В номадските племена кърмят момчетата до три години

Какво да направим, за да имаме достатъчно кърма, защо да даваме на бебето суров жълтък и как да му направим шоколад от ядки и фурми, обяснява ръководителят на консултативен център за безлекарствена терапия Санитас д-р Георги Гайдурков.

Мариана Антонова 19 December 2013

Д-р Гайдурков, в съвременния цивилизован свят всяка втора жена няма кърма. Каква е причината според вас?

Отдавах го на влошаване на генофонда и го приемах като норма за цивилизованата жена, наложена от начина на живот и на хранене. В т.нар. Трети свят, където хората живеят близо до природата, не познават агалактията. Нека направим биологичен паралел и с други бозайници. Няма мишка, котка или кучка, която да роди и да няма мляко. Изключение правят домашните любимци, третирани с хормони. Преди известно време обаче моя сътрудничка ме накара да променя мнението си. Тя роди и се оказа, че кърмата й не достига. Веднага й предложиха да храни бебето с адаптирани млека. Тя обаче реши, че няма да стане, и кърми момченцето си до 4-годишна възраст. Оказа се, че независимо от това как се храним инстинктът на природата е много силен. И че кърмата на майката спира, когато детето спре да бозае.

Какво да направи родилката, за да има достатъчно мляко?

Първо, новороденото трябва да бъде до нея от мига, в който се роди. Ако се отдели в първите 24 или 36 часа, кърмата спира или драстично намалява. Да не говорим, че в доста АГ болници бебетата се захранват с адаптирано мляко и когато ги занесат при майката, не искат да сучат, защото не са гладни. Така че нека жената да се запознае с практиката на заведението, в което е избрала да ражда, още докато е бременна. Другото важно е бебето да се кърми на поискване. Да, храната се разгражда в стомахчето му за три часа, но ако е от изкуствено мляко. Естественото се усвоява по-бързо и на втория час детето вече е гладно.

До каква възраст е добре майката да кърми детето си?

Световната здравна организация препоръчва то да е само на кърма до шестия месец, след това може да се кърми до 3-4 годишна възраст, като същевременно му се дават и други храни. Кърмата винаги е абсолютно пълноценна. В номадските племена кърмят момчетата до 3 години, момичетата – до 2.

Практика е да захранваме бебето след шестия месец с храни, различни от това, което ядем ние.

След шестия месец детето започва да проявява интерес към храната, която ядат родителите му. Което е естественият му инстинкт да се приобщи към семейството. Представете си какво е психологическото послание, когато не му давате от вашата храна, защото си има друга: ти си аутсайдер, ти не си част от нас. При народите, близо до природата, захранването започва, като майката дава на детето си малки частички от семейната храна, дори я сдъвква и му я слага в устата. Разбира се, в днешно време това е крайно. Но е важно детето да яде храните, които ядат родителите му. И ако те се хранят здравословно, това е гаранция, че и то ще се храни здравословно.

Някои майки не дават плодове на децата си, докато не навършат 3 години.

Пасираните сурови плодове и зеленчуци са първото нещо, с което бебето трябва да се захрани. Не е проблем да смесваме плодовете и зеленчуците. Нека обаче не ги разреждаме с вода, както е при традиционните смутита, а със зеленчуков сок. Защото във водата няма смилателни ензими, докато живата тъкан се самосмила, без да изтегля резерви от организма. Ето пример за прекрасно захранване: цедим сок от морков, краставица, чушка и др., в него нарязваме спанак, магданоз, копър, босилек, домат, добавяме лимонов сок и пасираме.

Вместо обаче да губим време за приготвяне на детски пюрета, можем да си купим готови.

За мен това е абсурд. Ако за един възрастен не е добре да се храни с консерви, как най-малкият човек ще яде мъртва храна, в която няма ензими? В консервираната храна, образно казано, духът е излетял от бутилката. Тя не притежава половината от своите качества. Разбира се, в менюто на бебето ще има термично обработени и пасирани зеленчуци, но трябва да преобладава живата сурова храна. Да, продават каша от сушени банани. Но защо да не пасираме банан с авокадо? Получава се чудесен и вкусен крем.

Кога да въведем в менюто на бебето зърнени и бобови варива?

В седмия-осмия месец, пасирани и разредени със зеленчуков сок. По-добре е да започнем с безглутенови, примерно с киноа, която е с белтък почти като месото. После вкарваме царевица, ориз, елда, лющено просо. От бобовите е добре да се започне с леща. Следва нахут – една българска храна, бобът е накрая. След осмия месец включваме глутенови култури, като лимец или лющен овес. В тази възраст се започва и с ядките – бадем, орех и др. (без фъстъци), смлени на паста и добавени в пюретата.

Да овкусяваме ли пюретата с малко сол?

Натриевият хлорид е важна съставка, но природата е сложила достатъчно от него най-вече в суровите зеленчуци. С всяка щипка сол изместваме калций, магнезий, фосфор и други микроелементи. Освен това грам натриев хлорид задържа в организма литър вода и бебето става оточно. Напомпаните му бузки не са здраве, а признак за патологично изменение на тъканите. По същия начин се различават деца, хранени с майчина кърма или с адаптирано мляко.

Защо смятате, че преди края на първата годинка бебето трябва да започне да яде суров яйчен жълтък?

Няма съставка, която да липсва в суровия яйчен жълтък. Има дори омега 3 мастни киселини. В началото се въвежда с по една чаена лъжичка на ден. Постепенно се стига до един за деня, а след годинка дори до два-три на ден. Децата имат по-голяма нужда от мазнини от възрастните, защото растат. Всички негативи, известни за жълтъка, се отнасят за термично обработения. Да, ако е сварен, той повишава лошия холестерол. Ако обаче е суров, повишава добрия. А добрият холестерол е изходен материал за изграждане на клетъчни мембрани и на витамин D. В днешно време хората са наплашени от суровия жълтък заради салмонелозата. Но бактерията салмонела стои върху черупката на яйцето и може да влезе в него само ако е пукнато. За да сме спокойни, преди да счупим яйцето, го измиваме добре и го стерилизираме, като го топваме за секунда във вряща вода. Ако майките все пак се страхуват, нека купят пъдпъдъчи яйца, където салмонелата е рядкост. Суровият жълтък може да бъде добавен като застройка към пюретата или смутито. За да не се пресече, температурата на храната трябва да е под 40 градуса. Преди навършване на годинка от животинските храни на бебето може да се дава и по малко краве масло и обезсолено козе сирене.

Казвате, че за децата млякото е една от най-опасните храни.

Детето трябва да пие мляко, но от майка си. Докато навърши годинка, е пагубно да му се дава мляко от друг биологичен вид. Тъй като лигавицата на червата все още е незряла, често цели молекули от млякото попадат в кръвообращението и алергизират. Това, че ще се обрине дупето на бебето, е най-малкият проблем. По-страшното е, че имунната система реагира като към чуждо тяло и отключва т.нар. автоимунни заболявания, на първо място детския диабет. След като бебето навърши годинка, може да му се дава кисело мляко, но препоръчвам да е козе. Кравето е с най-грубия казеин.

Кога да вкараме месо в храненето на детето?

След годинка. В детските пюрета е включен термично обработен месен бульон. И ние даваме на бебето трупните отрови преди да е навършило годинка. Народите, които консумират повече месо и са здрави, го ползват в естествения му вид. Така че моята препоръка е да приготвяте за детето сушени меса. Нарязвате на тънки филийки, начуквате, поръсвате с подправки и слагате във фурната на 50 градуса и на открехната врата. За 3 часа получавате домашна детска пъстърма, която може да се съхранява до няколко дни в хладилника. Месото е по избор на родителите, желателно е да е био и да започнете със заешко или с пилешко. Можете да направите и риба в домашна марината – почиствате я и я нарязвате на малки парченца, добавяте подправки и накисвате в лимонов сок. Престоява от 2 до 12 часа и е готова за консумация. Искам дебело да подчертая, че всичко хубаво, казано за рибата, се отнася за необработената термично. Рибата има ненаситени мастни киселини, които са термолабилни. В този смисъл пържолата е по-полезна от рибата, защото нейните мастни киселини са наситени и издържат на термична обработка.

Остава да поговорим за сладките неща.

Може да даваме на детето по половин до една чаена лъжичка мед на ден след навършване на година. Но бих подсетил и за алтернативи. Примерно сладко концентрирани плодове като фурми – накисваме ги и ги обелваме, за да се предпазим от пестициди. С тях може да подслаждаме кремове и сладкиши. Можем да направим домашен шоколад: смелете бадеми, кашу или други ядки по ваш вкус, вътре намачкайте накиснати и обелени фурми без костилка, може да се добави брашно от рошков. При по-големите деца по преценка на родителите – и сурово какао.

Какво да правим със злоядите деца?

Започне ли детето да отказва да се храни, веднага трябва да спрем. Това просто означава, че то има нужда да си яде резервите в организма. И всеки залък, даден насила, е отрова, която подхранва болестта. Малкият човек е невероятен компютър. Той е природата и трябва да ни води.

Консултативен център за безлекарствена терапия „Санитас“ - тел. 0878 633 839, [email protected]

1 КОМЕНТАР
1
dreamtime
10 February 2016, 15:23

"Ако се отдели в първите 24 или 36 часа, кърмата спира или драстично намалява."

Не е вярно. Моето дете се роди в 28-ма седмица, недоносено, 950 грама. Месец и половина не съм го и докосвала и пак имах кърма - дойде ми на втория ден след раждането и остана през цялото време докато той беше в кувьоз, че дори го кърмих близо година след това! Единственото усилие, което направих е да си цедя кърмата през времето докато бебето не беше с мен. Но контакт с него не съм имала никакъв.
Всичко е в главата! Аз исках да си кърмя бебето и го направих.

ТВОЯТ КОМЕНТАР