Ангун

Французойката на Евровизия, е дъщеря на принцеса от остров Ява

Лилия Илиева 18 May 2012

На 29-ти май предстои финалът на Евровизия. Тазгодишната е по-скоро Етновизия! Като започнем с прекрасната българска ромка Софи Маринова, добавим родената в Индонезия представителка на Франция Ангун, кипърката Иви Адаму, наполовина българка, и родената в Гватемала датчанка Солуна Самей с баща немец и майка швейцарка. За още повече колорит финалът ще е в Азербайджанската столица Баку. Сякаш предвидила всичкото това многообразие, Софи пее „Обичам те“ на 12 езика.

По време на представянето на песента й в София, се видяхме за кратко с френската представителка за Евровизия Ангун. Много красива, секси и с прекрасен глас. Популярна е с водещата песен в саундтрака на „Транспортер 2”, в клипа на която участва заедно с Джейсън Стейтъм. Писала е музика и за последния филм на Клод Льолуш Ces Amours-là (“Тези любови”). Ангун, чието име означава „финес, роден в мечтите“, е родена е в Джакарта, Индонезия, записала e първия си албум на 9 години. На 18 се омъжва и продажбите на поредния й албум достигат 4 милиона копия. На 20, вече известна в страната си, заминава за Европа. Във Франция е от 1997 г., когато записва и първия си международен албум Snow on the Sahara, издаден в 33 страни. Има два брака и една дъщеря. Сред интересните й дуети са с Питър Гейбриъл, Хулио Иглесиас, Майкъл Болтън и Дзукеро.
Във Франция е удостоена с наградата Кавалер на изкуството и литературата и с приза „Голямото сърце на годината” за приноса си към социални събития. Била е два пъти посланичка на ООН. Рекламирала е часовниците Swatch, Audemar Piguet, козметиката за коса Pantene.

Ангун, на колко години се появи за първи път на сцена?
На седем. Родителите ми ме водеха в един увеселителен парк, индонезийската евтина версия на Дисниленд всяка неделя, защото водещият на една открита сцена винаги питаше кой иска да пее. Аз винаги исках. И един ден мениджърът на парка попита нашите дали са съгласни да пея постоянно там.
Колко копия продаде от първия си албум, който си записала само на 9 години?
Нямам идея. Знаеш ли, баща ми казваше: “Не броят на продадените албуми, нито наградите, които получаваш, са важни, а твоите артистични качества. Можеш да премериш успеха си с честността към себе си – дали си, или не си щастлива с това, което правиш, а не да го усещаш като компромис.” Вярвам в това.
Майка ти е била прислужница в кралския двор. Ти посещавала ли си го?
О, пишат какво ли не. Мама е със синя кръв. Ние сме от остров Ява, където през XIX век е имало много кралства. Мама е една от наследничките на кралско семейство. Имала е титла - нещо като Величество или Височество, но когато се е оженила за баща ми, я е изгубила, защото той не е благородник.
Какъв е баща ти?
Баща ми беше артист, не притежаваше нищо. Той например не носеше обувки. Ходеше със сандали навсякъде. Беше с дълга коса. Мога да разбера защо мама беше луда от любов по него. Той имаше толкова силна харизма. 
Как се реши да родиш дете в момент, в който известността ти набира скорост? И как съчетаваш майчинството и сцената?
Дъщеря ми се казва Кирана. Родих я, защото когато желаеш нещо, то е възможно. Аз предпочитам да съм откровена и да призная, че наистина е лесно да имаш дете. Когато го искаш, насочваш цялото си внимание върху него и баща му. Искаш да обичаш бащата до смърт. Първият ми мъж не ставаше за баща, затова се разведохме. А аз търсех баща за детето, което исках да имам. Ако искаш да успяваш в кариерата си и да бъдеш майка, просто трябва да си суперорганизирана. Трябва да бъдеш жената-чудо.
Защо замина за Европа точно в момента, в който беше много популярна в Индонезия?
Славата ми дойде в повече. Успехът носи със себе си и известно омърсяване. Хората започват да те хвалят: "Ти си супер! Много си красива!", и губиш връзката със себе си, с реалността. Превърнах се в разглезено момиче и го усещах и се страхувах. Имах нужда от голямо предизвикателство. Най-голямото беше да зарежа всичко, да започна от нулата и да продължа кариерата си на международно ниво.
Записвала си дуети с много интересни артисти...
Питър Гейбриъл беше много смущаващ, но много сладък. С Браян се запознахме по време на Коледния концерт във Ватикана през 2000 г. Беше много забавен. После ме покани в дома си в Лондон. И написахме песен заедно.
Една твоя песен се казва Etre une femme (“Да бъдеш жена”). Какво означава за теб да бъдеш жена?
Това означава да се будя всяка сутрин с противоречия, да приемам емоционалните си върхове и спадове. Жените сме сложни. Не сме само ангели. Скучно е да бъдем такива. Да ти кажат, че си ангел, всъщност не е комплимент. Искам да имам и от двете страни – и от добрата, и от другата. И имам. Ние, жените, имаме нужда от истински мъже, които да могат да разберат това.

Песента Echo (You And I) е в последния албум на Ангун Echoes, от “Орфей Мюзик”.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР