Васко Мавриков: Ако ме набият, значи съм си свършил добре работата

Новият репортер на "Господари на ефира" е пълен с изненадващи противоречия. Той е актьор и певец, но се занимава с журналистика.

Мариана Антонова 28 November 2004

В репортажите си жили като стършел, но колегите му викат Лъвче (от неговата зодия - Лъв), понеже е слънчев, лъчезарен, неконфликтен и винаги успява да ги разсмее. Той е на 29 години, женен и през март ща стане баща. Знае, че е глава на семейство, но като всеки трезвомислещ мъж и сериозно влюбен младоженец е отстъпил ръководната роля на съпругата си. Щръкналата по тийнейджърски прическа му придава леко несериозен вид, но истината е, че той работи на бързи обороти. За месец в "Годсподарите" беше успял да направи четири репортажа, един от които - излъчен. Занимава се със злободневни теми, а е учил оперно пеене и модерен балет. Умее да язди, да плува и да стреля.

Ако сте се чудили какъв е новият глас на предаването, сега ще научите - драматичен тенор. Васко е учил три години и половина мюзикъл и още три за театрален актьор в НАТФИЗ. Миналата година, веднага след като завършил, отказал съблазнително предложение за работа във варненския театър, защото преценил, че с актьорската заплата няма да може да се издържа. Играл, както казва, ва банк и останал да си търси хляба в София, където е роден. Засега в професионалната му театрална биография има две неща: участие в постановката "Балканът е мъртъв" в казанлъшкия театър и това, че преподава актьорско майсторство в Нов български университет.

Фаталните привличания в живота му

се казват Маги Халваджиян и Валя и са свързани с двете най-важни за него неща - работата и семейството. "Не знам как стана, но и двете ми се случиха наведнъж." След постановката в Казанлък Васко попаднал в полезрението на Магърдич Халваджиян. Продуцентът първо го поканил да се снима в шапката на "Сладко отмъщение", после - да участва в предаването като актьор. След това го взел за водещ на "Фатално привличане" по МСат, за сценарист в "Сладко отмъщение" по Btv, а от септември - за репортер на "Господари на ефира". Васко смята, че се е хвърлил в телевизионния океан точно където трябва, защото в момента Маги Халваджиян е най-добрият в бранша. "Вярвам в съдбата си - щом съм тук, значи има защо."

Докато ставал "номенклатура в империята Халваджиян", Васко се запознал с Валя. Започнали да живеят заедно още на първата седмица. След 7 месеца, през януари т.г., узаконили връзката си в общината. Венчавката в църква и купонът с роднини били през юли. Веднага след това направили бебето. "Нещата се наредиха сами много добре."

"Може пък един ден да стана журналист, не знам"

Засега опитът му е твърде малък, но е открил, че репортерството е жива журналистика, която няма нищо общо с актьорството, и няма намерение да се прави на журналист. "Не мога да изтрия себе си. Аз съм, както се казва, гол пред камерата." Целта му е хората да видят в него преди всичко актьор, който се бърка в някакви неща и прави всичко възможно да покаже какъв е проблемът и кои са лошите. В началото мълчал и наблюдавал. Искал да види каква е системата, по която работи репортажният екип. Не застанал пред камера, докато не разбрал, че пред нея той разчита на това, което колегите му предварително са проучили. Преди всеки репортаж обсъжда тактиката си с режисьора, след това атакува спокойно, сигурен, че са избрали верния път. Но все пак, за да намали изненадите на терена, когато му дадат готовия сценарий, на следващия ден преди снимки репетира с жена си вкъщи. Тя играе опонента, т.е. лошия, и разиграват варианти.

"Старая се да жиля като стършел. Страхувам се, но съм поел тази отговорност, пък каквото ще да ми се случи. Според мен, ако някой от тези, които интервюирам, ми направи нещо, това ще означава, че съм си свършил добре работата."

С репортера-титуляр Дейвид работят в два отделни екипа. Не се конкурират, защото в предаването имат достатъчно сигнали, по които да работят и двамата. "Може би и аз един ден ще направя нещо щураво, като онзи репортаж на Дейвид с гранатомета. При Дейвид идеята е дошла след година и половина работа в "Господари на ефира". Така че вярвам, че след време и на мен ще ми изскочи птичето за нещо хубаво. Но не бързам и не мисля за грандиозен репортаж, а как да отговарям навреме на сигналите на хората."

Лични

Съпругата му Валя е от Бургас, на 30 години и работи в рекламна агенция. Живеят в нейния апартамент в София. И двамата са фенове на философията, психологията и здравословния начин на живот. Васко си пие кафето с две захаринчета, а салатата подправя със зехтин. Внимава какво яде и когато има време, се качва на домашния велоелгометър. Пуши рядко и се кани да се откаже. "Няма смисъл, правя го малко от гъзарлък." Сам си прави прическата сутрин почти за нула време. "Като легна вечер и се повъртя малко в леглото, тя сама си става." Добавя само малко гел. Харесва си я, но "ако пречи на визията на предаването, бих се подстригал нула номер или бих си пуснал дълга коса."

Валя е неговият личен пиар. Тя се грижи за външния му вид, купува дори парфюмите му. Тя е и добрият домашен дух. Разпределя семейните пари, организира живота им, организирала и сватбата им. Васко доброволно я е оставил да бъде двигателят на дома и не се чувства манипулиран. "Няма мъж под чехъл. Чехлите са под краката ми. Доверявам се на съпругата си и разчитам на нея не само защото много я обичам, а и защото смятам, че често женското мнение е по-точно от мъжкото." Признава, че Валя го е променила, научила го е как да се развие като личност. "Преди бях безотговорен, сега съм отговорен. Щастлив съм и горд с това."

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР