Соня Васи

Изглежда великолепно и не крие, че вече е на 35.

Рослава Куманова 28 January 2010

Снимка: енчо найденов
Соня Васи няма нужда от представяне. Всички знаят, че е първата българка, снимала се за "Плейбой". Варненката се прочу още в края на 80-те, когато стана Мис България и запя с братя Аргирови. След това реши да емигрира в Норвегия, мина през Англия, Сингапур и накрая кацна в Ню Йорк. От там пък замина за Ел Ей, където живее и досега. Когато я питаш как е успяла, отговаря "с мерак, хъс и компромиси". През Океана непрекъснато долитаха клюки за нейните връзки с Пол Стенли от KISS, Слаш от Guns&Roses, Фред Дърст от Limp Bizkit, френския модел Дейвид, бейзболиста Брейди Андерсън и др.

Години наред тя се опитваше да достигне музикалните върхове в Америка с групата си "Naked", преименувана по-късно на "Creep". Най-често споменаваното определение за Соня е сексбомба. За нея казват, че е скандална, без задръжки и дори нимфоманка. Самата тя призна преди 9 години, че е имала период в България, когато всяка вечер е била с различен мъж. Соня Васи бе за седмица у нас, за първи път от две години насам. Изглежда великолепно и не крие, че вече е на 35.

По-различна ли е днес Соня Васи от преди?
Първото различно е, че съм вече майка. Имам дъщеря Бриана, която е на една година. Животът ми се промени тотално. Всяка майка знае, че когато родиш, животът ти остава на второ място, а на първо е детето. В момента се опитвам да намеря самата себе си. След като родиш, промяната е толкова рязка, че се загубваш като личност. Трябва някак да намериш пътя към това, което си бил, или това, което ще бъдеш. Аз все още се лутам и го търся.

Т.е. вече не си сексбомбата, отишла да покори Америка, а просто една майка?
Да, това, което исках да направя, горе-долу го постигнах. От три години мечтаех да имам дете. С Брейди опитвахме две години, но не се получаваше. После се разделихме и аз дойдох тук за фотосесия за българския "Плейбой". Когато се върнах, той ми предложи да се оженим и да бъдем заедно. След един месец, когато пак се скарахме, разбрах, че съм бременна. Явно така стават нещата. Когато искаш, не става, а когато не очакваш - тогава се получава. Двамата решихме да задържим детето и да го караме по американски.

С какво Брейди бе по-различен от всички мъже, с които си имала нещо общо в САЩ?
Той беше всичко, което търсех в един мъж. Грешката, която направих, е, че не помислих дали характерът му е такъв, че да искам да бъда с него до края на живота си. Като външност той покриваше всички точки в моя списък от качества. Но в този списък никъде не бях сложила да е човек, с когото да се разбирам, да има добро сърце, да се отнася добре към хората, да е от добро семейство, да вярва в семейството.
Бяхме четири години заедно, а аз не бях обръщала внимание дали той притежава тези качества. Единственото, към което гледах, е, че той е известен, бейзболист, богат, красив. А това са неща, които иска всяка ученичка. Както казва баща ми: "Соня, акълът ти още не е дошъл!" Брейди притежаваше тези външни качества и аз се влюбих! Той беше първият мъж, за когото исках да се оженя и да имам деца от него.

С него ли бе най-дългата ти връзка? Да, почти. С него и с Благовест Аргиров.
Сега как си поделяте Бриана с баща й? Ние се съдихме на всичкото отгоре. Сега 24 часа тя прекарва с него и 24 часа - с мен. В началото, когато тя бе на 4 месеца, си я сменяхме на 6 часа. Така беше решил съдът, пък и се бяхме съветвали с лекари. Брейди е много добър баща, защото това му е единственото дете. Иска, каквото правя аз за детето, това да прави и той. Това може би е разликата между мъжете в България и тези в Америка. Те са готови да сменят памперси, да хранят бебето, да стават през нощта и т.н.

Той има ли време за тези неща?
Да, защото вече не играе бейзбол, няма какво да прави в момента и дава всичко на детето си. На мен ми беше много тежко и все още ми е тежко да се отделям от Бриана на всяко денонощие. Но това са законите в Америка.

Сега къде живееш?
С Брейди живеем разделени, но според съдебната разпоредба не можем да бъдем на повече от 16 км един от друг. И двамата сме в "Глендил" - квартал на Лос Анджелис. Сестра ми Ана си купи там къща заедно със съпруга си. Изкарах сама цялата бременност и за да съм близо до нея, се заселих и аз в района. Обитавам къща с басейн. Скоро аз и Брейди ще се местим в Санта Моника, близо до океана.
Там детските градини и училищата са по-хубави. В Америка всички гледат да живеят там, където децата им ще имат възможност да посещават по-добри учебни заведения. И аз вече влизам в тази група от хора. В Санта Моника ще се разхождаме по плажовете. Сега вече аз съм по парковете, а не по нощните клубове. Когато си самотна майка, ужас, как звучи!, през деня си гледаш детето, а вечерта трябва да се промениш.
Гледаш да се облечеш, да изглеждаш секси и да излезеш. Все едно живееш два живота. Човекът, с когото се срещаш, няма нищо общо с живота ти през деня, защото не е баща на детето ти. Още не ми влиза в мозъка как така мога да излизам с един мъж, друг да е баща на детето ми, той да си има друга и т.н.

Вярно ли е, че сега излизаш с хокеиста Сергей Фьодоров (б.а. бивш съпруг на Анна Курникова)?
Да, добри приятели сме. Всъщност може да се каже, че сме гаджета. Но е трудно, защото той в момента е в почивка. Има апартамент в Маями и къща в Детройт и живее там. А аз не мога да напусна Калифорния, защото Бриана трябва да е през ден при баща си. Аз я оставих сега при него, за да дойда в България. В Щатите трябва да си в добри отношения с бащата, за да можеш да пътуваш.
Лошото е и че всичко си знаете, дори повече, отколкото ако сте заедно. Където и да искам да отида, трябва да го питам дали иска да гледа детето или дали ми позволява да го взема със себе си. Сега например той не я пусна с мен в България.

Брейди съвсем сам ли гледа малката?
Така твърди, но мисля, че има домашна помощничка, която му чисти и му помага с Бриана. Аз също смятах, че мога да се справя сама, но в крайна сметка наех моя приятелка да ми помага. Винаги я взимам със себе си. Така дори когато съм в колата, има човек при детето на задната седалка.

Защо кръсти дъщеря си Бриана?
Баща й е Брейди, а сестра ми - Ана. Така стана Бриана. Казваме й Биби.

Преди 4-5 години ти имаше други амбиции. Искаше да правиш световни турнета, да отидеш на върха с групата си. Какво стана с тези мечти?
Аз толкова години се занимавах с музика, започнах от 14-годишна и стигнах до 30. Тези години минаха ужасно бързо. Една сутрин се събудих и си казах, че повече не искам да се занимавам с това. Беше точно преди да се запозная с Брейди. Този ден ние с групата ми се карахме, не знаехме в каква насока да правим следващия албум.
Беше ни писнало, защото всички ни казваха, че сме супер, пълнехме клубовете, свирехме в един от най-престижните "Viper Room", но нищо повече не ставаше. Казах си, че не мога повече, че искам да се омъжа и да имам деца. Нали казват, че на една жена биологичният й часовник върви. Тогава бях на 30 години. Изведнъж се появи Брейди и аз реших, че е "Той". Запознахме се и от същата вечер заживяхме заедно.
И може би това беше грешка, защото ние не се опознахме. Направо се хвърлих, казвайки: "Това е! Край!" И след 4 години разбрах, че не е мъжът за мен. Картинката, която си бях нарисувала за перфектното семейство, не се сбъдна. Представях си, че повече няма да има нужда вечер да се гримирам и да ходя да търся отново някакъв мъж на моите мечти. Ама така е било писано. Животът няма да спре.

Съжаляваш ли за нещо, което си направила досега в живота си?
Може би за тази връзка с Брейди. Никога не съм искала да имам дете, без да съм омъжена. Винаги съм мислила, че това ще е трудно за детето. На много от американците им има нещо, тъкмо защото са от разведени семейства. Аз си мисля, че и с Бриана ще е така, въпреки че правим максималното за нея. Тя никога няма да ни види заедно като семейство по същия начин, както Брейди не е виждал родителите си един с друг.
Защото аз много късно разбрах, че майка му го е оставила и е израснал с баща си. Той е вече на 40 години и не се е женил. И чак сега се ражда първото му дете. За някой това може да е нормално, но за мен не е. Надявам се, че детето ни получава най-доброто от двата свята на майка си и баща си. Тя е при мен и моите роднини и приятели и при него. Едните й говорят на български, другите на английски. Винаги е щастлива и усмихната и хората много я харесват. Тя има характер, не е дръпната.

Кога решихте със сестра ти да правите бизнес с плетени шалове и понча и как вървят нещата?
Преди три години. Вече имаме уебсайт и може да си поръчаш от нашите модели онлайн. От нас са си купували Деми Мур, Дженифър Анистън, Фейт Хил, Бритни Спиърс, Кристина Агилера, Британи Мърфи, Дженифър Лопес. Доскоро всичко се плетеше на ръка от наети от нас жени, а сега вече нещата се изработват на машини в Китай. Моделите измисляме аз и сестра ми.
В началото ни помагаше и стринка ми, която бе при мен, когато се роди Бриана. Сега започваме да правим и дрехи, което вече е в съвсем друга насока. Аз винаги съм имала отношение към тези неща. Навремето във Варна нямаше откъде да се купуват дрехи и сама си шиех. Май ще се върна там, откъдето съм започнала. На мен много лесно ми се отдава. Започнах да плета 18-годишна в Норвегия, защото нямах пари да си купувам дрехи.
Една българка там ме научи и си оплетох нещо като пуловер-рокля. Единственото, което оплетох през следващите 10 години, бе едно одеяло на сестра ми. Тя винаги си го носеше с нея и твърдеше, че я успокоява. Преди три години оплетох едно шалче от скука, защото Брейди гледаше бейзбол. Всичко тръгна от там.
В момента нашите шалчета и понча се продават в около 100 магазина в САЩ. Това е бизнесът, от който си правя пари, и отделно получавам 10 000 долара месечна издръжка от Брейди. Тя щеше да е по-висока, но остана такава, защото делим Бриана. Това, че иска детето, също е номер от страна на бащата, за да не ми плаща двойно. В Америка колкото майката има право, толкова и бащата.

Би ли пропяла отново?
Много пъти слушам някое парче и ми идва нещо отвътре. Всички викат: "Защо спря? Направи едно парче с диджей, нещо като тези на Кайли Миноуг!" Аз се въодушевявам, но на другия ден се събуждам и вече нямам желание. За мен в музиката трябва да дадеш 100 % от себе си, а аз вече не мога да го направя. Нито мога да тръгна на турнета, нито на нощни записи в студио. Имам дете и трябва да си го гледам.

Искаш ли да имаш още едно дете?
Да, но да е от точния човек. Дори и да се омъжиш, това не е гаранция. Надявам се следващия път да имам мъж до себе си, защото тази бременност я изкарах съвсем сама. Добре, че до мен бяха сестра ми и приятелките ми Ирина и Ваня. Без тях нямаше да се справя.
А за сестра ми да не говорим. Всеки трябва да има такава сестра. Аз й виках: "Досега аз те гледах, сега е време ти да ме гледаш!" Тя върши всичко, като започнем с това, че върти бизнеса. Заради него си заряза работата в музикалната компания на един кънтри певец. Благодаря на Господ, че я има!

Би ли се върнала в България?
Преди си мислех, че никога не бих го направила. Сега, когато имам дете, мисля, че един ден може и да се върна. Зависи с кого ще ми е свързан животът. Ако е американец -едва ли. Брейди например никога не е изявявал желание да види България. Мъчих го до последно, за да доведем и дъщеря ни, но не стана. Ако бъдещият мъж до мен е руснак или от другите източни държави, а дори и западноевропеец, сигурно ще иска да види откъде съм.
Дори би дошъл да живее тук. Аз обичам България. Тук имам приятели, семейство, всичко ми харесва. Всеки път, когато се върна, не мога едно нещо да ти кажа, което не ми е харесало. Сергей (Фьодоров) беше казал в едно интервю, че в Москва е много мръсно.
Абе, тия неща … аз съм от тук, израснала съм тук и на мен не ми правят впечатление. Където и да съм живяла, съм виждала и хубаво, и лошо. За мен България си е №1 и ако не беше тя, нямаше да съм тук и да говоря с теб. Това, което правя в живота си и в Америка, го правя, защото съм българка.

Ще се снимаш ли пак за американския "Плейбой", правила си пробна фотосесия там?
Може би. Аз дори дълго време мислех дали да се снимам за българския, защото все пак съм родила и се чудех ставам ли още. Годините минават и не съм на 20. Преди си казах, че е за последно, сега пак си казах така. В крайна сметка прецених, че имам нужда от подобна фотосесия. Правя я за себе си, за да докажа, че дори и да имаш дете, не означава, че животът ти е свършил, че трябва да се предадеш тотално като жена.

Как успяваш да изглеждаш толкова добре? За колко време си върна формата след раждането?
Не ходя на фитнес. Само се занимавам с детето. Година след раждането си върнах формата без диети. Аз бях качила само 15 кг като бременна и веднага след раждането изгубих голяма част от тях. Освен това всички караници с бащата и нервите, които изхабих, ми помогнаха да отслабна. Когато ти минава една такава отрицателна енергия през тялото, направо слабееш, когато спиш.
Добре е за всяка жена над 30 години да ходи три пъти седмично на фитнес или нещо друго, за да се поддържа, но аз много мразя. Иначе винаги съм имала хубава кожа. Още от малка във Варна ходех редовно при една козметичка и продължавам да го правя и досега. Отскоро ползвам медицинска козметика, каквато не се продава по магазините, а купувам от кожен специалист.

Ти към каква професия би насочила Бриана?
С баща й искаме да я направим тенисистка. Не искам да става певица и да се мъчи като мен. Но, честно казано, в момента, когато запея, тя започва да танцува. В квартала ни има много арменци и когато чуе тяхната музика, веднага започва да се движи, в кръвта й е. Не знам, аз много искам тя да е тенисистка така, както баща ми искаше да съм лекоатлетка, но нищо не се знае.

Каква е причината да си дойдеш в България този път?
Имах нужда да се махна от Америка, от всичко там. Винаги, когато идвам в България, си зареждам батериите и се връщам с нова енергия. За съжаление съм за една седмица, защото не искам да оставям Бриана за по-дълъг период без мен. Ще видя майка си и баща си във Варна и приятелката си Мария Грънчарова.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР