Отказах боята за коса и станах супермодел

Това казва Синди Джоузеф, открита за модата, когато е на 49 г. Сега, на 60, съветът й е: Не се страхувайте от остаряването!

Деяна Ангелова 14 February 2012

Синди Джоузеф

Снимка: личен архив

Преди 10 години тя е просто Синди Джоузеф, майка на 2 пораснали деца, която мисли за пенсия и спокоен живот в малко американско градче. Цели 25 години е работила като гримьор. Разкрасявала е имена като Линда Еванджелиста, Ума Търман, Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Сюзън Сарандън. Обиколила е света и модните столици, вземала е с пълни шепи от живота. На 49 години е убедена, че приключенията и изненадите са свършили. Тогава, на ъгъла на East Village в Манхатън, я спира случаен минувач. „Интересува ли те кариера на модел“, пита я той. Синди е убедена, че се шегува. Оказва се обаче, че не е така. Случайният минувач всъщност е кастинг агент, който търси лица за нова реклама на D&G. И се спира на Синди заради дългата й сива коса. Бившата гримьорка в предпенсионна възраст изведнъж се оказва на кориците на списанията. Подписва договор с агенцията Ford Models. Следват безброй реклами и фотосесии.  Дневният й хонорар стига 25 000 долара. „Станах супермодел, когато посивях“, заяви пред EVA Синди. Сега тя е на 60 г., щастлива, не мисли за пенсия. В ексклузивно интервю разказва за предизвикателството да застанеш пред камерата на 49-годишна възраст.

Наистина ли сивата коса ви помогна да станете модел?

Да, в момента, в който спрях да се боядисвам и оставих сивите си коси да растат, станах супермодел. Тъжната истина е, че в днешно време жените се оценяват по външния им вид. И с всяка следваща година „цената им пада“. А всъщност остаряването е най-голямото приключение в живота. Остаряването е синоним на живота. Добих по-голяма увереност в себе си с течение на годините. Колкото по-възрастна ставах, толкова по-добре се чувствах в кожата си. Не се страхувайте от годините в CV-то ви, те може да са само плюс.

Не се ли притеснявахте на 49-годишна възраст да застанете пред камерата, при положение че 25 години сте била от другата страна, гримирали сте моделите за кориците?

Не, смятах, че ще е забавно. И наистина се оказа така. Дълги години съм работила в този бизнес и знаех какво се иска. В началото ми беше странно, че по време на подготовка за фотосесия не трябва да правя нищо, а само да си чета списания, да си говоря по телефона и просто да си почивам. Като гримьор бях натоварена от началото до края. Но свикнах.

Разкажете ни нещо повече за личния с живот, как се запознахте със съпруга си?

Израснах в Сан Франциско. Омъжих се за най-добрия приятел на брат ми. Привлече ме с това, че живееше в гората, без електричество и технологии, искаше да избяга от обществото и да се върне към природата. Влюбих се в начина му на живот и мислене. Смешното е, че след това той стана специалист по маркетинг и реклама, а аз се озовах в Ню Йорк, в сърцето на модната и козметичната индустрия. През тези 25 години, когато работех като гримьор, успях да обиколя света, да родя две деца, да ги отгледам, да опозная себе си, да се науча да живея така, както на мен ми харесва.

Защо според вас напоследък се наблюдава повишен интерес към възрастните модели?

Жените от моето поколение, бейби бумърите, са много специални (б. а. - родените в годините след Втората световна война, когато се наблюдава бум на раждаемостта). Ние сме част от хипи поколението, от еманципацията, ставахме йога учители, бизнес дами, тичахме по маратони. През целия си живот сме живели пълноценно. Правим го и сега, когато сме на по 50-60 години. В момента в САЩ има 78 милиона бейби бумъри и те държат 70% от разполагаемия доход на страната. Ние купуваме дрехи и козметика, пътуваме по света, живеем пълноценно. В момента 60-годишните жени сменят всяка година гардероба си. Логично е модната индустрия да се стреми да привлече парите им.

Вие сте уверена жена, със самочувствие, която не се притеснява, че остарява. Но повечето жени се страхуват от старостта и белите коси. На мен самата ми е трудно да повярвам, че на 50 години ще се чувствам секси и красива...

Точно това е тайната. Въпросът не е в това как изглеждаш, а как се чувстваш. Ако търсиш удоволствията и забавната страна на живота вместо успеха, ще изглеждаш по-добре. Една доволна от живота си жена, която приема тялото и обкръжението си, няма как да не е привлекателна. Жените искат да са забелязвани и боготворени не заради начина, по който изглеждат, а заради това, което са. Щастливата жена е привлекателна жена. Добрият външен вид е страничен ефект на доброто настроение. Така че търсете удоволствията.

А какво е мнението ви за пластичната хирургия?

Необходимо е всички жени да са добре образовани на тема пластична хирургия. И тогава трябва да се запитат каква е мотивацията им да прибягнат до нея – страхът или забавлението.

Вие самата прибягвали ли сте до нея?

Не и никога не бих. Не искам ботокс, колаген и т. н. Интересно ми е да наблюдавам и изживея всички етапи от живота ми. Любопитно ми е как майката природа ме е създала и как ме променя.

В България повечето жени на 50 и 60 години приемат ролите на майки, баби, съпруги и някак си забравят, че са и жени...

Няма нищо по-удовлетворяващо от това да си майка, баба, съпруга. Но ако забравиш, че си и жена, сякаш се отказваш от удоволствието да живееш. Мислиш, че няма какво повече да ти се случи, че няма за какво повече да мечтаеш, какво ново да изпиташ. Винаги говорим само за това, което ни вбесява и притеснява, обичаме да се оплакваме, съсредоточаваме усилията и енергията си върху проблемите. А пренебрегваме всички онези аспекти от живота, които ни носят удоволствие и щастие. Моята движеща сила е удоволствието. Понякога най-доброто тепърва предстои.

Бихте ли си боядисали отново косата?

В продължение на 12 години не я бях боядисвала. Но наскоро заради един ангажимент, който нямаше как да откажа, се наложи да го направя. Позволих им само веднъж да боядисат сивите ми коси. В момента нямам търпение отново да пораснат.



НАЙ-ВЪЗРАСТНАТА
Най-възрастният модел е родената през 1928 г.Дафне Селф. Англичанката има четирима внуци и дълга посивяла коса. Няма нито една пластична операция. Паяжина от бръчки покрива лицето и тялото й. И въпреки това се снима в реклами на Dolce&Gabbana, Gap, Nivea, Olay. Изкарва по около 1000 лири на ден (като бонус към пенсията й).

Започва кариерата си на модел преди 60 години. Откриват я случайно, докато работи като продавачка в магазин. Първият й хонорар е на стойност 15,75 лири. Четири години след като пробива в модния бранш обаче, сключва брак и е принудена да слезе от подиума. След години се завръща, но няма голям успех. И тогава, през 1998 г., агентът й се обажда и пита дали иска да участва в модно шоу на Red or Dead. Тя вече е на 70 години. Участието й се превръща в такъв фурор, че за 24 часа става един от най-търсените модели. И животът й се преобръща. Мароко, Южна Африка, Америка, Франция, Дания – снима навсякъде. Сбъдва се и мечтата й да се появи на страниците на Vogue. „Мислех си, че всичко ще приключи за няколко години, но и сега, на 80-годишна възраст, продължавам да съм търсена“, пояснява тя. И ако я попитате не е ли време, все пак, за окончателно пенсиониране, тя ще ви отговори: „Не! Моделите и актрисите не се пенсионират – те просто чакат телефонът да спре да звъни. Моят все още не е.“

НАЙ-ТЪРСЕНАТА

Кристен Макменами е родена през 1964 г. и има три деца. Вместо отдавна да се е оттеглила от модния подиум, продължава да е един от най-търсените модели. При това заради дългите си сиви коси. И защото не изглежда на 35, а така, както една четиридесет и няколко годишна жена би трябвало да изглежда. Тя е сред любимите модели на Calvin Klein, Chanel, Louis Vuitton, Givenchy, Marc Jacobs, Prada и кой ли още не. Не можем да преброим колко пъти е била на страниците на Vogue – американския, италианския, френския.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР