Отиде си легендата на рокендрола – Чък Бери

eva.bg 19 March 2017

Легендарният музикант Чък Бери, считан за един от изпълнителите, оказали най-голямо влияние върху рокендрола, почина на 90-годишна възраст. Той е бил намерен в безсъзнание в дома си в Мисури, съобщиха от местната полиция.

Кариерата на родения през 1926 г. Чарлз Едуард Андерсън Бери продължава седем десетилетия. Той остава в история на рокендрола с хитове като Maybellene, Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen и др., както и с характерната си „патешка“ походка на сцената.

В края на 50-те години песните на Бери се слушат навсякъде и въпреки че по това време в САЩ има расова сегрегация, музиката му въздейства на младите независимо от цвета на кожата им. През 1984 г. той е удостоен с награда "Грами" за цялостно творчество и е сред първите, приети през 1986 г. в Залата на славата на рокендрола.

Преди няколко месеца, на 90-ия си рожден ден, след близо 40 години без нов албум, Бери изненада всички с информацията, че издава нов албум. Той трябваше да се появи тази година със заглавието „Чък“.

Кончината му опечали много световни звезди. Мик Джагър, Ринго Стар, Брус Спрингстийн, Кийт Ричардс, Лени Кравиц, Слаш и още много други му благодарят за влиянието, което е оказал върху тях и изразяват съболезнованията си в социалните мрежи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР