Коста Наварино

Лесно е да бъдеш бог

Милена Попова 11 July 2012

залив в областта Месиния, близо до Наварино

Още докато самолетът се спуска към огромния бял пъзел на Атина, залепям чело на илюминатора и очите ми се изпълват със синята безкрайност на Средиземно море. На летището ни чака микробус с надпис Голф клуб Коста Наварино, Пелопонес. Минаваме през тесния Коринтски провлак и се понасяме в четиричасово пътуване през зелени хълмове, които се спускат меко към морето, маслинени и портокалови горички и изумително чисти заливи към едно от най-красивите места в Европа - залива Наварино с неговите дюни и безкраен плаж. Тук преди две години отвори врати един от най-прекрасните голф клубове в света.

Пелопонес
Погледнат в google earth, полуостровът прилича на отпечатък от длан, насочена с пръстите към Африка, която се намира само на 140 км по море. Само на час път от Атина е Коринт, древно пристанище и символ на пищност и разврат, култа към които е материализиран в храма на богинята на любовта Афродита. В западната част на Пелопонес е Олимпия, родното място на олимпийските игри, а в центъра на полуострова е древната Спарта, чиято страховита слава е част от световната история. Да, всяка педя от Пелопонес е напоена с история и съхранява спомен от битките на крале, в нея са погребани славни воини византийци, елини, генуезци, римляни, венецианци, дори славяни и албанци. Тази земя е обгърната с мистерията на митовете и легендите, в които боговете лудуват, кроят си номера един на друг, отвличат красиви жени, пускат чудовища да изядат противниците им и  се наслаждават на щедрите дарове на морето и планините. Останки от храмове, светилища и дворци, запазени манастири и църкви събират милиони туристи от цял свят тук, в Пелопонес.

Заливът Наварино
е един шедьовър, над който природата е работила необезпокоявана  милиони години. Дюните и плажът, както и лагуните на минути път са едни от най-чистите в света. Преди 20 години един морски капитан, Василис Костакополус, роден по тези земи, в областта Месиния, започва да обикаля селяните с необикновена оферта - предлага им да купи земите и къщите им до плажа и тези по-навътре, срещу пари или земи в планината. Месец след месец, година след година капитанът събира парче по парче земята, на която днес е построен голф клубът. Уникален бизнес нюх!
Когато започва строителството преди пет години, 6500 маслинени дръвчета са внимателно извадени, засадени в разсадник близо до Наварино, а след като е завършено строителството, са върнати обратно на територията на голф клуба. Само четири от тях са изсъхнали. Факт, който ни казва всичко по темата „Защо гърците правят туризъм, а ние - нещо като туризъм“. Съществува теория впрочем, според която елините и семитите имат общ произход, тя обяснява невероятния търговски нюх на гърците.

Курортът Коста Наварино
Разположен около залива и плажа, курортът предлага луксозни хотели и вили със собствен басейн, няколко първокласни ресторанта, две голф игрища, които се спускат към морето, цяло детско „селце“, уникален спа център, огромен външен и вътрешен басейн, барове, магазини, игрища... Хората, които ценят истинския лукс, обаче идват за нещо повече - заради спокойствието, кристално чистия плаж и море, усещането за уединеност, аромата на мащерка и лавандула, засадена в алеите между сградите, заради залеза и упойващия парфюм на цъфналите портокали. Заради вкуса на маслините и зехтина,  който се пресова ден за ден, вкуса на хляба, ръчно приготвен, зеленчуците и подправките, които се отглеждат органично специално за ресторантите на курорта. Дори в спа центъра ще ви предложат масла и кремове, направени от органични продукти от района. Ето още един повод да сравним  родната туристическа философия и критериите си за лукс.
Коста Наварино обаче ме плени завинаги с една огромна зала, наречена Наварино натура хол, по същество минимузей на природата, фауната и флората на този невероятен къс земя. Тук с модерни интерактивни методи човек може да се докосне до девствената природа на Месиния, да чуе звуците и да усети мириса й, да разгледа стотиците видове риби, влечуги, птици и зверчета, които десетки научни общества в Гърция и Европа закрилят, обгрижват и изследват.
На сбогуване всеки от нас, журналистите, си взе за спомен сладко от маслини и цели резени портокали, зехтин от местната реколта и малък пъзел от рецепцията. Защо пъзел? Защото средствата, събрани от продажбата му, подпомагат опазването на природата, птиците и рибите, животните и дюните на това вълшебно място. Ето това е кауза.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР