Остерия Barbarossa

Тук песто дженовезе среща българския босилек, риба тон се запознава с киселец, а пиците чакат новата реколта от патладжани.

Елка Влаховска 27 June 2012

Част от менюто: спагети с мастило от сепия и риба тон със сос пеперони

„Сосът песто дженовезе се ражда (забележете, не прави) в мраморно хаванче, което се мие само с вода, защото поема и отдава вкуса” – започва дълъг разказ за гордостта на Генуа и втория по продажби в света сос Марио Монтесоро. Заедно със съдружника си Даниеле Индако, чийто дом в Генуа EVA показа в миналия брой, и още трима готвачи, дошли от Лигурия, те „превзеха“ досегашното заведение „Остерия ди София“, за да ни покажат автентичните вкусове и културата на Италия. Муза на начинанието е известната ни керамичка Екатерина Лашова, по чийто дизайн са красивите чаши, чинии, кани и купи, както и декорацията с типичните за италианската остерия карирани покривки и много цветя.

Марио и неговият готварски екип са с дългогодишен професионален опит, но най-вече със страст към храната, която определят типично по италиански не само като нещо, което засища глада, но и като личен момент, като чувствено преживяване, което дори може да промени начина ти на мислене и отношение към живота. Зад тази философия стои културата на добрите продукти и на това как се правят нещата. В заведението се приготвя прясна паста с домашни яйца, която човек може да вкуси на място, а и да си поръча за вкъщи, ако реши, че ще изненада приятелите си с парти по италиански маниер. Тук за първи път в България може да се опитат пиците на Ернесто - добре пазена тайна, която превръща няколко вида брашно в твърдо, но лесно смилаемо тесто, чийто вкус се допълва от лигурийски зехтин, италиански домати и моцарела. Ястията с риба са акцент, защото може ли да се говори за морската сила Генуа и да се изневери на нейните вековни традиции?
Аз опитах нещо толкова семпло на пръв поглед и толкова вкусно – прясната риба тон, овкусена със сол, черен пипер и сусам и „запечатана“ за секунди в сгорещена мазнина. Нейният вкус беше брилянтно допълнен от правен на място сос пеперони от печени чушки, смлени в блендера и овкусени.

Макар и да носи името „Барбароса“, остерията няма да предприема кръстоносен поход на вкусовете (Марио има рижа брада, а и така е кръстил първото си заведение в Генуа). Тук песто дженовезе среща българския босилек, риба тон се запознава с киселеца (италианците са въодушевени да открият този непознат за тях вкус), а пиците чакат новата реколта от нашенски патладжани. Мидите от Черно море също вече са намерили място в порцията талятеле. За прецизния “до болест“, както се изразява, Марио към качеството на продуктите и традицията на приготвянето им това са нови предизвикателства.
Остерия Barbarossa е на адрес: София, ул. Христо Белчев 32
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР