В опит да спра цигарите

Нов апарат в “Токуда” отказва от пушене за 45 минути

25 July 2012

Казвам се Деяна и съм заклет пушач. От 12 години. Сега всички вие, анонимни пушачи, трябва да ми кажете „Здравей, Деяна“. И преди да споделите вашите отчаяни опити да се отървете от вредния навик, ще ви разкажа моята история. Не съм идиот, наясно съм с всички здравословни проблеми, които мога да си навлека. Но в същото време явно съм идиот, защото продължавам да пуша, харесва ми, цигарите са част от малките ми удоволствия. Няма да ви разказвам колко пъти съм се опитвала да ги спра, за да не си припомням колко пъти съм се разочаровала от себе си.

Естествено, веднага се заинтересувах от новия апарат в “Токуда”, който отказвал от пушенето за 45 минути. Ето още един повод да опитам. И може би този път да не се разочаровам. Подходих едновременно скептично и с надежда. Процедурата е странна, основава се на принципите на иглотерапията и има 85% успеваемост. А това си е впечатляваща статистика.
Отивам на срещата с д-р Манолов леко притеснена от това, което предстои да ми се случи. Мразя болката, мразя иглите, обичам цигарите. Как ще се пребори този уникален апарат с тези мои противоречиви чувства? Д-р Манолов обстойно обяснява какво ще се случи. Използват се електрически импулси (да, става въпрос за ток), които се нанасят на определени точки върху ушната мида - 18 на едното и 19 на другото ухо. Въз основа на тази стимулация се задвижва каскада от сложни биохимични реакции, която в крайна сметка цели да изолира никотина от рецепторите. Казано накратко, един уред (няма игли) стимулира с ток определени точки върху ухото ви и се отделят биологично активни вещества, които заместват нуждата от никотин. За 45 минути се изчиствате от никотиновия глад, няма абстиненция. Звучи направо като приказка с хепиенд за пушача. „Ние даваме начален тласък, но не сменяме личността на човека. Изчистваме никотиновата зависимост на биологично ниво, но не и на психологично. Процедурата не заличава навика, който се е изграждал с години. Трябва да се настроите, че ще промените целия си начин на живот“, пояснява д-р Манолов. Естествено, питам дали боли. „Има различна чувствителност на различните точки. Всеки има индивидуален праг на поносимост“, отговаря той.

Следва кратка беседа относно навиците ми на пушене, данните от която се въвеждат в апарата. И въз основа на тях се изчислява с какво количество ток и в продължение на колко секунди ще се стимулират точките. През цялото време аз си мисля как искам да изпуша последната си цигара, в случай че това чудо вземе да проработи. Въпреки негодуванието на д-р Манолов излизам и се зареждам с поредната никотинова доза с перспективата да е последна. След това лягам на масата, хващам в ръка т. нар. индеферентен електрод (някаква метална пръчка), чрез който се затваря електрическата верига. И нека пускането на ток да започне... Да, наистина не е приятно. Но не е и нищо непоносимо. Усещането е на леко боцкане. Оказва се, че моите най-чувствителни точки са свързаните с гръбнака. След процедура от 45 секунди на всяка точка ставам от масата с леко главоболие. И нагласата този уникален уред завинаги да убие никотиновото чудовище в мен. Трябва да знаете, че имате право на 4 процедури. Втората може да се направи още на следващия ден, в случай че изпитвате неописуема нужда да запалите.

Главоболието минава след около час. Минават още няколко, а аз все още не съм изпитала непреодолимото желание да убия човек за една цигара (както е било при предишните опити да ги спра). Сякаш вече цяла седмица не съм пушила. Идва следващият ден и аз продължавам да не изпитвам никотинов глад. Няма го. Тютюневото чудовище си е отишло. Хей така, за 45 минути. Проблемът е, че идиотът в мен, който си обича малките ежедневни удоволствия, е все още жив. И напук на всички явни предпоставки, че мога да ги спра, аз паля една цигара. Хей така, защото ми се иска. И хей така, от лигавщина и липса на всякаква воля провалям този уникален шанс да ги спра. И се озовавам в компанията на аутсайдерите, допълващи статистиката с 15% неуспели. Ако вие обаче сте твърдо решени да ги спрете, първо убийте идиота във вас, а след това се подложете на процедурата. И със сигурност ще сте от онези 85%. Записване на телефон: 02/403 49 25
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР