Мързел за г-н Джоунс

В Lazy няма дрескод, но можем да препоръчаме на запътилите се към този ресторант: оставете часовника вкъщи.

Адриана Попова 29 July 2012

В Lazy няма дрескод, но можем да препоръчаме на запътилите се към този ресторант в полите на Витоша: оставете часовника вкъщи и изключете житейския скоростомер. Не бързайте, защото хубавата храна трябва да се вкусва бавно, с нежно приплъзване между езика и небцето, с дълги отпивания и кратки въздишки на блаженство. Концепцията на Lazy е на известния шефготвач Ивайло Петков, когото познаваме и като част от журито в телевизионното шоу Lord of the Chef’s. Според него името на един ресторант трябва да е ключът към същината му. Lazy (от англ. - мързелив, лежерен) звучи като приятно обещание и ни напомни за една любима наша мисъл: колко е хубаво да не правиш нищо, а след това да си починеш...
Член първи в личната конституция на шеф Петков гласи: храната трябва да е вкусна. Прясна – задължително, добре аранжирана – също, но в-к-у-с-н-а! Ориентацията е към средиземноморската кухня, менюто се променя според сезона на 2-3 месеца. Има и евъргрийни като патешкото магре със сос от вишни, което хората си искат и как тогава да го извадиш от менюто? Рибите и морските деликатеси са на почит, пастата е прясна, десертите се правят в самия ресторант. Хлебната „листа“ включва хляб със смокини, с пармиджано, с розмарин и други билчици. Към хляба със смокини шеф Петков препоръчва терин от гъши дроб с конфи от дюли или листна салата с прошуто крудо и бейби моцарела, но истината е, че всеки сам трябва да композира менюто си без да страда от предразсъдъци. Защо да не поръчаме червено вино и през лятото например? В Lazy предлагат уникално вино, което се прави в Нова Зеландия и се доставя в България по частна поръчка. Нюансите му се разгръщат красиво с основните ястия, но и с десертите като снежния тарт от шоколадов блат и йогурт с парченца крехки плодове или с шоколада Lazy – фантастична трюфелова торта, поднасяна с шоколадов бонбон с различни аромати.
В добрите ресторанти има нещо като лекарска тайна – не издават клиентелата си. Така е и в Lazy, но когато при теб e бил Том Джоунс... стените говорят. На нас те ни казаха, че г-н Джоунс е похапнал агнешко в сос от розмарин и маслини, телешки тартар, морски храни и е поръчал червено вино. Няколко пъти. Както и се полага на един истински сърцеразбивач.
Lazy се намира до долната станция на Симеоновския лифт, в комплекс Витоша Парк, резервацията е препоръчителна на телефон: 0882 30 50 60.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР