Спомени от ерата на джаза

В ароматния свят на  Том Форд, Guerlain, Cartier, Tommy Hilfiger, GANT, Галиано

Александра Божимирова 30 January 2012

Поредното ухание от Том Форд се нарича Violet Blonde и очевидно въплъщава идеала му за жена - хладна, но женствена и елегантна, истинска Вероника Лейк, само че от класа. Усещането за разкош е постигнато по старомодния, изпитан начин – чрез най-скъпите съставки в света – теменужени листа от Южна Франция, италианска мандарина, роза, тоскански ирис, отлежал и дестилиран с години, жасмин самбак и хаитянски ветивер, тамян и кедрово дърво.

Private Blend на Том Форд е колекция за ценители и се нарежда сред най-ярките образци на този тип парфюмерия. У нас са внесени 6 от ароматите: Оud Wood, Tobacco Vanille, Tuscan Leather, White Musc, White Suede, Azure Lime. White Suede ухае на мек, чист, недокоснат от човешки ръце велур. Има и билков аспект, дължащ се на смес от чайове – шафран, мащерка и мате. Основата е от амбър и санталово дърво. Azure Lime следва изпитаната рецепта на летен одеколон с щприц от цитруси в началото, кокосови нюанси в средата и подправки в края.
Форд е гениален стилист, по-малко гениален дизайнер, още по-малко гениален режисьор. Но ако уханията от Private Blend са лично негово творение, то той ще остане в историята като парфюмерист от висока класа. А името му ще помогне на българския потребител да посегне към неизвестни аромати – нещо, за което се иска самочувствие, почиващо на известни познания и малко култура. Още повече че зад този негов проект е цялата маркетингова мощ на компании Estee Lauder. Парфюмите от серията Private Blend не се категоризират като дамски и мъжки, а използват много естествени съставки, които от своя страна „се държат“ доста различно върху дамска и мъжка кожа.

И ако Private Blend е утехата, че парфюмерийното изкуство е живо, то Shalimar Eau de Parfum на Guerlain e доказателство, че за шедьоврите няма давност. Официално лансиран през 1925 г., но отлежавал 4 години преди това, той е вече толкова легендарен, колкото и безсмъртната любовна история, от която е вдъхновен – тази на шах Джахан и принцеса Мумтаз Махал, в чиято прослава е издигнат Тадж Махал. А флаконът във всяка една от своите трансформации символизира разпереното сари на принцесата. В лимитираното издание за Коледа елегантната бутилка е обвита в нежна дантела. „Раздробена“ на съставки, легендата звучи така: ванилин (не ванилия!), опопанакс, цитруси - лимон и бергамот, плътно затиснати от пачули, жасмин и тамян. Първата, след която се обръщали замаяни от аромата, е съпругата на Жак Герлен. Иска се много дързост и страст, за да се осмелите да се обгърнете със Shalimar Eau de Parfum. Но веднъж направите ли го, мястото ви на алеята на съблазнителките е осигурено завинаги.

Baiser Vole или „Открадната целувка” на Cartier e аромат от 2011-а, но рекламната му визия е като илюстрация на роман на Фицджералд. Докато го вдъхваме, се усещаме „на друго място и в друго време“. Очарователното произведение на Cartier създава усещане за мекота, уют и поспалива сладост. Непрекъснато си представям слънчеви лъчи, които галят косите и раменете на девойки от ерата на джаза. Отдавна не бях вдъхвала толкова мечтателен и женствен парфюм. Парфюмеристката Матилд Лорен се е опитала да улови богатото ухание на лилиума, а заедно с този „пухкав” аромат върви една свежа, понякога сладка, понякога тръпчива нотка на нещо зелено, трептящо и „мехурчесто“. Като мързелив следобед във френско имение от 30-те години, гарниран с много откраднати целувки.

Parlez-moi d’Amour ЕDP на Джон Галиано е парфюм за любов и очакване. Оказва се, че и правещите се на бунтарки момиченца обичат розовото, луксозните стъклени флакони, капачките със златно лого и искат някой да ги приласкае. За тези модерни романтички с рокерски одежди и сърчица от памук е опаковката в тоновете на срамежливата руменина на първата любов. Те също чакат любовно писмо, по възможност с пощенско клеймо на цветя. Само не съм сигурна дали знаят как изглежда истинското писмо или дали знаят да пишат на ръка. Важното е, че разпознават музата на аромата – непокорната Тайлър Момсен. А самото ухание пленява с необичайна комбинация от плодови и цветни нотки – мандарина и малина в началото, ревностно следвани от любимата на Галиано боровинка. Сърцевинните нотки са на жасмин, турска роза и лавандула, а основните – на ветивер, пачули и ванилия.

Вече не остана марка за дрехи без собствен аромат. Логиката, предполагам, е, че щом си толкова запален почитател на въпросните дрехи, би се напръскал с всичко бутилирано от марката. В случая с GANT, щом обичаш да се носиш като притежател на лятна къща в Кънектикът или Ню Хемпшър или като студент в лъскав колеж, ще ти хареса и най-новият парфюм GANT – на море, смолисти дървени палуби, ободряващи ветрове. Тези миризми са намерили пристан във флакон, инспириран от старите плетени кошници за транспортиране на чупливи стоки.
Има и хора, които гледат сериозно на правенето на подобен род парфюми, в този случай това са Pierre Dinand – дизайнер на флакона, и Pierre Wulff – парфюмерист с 15-годишен стаж, който бил подбрал 35 различни съставки за този аромат. Сред тях са различни видове дърво, цитрусови плодове, бергамот и лавандула. За почитателите на GANT „замирисва на море“ в магазините на марката в страната.

За любителите на стила Ivy League има още една изненада - Tommy Hilfiger пуснаха Eau de Prep. Тук е мястото да поясним, че prep e термин, който описва цяла субкултура в Щатите. Става въпрос за стила на живот и ценностите, споделяни от децата на високата прослойка на средната класа от североизточните щати – добро образование, добри контакти, учтиво, макар и резервирано отношение към младежите от други социални групи, и материални придобивки, които включват дрехи и аксесоари по дизайн на Томи Хилфигър, т. нар. оксфордски стил – карирани мотиви, вълнени жилетки, ватирани якета, гумени обувки, плетени вратовръзки. Eau de Prep Tommy и Tommy Girl обличат в ухание този начин на живот: сочен червен грейпфрут, див градински чай и египетски здравец, чиста лавандула за него и бели рози, зелена ябълка, теменужени листенца за нея.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР