Брад Пит: Семейството те прави мъж повече от всичко останало

Вече почти 20 години Брад Пит е на върха и звездата му очевидно няма никакво намерение да избледнява. Сега той е на 45 години, броят на филмите, в които се снима, може да се сравни само с този на благотворителните кампании, в които участва, женен е за една от най-сексапилните актриси на планетата и е баща на 6 деца.

Лаура Карлсън 23 November 2009

интервю на лаура карлсън, предоставено специално за EVA от HBO България по повод
излъчването на „Бандата на Оушън 3“ на 1, 2 и 5 ноември

 

Той носи панамена шапка и изглежда спокоен и изключително приятелски настроен. Нищо в лицето му не подсказва за стреса, на който няма как да не е подложен, като се има предвид ужасяващият график, който управлява всеки негов ден. Дали всичко е така, както изглежда? Има ли проблеми във връзката му с Анджелина? И как все пак се справят с всичките си деца?
Наскоро световните медии разпространиха новината, че Брад за втори път е хванат да се среща тайно с бившата си съпруга Дженифър Анистън. Този път срещата се е състояла в Essex House Hotel и е продължила около час. Според запознати източници тема на разговор са били слуховете за раздялата между Брад и Анджелина и Брад просто е искал да се разтовари емоционално пред Джен. Което не е много честно предвид факта, че когато двамата се разделиха, тя бе зарязаната.

Брад, как успяваш едновременно да се снимаш в хитови филми, да имаш 6 деца и да се занимаваш с хуманитарна дейност?
Наслаждавам се на този период от живота си, защото виждам, че мога да правя много повече от това, което някога въобще съм си представял. Всичко е възможно, когато не поставяш граници пред себе си. Но семейството ми е по-важно от всичко друго. Нито един филм не може до такава степен да ме изпълни, както радостта да бъда баща и партньор.
„Изгори след прочитане“ е филм на братя Коен. Какво е да се работи с тях?
Опитвам се да се добера до участие в техен филм от много години и когато те ми се обадиха, бях много щастлив. Беше страшно забавно.
Играеш доста необикновен персонаж там...
Когато прочетох ролята и помислих върху нея, разбрах, че е написана за мен. Не знаех само дали това трябва да ме ласкае, или да ме обижда. Все още не съм сигурен. Не разбрах, докато не видях няколко сцени, в които моят герой е все още девствен и си умира такъв.
Хареса ли ти да носиш този смешен екип от ликра, в който си облечен през по-голямата част от филма?
Всъщност нося ликра и в момента. (Смее се.)
Героят ти във филма работи във фитнес, какви са твоите фитнес навици?
Моят фитнес навик е да не ходя на фитнес.
Тревожиш ли се за това какво влияние оказва върху децата ви фак-тът, че сте знаменитости?
Тревожа се всеки път, когато рояк светкавици заслепяват децата ми. Винаги щом се подадем на улицата и фотографи ни препречват пътя към колата например или ако  просто искаме да се разходим. Това е нещо, което наистина ме дразни. Но децата са толкова любопитни и имат съвсем различен поглед към всичко. Те смятат, че  всичко това е нормално, и засега не се плашат и не се чувстват застрашени, което пък ни кара поне да се опитваме да не се тревожим или разстройваме. Засега за тях това е игра.   
Трудно ли ти е да повярваш, че е имало момент, в който изобщо не си имал деца?
Не мога да се върна към времето отпреди да се родят децата. Децата променят всичко в живота ти и в теб самия. Да бъдеш баща те прави отговорен в най-висша степен. Отговорен, но не към нещо, което ти е задължение, а към нещо, което те обогатява. Искаш да ги видиш как растат и се учат и искаш да си част от този опит.
Някога мислил ли си, че ще имаш толкова голямо семейство?
Винаги съм искал да имам голямо семейство, затова съм щастлив, въпреки че вече не мога да спя много. Искам да им покажа, да ги науча. В крайна сметка всичко се свежда до семейството и мисля, че то те прави мъж повече от всичко друго.
Ти си много близък с родителите си. Те ли са изворът на твоето силно бащинско чувство?
Получих много от начина, по който моите родители се грижеха за мен, за брат ми и за сестра ми. Баща ми се грижеше не само за материалната ни сигурност, но също така ни даваше практически, житейски и много мъдри съвети. Мама идваше в стаята ни, когато отивахме да спим, и си говорехме дълго. Според мен от гледна точка на децата семейството е сигурното място, в което можеш да бъдеш себе си и да работиш върху грешките си. Това е място за изцеление. Огромна е отговорността, която поемаш, когато станеш родител и подготвяш децата си за живота.
Ангажиран си с много благотворителни каузи...
Искам по моя си начин да направя света по-добро място за живот за хората, които ежедневно се борят за своето оцеляване. Това е единственото хубаво нещо в това да си знаменитост – че можеш да биеш камбаната за нещата, които се случват в света, и да направиш нещо позитивно. Животът ми си струва заради това, че участвам в такива проекти, които помагат на хората по много конкретен начин. Това ми носи голямо удовлетворение и ме прави по-малко циничен за моя собствен живот. Това, че мога да преориентирам интереса от мен към каузите, които подкрепям, е много важно за мен.
Живееш космополитен живот, пътуваш из целия свят, в момента живееш във Франция... Къде е домът ти?
Считам се за гражданин на света. Имаме няколко прекрасни къщи в няколко точки на света и се чувстваме удобно навсякъде, където трябва да сме. Харесва ни това, че можем да пътуваме и да прекосяваме света както и когато решим. Това е много освобождаващо чувство и ние обичаме тази част от живота ни. По-големите от децата ни винаги питат закъде ще летим следващия път.
Не е ли стресиращо пътуването с толкова много деца?
Ние вече сме добре работеща машина. Животът ми е сбор от добра организация и добро разпределение на времето. Понякога е изключително изморително, но това е нашият живот и той ни е научил да не си прахосваме времето. Първо приготвяш едното дете, после другото, викаш шофьора, проверяваш дали самолетните билети са у теб. Никога не съм имал толкова стрес, но по някакъв начин този стрес ми харесва.
С Анджелина винаги ли спорите за всичко?
Понякога тя ме ядосва... макар че обикновено спорим само за политика.
Значи през по-голяма част от времето сте добър екип?
Разчитам на мнението й. Тя е човекът, на когото се доверявам най-много, и винаги търся първо нейната реакция. А енергията й е невероятна – може да натисне педала до края и да работи до пълно изтощение. Много съм горд, че подкрепям Анджи във всичко, което прави. Моята идея за идеалната двойка е две силни и независими индивидуалности, които споделят живота си.
Но не е ли трудно да споделяте живота си при този ритъм, при който живеете и двамата?
Да съхраниш едно партньорство изисква напрежение и усилие независимо каква е работата ти и колко време ти отнема тя. Въпросът е да намериш онази точка на баланс, при която и ти се чувстваш щастлив и в същото време осигуряваш добър живот за децата си. Основното нещо за нас е да им помогнем да се приспособят, това е наша отговорност. Трябва да отделяме време и за нас двамата също. Но разбира се, ако нещо трябва да отпадне от графика, обикновено отпада това време. Семейството е първо, после идва работата.
Веднъж каза, че у дома ви е пълен хаос...
Естествено, децата са неуправляеми, но са фантастични. Това е страхотен период от нашия живот.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР