Наоми Кембъл

За да разходи стилизираното си тяло четири пъти по подиума, "абаносовата богиня" Наоми Кембъл бе договорена от испанската марка за фино бельо Selmark, която празнува 30-годишен юбилей.

Ивайло Харалампиев 22 July 2005

Наоми пристига в Барселона с интернационална свита: фризьорка от Лондон, бодигард от Париж, гримьор от Ню Йорк. На срещата с медиите се появява в дълга черна копринена рокля с голямо деколте и цепка, която открива целия й крак. Дълга права коса и хидратирана кожа без изобилие от грим.

Последната от големите, топмоделката с най-дълъг стаж. Годините си личат независимо от огромните грижи на козметичните концерни да съхранят младостта. И въпреки това черната газела продължава да получава хонорари, равни на тези на целия останал кастинг. Дрогата, алкохолът, любовните разлъки, съдебните дела, проблемите с персонала, капризният й характер само допринесоха за още по-силен интерес към нея. Сред най-пикантните истории е бурна секс сцена с Майк Тайсън на задната седалка на лимузина.

Друг скандал е слухът, че Силвестър Сталоун заснел домашно порно с нея, а после я шантажирал. Достоверна е историята, когато на улицата тя бие колежка, която говори по адрес на тогавашното й гадже Робърт де Ниро. Най-подходяща за теленовела е драмата, разиграла се една нощ в хотел на Канарските острови. Изоставена от любимия си, фламенко танцьора Хоакин Кортес, Наоми се опитва да сложи край на живота си.

Един от най-луксозните женкари, тийм мениджърът на Рено за Формула 1 Флавио Бриаторе, е сред мъжете, които най-много й допадат, но връзката им прекъсва, защото Бриаторе не желае да се обвързва. Напоследък обаче се говори за ренесанс на любовната им афера. Въпреки че манекенката публично призна, че е вземала кокаин от 24-годишна, през 2004 г. спечели в съда срещу таблоида, публикувал нейни снимки на излизане от център за дезинтоксикация.

Родена в Лондон, във вените й тече азиатската кръв на баща й и карибската на майка й. Пробва се в музиката, киното и телевизията. Съавторка е на книгата Swan и върти бизнес заедно с някои от колежките си. Напоследък засилва благотворителната си дейност. Основала е две сиропиталища в ЮАР и в Ямайка. Голямата й слабост са обувките, има близо 1000 чифта.

Как се чувстваш на 35, когато продължаваш да водиш дефилетата пред модели тийнейджърки?

Чувствам се малко стара, но признавам, че да ме договарят заедно с 16-годишни момичета, си е голям късмет. Смятам се за привилегирована, докато продължават да ме търсят, не виждам защо да не го правя.

При това дефилираш с бельо, което не се удава и на много по-млади модели.

Предполагам, че тялото ми е въпрос на генетика. Сериозно си похапвам. Сутрин си мия лицето само с вода и сапун. Не правя гимнастика, защото не обичам.

Защо сега няма модели, които да достигнат славата на топ10 отпреди 10 години?

Почти съм сигурна, че подобен феномен няма да се повтори. Ние се превърнахме в силни жени и извън подиума. Правим бизнес и продължаваме да работим здраво. Струваме много и имаме огромно влияние. През 90-те г. масмедиите ни превърнаха в нещо като богини. След като веднъж бяхме издигнати на върха, никой не бе в състояние да ни свали оттам.

Говори се често за конкуренция и дори вражда сред моделите.

С доста от колежките си продължавам да поддържам добри отношения, най-много с Кристи Търлингтън, Кейт Мос и Клаудия Шифър. С другите като цяло нямам проблеми.

Сега се появяват тъмнокожи манекенки, но дълги години ти бе единствената сред най-известните.

В тази индустрия продължава да има много расизъм. Дори на мен понякога не ми дават корица, защото издателите смятат, че чернокожо момиче няма да продава списанието. Всеки подобен отказ ми действа като предизвикателство.

Как приемаш това, което се говори за теб?

Хората често те съдят, без дори да имат представа за теб. Не съм светица, но не съм и чак такава проклетия.

Носи ти се славата на капризна, разглезена и дори понякога агресивна.

Аз се опитвам да се държа нормално, но често някои хора ме провокират, за да извадят най-лошото от мен и да могат после да кажат, че съм отвратителна. Е, свикнах и вече не се поддавам.

Как контролираш приходите си? Взимаш ли сама финансови решения?

С моя финансов съветник решаваме къде да инвестирам, почти всичките ми пари са вложени в акции.

Казвала си, че с мъжете не ти върви.

За един мъж е много трудно да приеме напълно независима жена като мен. Има естествено куп използвачи, но аз вече съм с доста опит, така че те въобще не ме интересуват. За да бъде с мен, един мъж трябва да е сигурен първо в себе си.

През последните 15 години никога не си живяла на едно място. Как свикна на този ритъм?

Опитвам се във всеки хотел да създам любима атмосфера: плюшена играчка, свещи, нещо, което да ми дава усещането за дом. В самолетите обичам да чета. Усещането, че си във въздуха и че няма какво да правиш, освен да летиш, ме релаксира. Чувството е странно, но ако ти харесва, се пристрастяваш. Ако не се кача на самолет за една седмица, което почти не се случва, ставам нервна.

Повечето ти топколежки родиха. Ти имаш ли такова намерение?

За момента нямам планове да ставам майка. Може и това да дойде, може и не.

Имаш ли някаква мечта?

Нямам по-голяма цел в живота от тази да се чувствам добре, да съм в мир със себе си, да не страдам излишно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР