъчно - цитат от неизвестен мъдрец.

10 September 2012

Петък шест следобед

На какво прилича лято, в което не сте преплували морето, не сте опитали всички нови коктейли, не сте изтанцували най-горещите хитове, не сте направили загар на 100 % чист шоколад и не сте пътували, където ви се иска? Отговорът е: На нищо не прилича! Дори и по несправедливи причини сега да се намирате в офиса, не отказвайте коктейлите и след работно време, и през уикенда.

Предлагаме ви 7 рецепти за летни коктейли, които можете да приготвите сами.


СЪЧЕТАНИЯ Всички коктейли се съчетават с ядки. Предложените тук вървят прекрасно със свежи плодове или десерти. Коктейлите с ром, подобни на кайпириня, се комбинират и с тестени десерти. Ще им отиват и соленки.
СЪВЕТИ Ако нямате шейкър вкъщи, използвайте буркан с винтова капачка. Смесете основните съставки на коктейла, шейкнете и го съхранете в хладилника. Преди да го консумирате, добавете лед, миксирайте отново и сервирайте.
ПРИНЦИПИ Тройното правило за построяване на коктейлите е strong/sweet and sour. Тоест трябва да имаш за основа някакъв алкохол и оттам нататък вкусът да е балансиран при съчетание на противоположности. Ако преобладава киселият вкус, да се хармонизира с малко сладко. И обратното, ако преобладава сладкото, да бъде компенсирано с малко кисело.

Петък шест следобед
(за чаша 370 мл)

Първо Нарежете на кубчета около 40 г лайм и го посипете с 6 г кафява захар. Намачкайте.
Второ Добавете 100 г диня, изчистена от кората и семките. Намачкайте отново.
Трето Прибавете 50 мл водка (може и бял ром, текила или джин), добавете натрошен лед. Разбъркайте и украсете с парче диня.

Пада вечер, месец изгрява
(за чаша 370 мл)

Първо Сипете 50 мл фреш портокал, 15 мл ликьор 43, 15 мл бананов ликьор и лед и разбъркайте.
Второ Долейте с шампанско.
Трето Поръсете с ванилия или канела.

Звезди обсипват
(за чаша 370 мл)

Първо Разбъркайте леко 30 мл фреш от лайм и 6 г бяла захар.
Второ Добавете 40 мл ром и 20 мл черешов ликьор. Шейкнете.
Трето Изсипете коктейла върху пресен лед. Украсете със стръкче розмарин.

Евино утро
(за 1 л)

Интерпретация на „Маями Мохито“.
Първо Пригответе домашна лимонада от 15 листа от мента, 35 г бяла захар, фреш от 4 лимона. Пасирайте всичко в блендер, докато заприлича на песто. Добавете захар на вкус. Прецедете. На цвят трябва да прилича на зелена ябълка.
Второ Към 1 част Captain Morgan Spice Rum (той е с подправки и е по-ароматен) добавете част и половина домашна лимонада. Може да долеете със сода, която да е 1/4 от общата течност. Всичко това се приготвя в кана и може да се съхрани прясно до 24 часа в хладилник.
Вкусът напомня мохито. Преди да сервирате, стиснете кората на един грейпфрут и пръснете, за да освежите с аромата.

Съботна сиеста
(за чаша 370 мл)

Първо Сипете в чаша 30 мл фреш лимон, 6 г бяла захар и 2-3 листа накълцан босилек и ги намачкайте леко. Добавете натрошен лед.
Второ Долейте 50 мл водка ванилия (ром или текила), разбъркайте и допълнете с натрошен лед.
Трето Декорирайте с ягоди и босилек или мащерка.

Три дни и три нощи
(за чаша 370 мл)

Първо Сипете в шейкър 6 г бяла захар и долейте 30 мл фреш лимон. Разбъркайте.
Второ Добавете 40 мл джин и 20 мл прасковен ликьор. Шейкнете и сипете в чаша.
Трето Долейте сода. Добавете нектарини и ликьор праскова за малко плодов привкус.

Хм... которьiй час?
(за чаша 370 мл)

Първо Сипете 75 мл бяло вино. Вердикиото (италиански сорт) е чудесен избор, защото е единственото бяло вино с качества на червено – има антиоксиданти. Подходящи са и шардоне и совиньон блан.
Добавете 25 мл испански ликьор 43 (с 43 билки и доминиращ аромат на ванилия), 43 мл фреш от червен грейпфрут и лед.
Второ Разбъркайте и долейте сода.
Трето Добавете пресни червени плодове (ягоди или малини).


ПРАВИЛА СПОРЕД ЕТИКЕТА

КАКВО? Ако вие сте домакинът на партито, са ви необходими различни чаши, много лед и безалкохолни напитки, задължително сода. Различни хапки, солени бисквити, минисандвичи, пресни зеленчуци. Сервирайте ги в малки чинийки. Етикетът изисква да предложите кафе на края на партито и такси за по-напредналите любители. Ако е вечерно парти, е добре да предвидите един стол на двама гости. Така ще обикалят повече и ще си говорят с останалите.
КОЛКО? Добре е да си организирате бар, а не да сервирате от кухнята. Умножете броя на гостите по три – така ще получите броя на чашите, които е добре да подготвите. Изберете част от дома си с по-малко мебели.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР