30 години сме на сцената не като суперзвезди, а като приятели

Над 15 000 души се събраха на концерта на "Scorpions" на 6-и септември в Каварна, част от световното им турне "Unbreakable".

Рослава Куманова 24 October 2005

 

 
Шоуто беше организирано от агенция "Pick&More" на Ивайла Бакалова и Крум Маноилов, съвместно с община Каварна. Легендарните рокаджии от Германия свириха за втори път у нас, след като през 1993г. взривиха стадион "В.Левски" в София. Тогава те бяха първата западна банда, която дойде след промените. Феновете пяха заедно с тях повече от два часа хитовете "Always Somеwhere", "Holiday", "Blackout", "Rock you Like a Hurricane" и, разбира се, химна на промените в Източна Европа "Wind Of Change". Вокалът Клаус Майне хвърли повече от 30 палки на публиката, а барабанистът Джеймс Котак направи 10-минутно шоу, сваляйки част от дрехите си.

Преди концерта лидерът на бандата Клаус Майне отговори на въпросите на ЕВА.

Какво помните от предишното си идване в България?

За нас е приятна изненада огромната промяна в страната ви в сравнение с 1993 г. Светът се е променил, вие - също. Знам, че имаме много фенове в България, и съм щастлив да бъда отново тук. Не бяхме идвали на Черно море. Пристигнахме късно снощи и когато се събудихме сутринта, дръпнахме завесите, погледнахме и уау! Невероятна красота! У вас природата е страхотна! Вашето море е много посещавано от сънародниците ни, но ние никога не сме почивали тук. С удоволствие бихме го направили.

Смятате ли, че рокендролът има бъдеще и през 21-и век, когато младите предпочитат електронните звуци?

Всяко ново поколение има своите предпочитания, но на нашите концерти идват и много млади хора, дори малки деца. Ние свирим за сърцето и душата. Класическият рок си има запазено пространство сред музикалните стилове. Електронната музика има много почитатели, но хората искат да чуват и автентични звуци от истински инструменти. Днес твърде много хора стоят пред компютрите, правейки музика. В един момент те забравят какво е да свириш на сцената или може би изобщо не го умеят. Рокендролът ще живее вечно!

Вярно ли е, че сте придобили специфичния си дрезгав глас след операция на гласните струни?

Ха, ха, ха! Не е точно така. Загубих гласа си през 1981 г. Исках да напусна групата, за да не прекъсна успешните им изяви. Те обаче не се съгласиха и решиха временно да преустановят с турнетата и записите. Късметлия съм, защото претърпях две тежки операции на гласните струни, но гласът ми си остана същият. Когато се възстанових, отново продължихме със "Scorpions" напред.

Как срещнахте съпругата си Габи?

На един гиг в нощен клуб, в родния ми град. Тя беше приятелка с гаджето на Рудолф Шенкер, нашия китарист и мой най-добър приятел. Харесахме се от пръв поглед. Нали знаете, любовта е химия! Щастлив съм, че сега тя ме чака вкъщи.

Кой е най-великият момент в живота ви?

Когато се роди синът ми Кристиан. Сега той е на 20 години. Иначе това са всички моменти на слава, които съм преживял със "Scorpions" на сцената!

Как решихте да свирите в Русия в средата на 80-те, когато това беше странна идея за западна група?

Най-важното - знаехме, че там ни харесват. Затова отидохме, заради феновете. Първото ни пътуване в Съветския съюз беше за участие във фестивала на рок музиката в Ленинград. Бях изключително впечатлен от приема в страна, в която нашите бащи са влезли с танкове преди 50 години. Бяхме синовете, които се завърнаха в СССР с китари. На среща ни покани лично и президентът Михаил Горбачов. Когато станаха промените, започнахме да правим шоута и в цяла Източна Европа. Сега например идваме от Полша.

Смятате ли, че можете да промените света с вашата музика?

По принцип музиката е антипод на тероризма. Тя не е протестна, не е политическа, а е за любов и мир. Ако всички слушат само новините по телевизията, които обикновено са трагични, то музиката е онова нещо, което балансира лошите и добрите вибрации. Това дава по-добра основа на хората, за да живеят.

Какво е мнението ви за вашите сънародници от Rammstein?

Те успяват, защото имат уникален саунд и правят страхотно шоу. Със сигурност ги чака огромен успех по целия свят.

Много групи бързо се разпадат, а вие съществувате повече от 30 години. Какво ви държи заедно толкова време?

Това, че сме добри приятели с еднакво желание да правим хубава музика, чрез която да се изразяваме.

Защо винаги носите каскет на главата си?

Ха-ха! Сложих го много отдавна, за да прикрия някои "природни дефекти", които имам отгоре. После каскетът ми стана навик и се превърна в моя запазена марка. Всъщност понякога нося и бейзболна шапка.

Какво е усещането да си суперзвезда на пет континента?

През 1978г. на концерта ни в Япония започнахме да разбираме, че сме станали суперзвезди и се чувствахме такива. Това е страхотно, но когато го осъзнаеш, разбираш, че това няма такова значение. По-важно е да си личност. Вместо да водиш живота на суперзвезда, трябва да се опиташ да бъдеш добър човек. Това е нещото, което все още помага на "Scorpions" да съществуват като група. Ние вярваме повече в приятелството, отколкото в думата "суперзвезда".

Защо залагате толкова на баладите?

Опитваме се да изпратим нашето позитивно послание. Ние сме контактна група, а от самото начало винаги сме имали песни, които са твърди рок парчета, носещи огромна енергия. От друга страна, винаги сме писали парчета като "Holiday", "Always somwhere" и "Still Loving You". Всички те са големи любовни песни. Това е другата страна на една истинска твърда група. Това е красотата на една хард рок банда - да изразиш емоциите. Затова ние винаги имаме много момичета на нашите концерти. Всички, които се чувстват влюбени, могат да почувстват емоцията. Те се прегръщат, целуват, наистина показват чувствата си. Очевидно нашата музика ги докосва. Знам, че много хора свързваха парчето "I'm Still Loving You" с първия път, когато са се влюбили. Това беше през 80-те, когато то беше хит във Франция. Тази песен се превърна в саундтрак на техния любовен живот.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР