Васко Василев и Памела Никълсън: Албумът ни е любовна афера в музиката, а не лична

Виртуозният цигулар и концертмайстор на Кралската опера в Лондон Васко Василев бе в България през декември за концерти в София, Варна и Велико Търново.

Рослава Куманова 01 January 2004

На пианото му партнираше Памела Никълсън, по-известна като майка на Ванеса Мей и продуцент на албумите на Васко. Те представиха съвместния си албум "Love Affair for Piano&Orchestra", записан в България с оркестъра на радио Classic FM.

В тавата Памела Никълсън за първи път се изявява като студиен музикант, свирейки на пиано. Проектът бе подаръкът на цигуларя по случай рождения й ден, който бе на 2 ноември. На тази дата той й изпрати 101 червени рози в Брюксел и билет до България.
 
Васко, защо реши да записвате в България и да промотирате тук съвместния ви албум?
 
Идеята беше албумът да е подарък за Памела. Исках да я изненадам. По принцип бяха планирани само концертите ми тук. Аз я излъгах, че има друг повод да е тук и я заведох направо в студиото, без да знае, че ще записваме. След като направихме "Love Affair for Piano&Orchestra", решихме да включим тези изпълнения в моите концерти. Пък и в България ми беше по-лесно да скрия от нея, че й подготвям изненада. Работя вече 3-4 години с оркестъра на радио "Classic FM" и винаги съм смятал, че е хубаво да се помага на българските музиканти с промотирането им зад граница. Защото този албум ще излезе по целия свят. След тукашните концерти заминаваме с тях на турне в Испания.

Памела, какво си помислихте в първия момент, когато получихте розите и билета до България?

Още преди да бях прочела картичката, се досетих, че ги е изпратил Васко, защото никой през целия ми живот не е правил такива романтични жестове. А и идеята да запишем този албум...Той беше ангажирал студио, оркестър, изготвил беше цялата ни програма тук. Васко и друг път ме е изненадвал за рождения ми ден. Отвеждал ме е например някъде надалеч за уикенда, където е организирал SPA ваканция. Или пък сме ходили на екзотични острови.

Този път подаръкът беше необичаен и много мил, защото музиката е нещо, което ни доставя голямо удоволствие, когато го правим заедно. Много бях щастлива. Никога досега не съм била основният музикант и дори се замислих защо не съм го правила досега.

А какво правехте в Брюксел в този момент?

Имам ресторантьорски бизнес там. В заведението си предлагам специфични ястия от цял свят.

Васко ми е казвал, че сте много предприемчива. Имали сте и тв шоу в Сингапур.

Доста отдавна водех шоу по телевизията в Сингапур, пишех тв сценарии, била съм и конферансие. Занимавала съм се с много неща през живота си. В момента работя върху нов проект. Ще отворя ресторант в Лондон. Това е едно интересно предизвикателство за мен. Ще бъде от типа бързи храни, но от по-висока класа. Ще е предназначен за хора, които нямат много време, и ще могат да си вземат храна за вкъщи.

Васко, вярно ли е, че с Памела сте се разделили за известен период?

Да. Памела пътуваше много, както и аз. Това стана съвсем естествено.

Какво ви събра отново?

Ние никога не сме се разделяли в творческия смисъл. Винаги сме били заедно в музиката и в проектите, които сме правили. Личните ни отношения са на заден план и не ги коментираме.

Памела: Смятам, че въпросът за нашата раздяла е много личен. Не е нещо, което трябва да разискваме във връзка с албума, който в момента е много по-важен. Важното е, че се обичаме достатъчно, че да направим тези записи с емоция и чувства. И всеки, който чуе албума, ще разбере, че ние сме дълбоко свързани един с друг.

Всичко, което правим, е много символично за нашето приятелство. И любовта ни един към друг, която трае от дълго време. Не бих могла да си представя това да се промени. Разбира се, при всички хора нещата се променят, но има едно нещо, което никога няма да се промени. Не бих могла да си представя живота без Васко.

Памела, смяташ ли, че партньорството между млад и талантлив изпълнител като Васко и теб - зрялата, практична жена, е печеливша формула в музикалния бизнес?

Трудно е да правим обобщения. Това, което работи при една двойка, не е печелившо при друга. Всичко е индивидуално, особено що се отнася до музиката. Там има много различни хора, с различна индивидуалност. Разбира се, Васко е много зрял за възрастта си. Смятам, че съм дала много в нашата връзка и вярвам, че и той прави същото. И невинаги аз съм човекът с по-зрялото и практично мислене. Живеем, помагайки си взаимно.

Какво прави вашата дъщеря Ванеса Мей?

Миналата седмица се чувстваше много нещастна, защото кучето й, порода шар пей, е болно. Лекарите се съмняваха, че има рак, и тя не успя да отиде до Ню Йорк. Последното, което чух, е, че сега любимецът й е по-добре.

Тя още ли живее със стария си приятел?

Да, те са заедно вече пет години. С Лионел имат една много спокойна, стабилна и предана връзка. Не съм съвсем сигурна точно какво работи, но мисля, че се занимава с търговия на вино.

Ванеса работи ли върху нов проект?

Смятам, че да, но наистина не знам. Тя вече има собствени мениджъри, които се грижат за кариерата й. Единственото, за което сега си говорим, са неща като неприятностите с кучето й. Иначе и двете живеем в Лондон, но сме много заети със заниманията си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР