Албена Михова

С равносметка за 2004 година

Мариана Антонова 03 January 2005

2004-а беше тежка за теб, раздели се с Шоуто на Слави.
 
Изключително тежка. Освен че се разделих с Шоуто на Слави, ми откриха заболяване на щитовидната жлеза, имах и финансови сривове. Като всяка жена съм чувствителна и много се свивам, когато имам проблеми. Загубила съм родителите си, но никога не съм преживявала толкова плачлива година. Обаче съм млада да се предавам. А и не мога да си го позволя, защото сама гледам сина си Мартин, който е на 5 години.

Как се разделихте със Слави Трифонов?
 
Случи се точно на рождения ми ден. Беше една голяма неприятна изненада. При това не ми я съобщи лично, а чрез други хора от екипа. Не знам защо нямаше лице да се появи пред мен. На всичкото отгоре не ме предупредиха, че няма да ми продължат гражданския договор, макар че в него е упоменато за едномесечно предупреждение при такива ситуации. Обясниха ми, че не било задължително. След като работих 6 години за тях.
Слави ме взе в шоуто, когато бях студентка, в края на трети курс. Точно тогава идваха директори от различни театри, за да ни правят предложения за работа. Отказвах, в договора имаше клауза, че нямам право да участвам в нещо друго. Затова когато се разделихме, нямах никакво предложение за работа.

Колко време си търси работа?
 
Пет месеца. Не ме питай колко тежко ги изкарах. Дублаж, реклами в радиото, приемах всичко, каквото изпадне. Даже през лятото участвах в една програма с мои колеги и пях на живо. Обикаляхме из страната, детето беше с мен. Беше весело, отдавна ми се пееше. Преди да вляза в Театралната академия, пеех по заведения във Варна, родния ми град.
Задно с мои братовчеди музиканти бяхме направили братовчедски състав. Оттогава знам доста песни, уча и нови. Пея всичко с изключение на фолк. Любимата ми певица е Натали Кол. Мисля, че добре се справям с нейните песни, особено с "Мона Лиза". Не имитирам буквално, влагам нещо и от себе си.

От известно време те гледаме в "Господари на ефира". Значи ли това, че си част от екипа на шоуто?
 
Бих се радвала да намеря своето трайно място при тях, но засега нямам стабилен договор. Предложиха ми да имитирам жените от "Биг Брадър". После ми казаха, че са ме извикали, защото чули за мен само хубави неща.

В такъв случай трябва да си доволна, че в Къщата влязоха още две жени.
 
И да, и не. Не, тъй като характерните излязоха. От друга страна обаче новите все пак са по-характерни от Зара и Мел, които останаха.

Как се подготвяш, за да изиграеш жените на "Биг Брадър"?
 
Гледам предаването много внимателно, покрай мен гледа и детето ми, горкото. Прилепи някои неща от Найден, което не е добре. Освен това получавам на видеокасета моментите от изповедалнята. От нея си вадя характерни изрази на жените, жестове, дихания, репетирам начина им на говор и т.н. В "Господарите..." има сериозна организация и това ми помага да си свърша добре работата.

Кои от жените ти е най-приятно да имитираш?
 
Силвия-Александра, Маргарита, Стойка. Защото имат ярко поведение. Като вървя по улицата, вече ми подвикват примерно Силвия-Александра, Маргарита или Бай Брадър. Радвам се, че хората са ме забелязали, макар че участието ми е малко.

Коя ти е най-трудна като образ?
 
Мел. Не че съм против нея, обаче трудно се имитира човек, който буквално нищо не прави и мълчи.

Къде ще те гледаме тази година освен в "Господари на ефира"?
 
Не посмях да планирам нищо до декември. Чаках новата година, надявам се през нея да ми върви. Вече се появяват предложения, но все още нищо сигурно, а и искам да ги обмисля добре. Мечтая за театъра, разбира се. Аз съм огън човек и имам много енергия. Дано вече се е родил режисьорът, който да ме избере за някоя роля. Иска ми се също да снимам във филм. Но не бързам. Комиците узряват професионално около 40-ата си година. Тогава си най-силен, най-смешен и най-добър. Аз съм на 34, т.е. имам още да работя за върха си.

Казват, че хората като теб с пролука между предните зъби са щастливи и с много пари.
 
И аз така съм чувала, но точно тези две неща засега почти ги нямам. Може би съм единствената самотна майка, коята не е получила от държавата дори една социална помощ - веднъж ми казаха, че било, защото работя при Слави. Не ми дават и детски, тъй като съм на свободна практика и нямам трудов договор. Не съм взела дори пари за роденото дете, никой не ми каза, че има такова нещо. Не ме питай как се оправям финансово, когато при нас, актьорите, няма нищо стабилно. Аз самата се чудя на себе си. Направо съм мъж в живота си. Но девизът ми е: напред, смело и смахнато!

Мислиш ли, че детето ти е една от причините да не си вече при Слави?
 
Не само. Вече нямаше какво да играя там. Но имам чувството, че и детето ми ги дразнеше. Като роди една актриса, не значи, че се разсипва и повече не може да си върши работата. Напротив. Деми Мур и Мадона също имат деца. Сега се чувствам по-силна. Щастлива съм, че съм свободна и сама решавам ангажиментите си. Актьорът не трябва да бъде хванат за гушата, а да има възможност да диша. В шоуто на Слави това ми липсваше. Сега правя нещата, както ги чувствам, и хората се забавляват, защото, докато работя, и аз се забавлявам. Отдавна не съм се усещала така. Имам даже желание да направя детска куклена школа - завършила съм "кукли". И вероятно някой ден ще я направя.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР