Евтим - гражданинът Сървайвър

Милошев влетя с висок старт в средите на телевизионните продуценти с 15-годишен телевизионен опит и с таланта си да печели приятели. И с момчешката си усмивка.

Ваня Шекерова 15 October 2007

Фреш от ананас си поръчва Евтим Милошев в класен столичен ресторант, където се срещаме. Само за да се разочарова за пореден път - откакто се е върнал от Карибите след снимките на Сървайвър, все не може да си намери фреш със същия вкус като плодовете там. Но не спира да опитва - манго, портокал, грейпфрут... нищо общо! То е като да отидеш на другия край на света, за да провериш дали там е същото, каквото си виждал на картичка. Не, не е, това на картичката е мечтата ти, реалността е различна, далеч по-прозаична - Милошев го усети на свой гръб.

Вторият сезон на Сървайвър BG почти започна да се снима, без да е официално известно кой ще е партньор на БиТиВи в реализацията на шоуто. Продуцентът от Дрийм Тийм Прадакшънс Евтим Милошев работи с екипа си почти два месеца по подготовката на снимките, без да е подписал договор с телевизията. Подписа ден преди заминаването си на Острова, откъдето се върна черен, слаб и щастлив. (Като го видял, племенникът му попитал майка си: „Мамо, вуйчо да не е болен?") А, и пропушил по две кутии и половина на ден, след като от 2001 не бе запалвал.

Не зная дали от това, че не си почина дори и един ден, а се хвърли да монтира едва ли не денонощно в студиото на БиТиВи, дали от това, че не отиде да се изследва за тропически паразити и вероятно въди някакви глистя, но и месец след това дрехите му се въртят и целият му гардероб е за смяна. Шегувам се, разбира се. Както и самият Евтим не спира да се шегува със себе си.

Това не е ново, винаги го е правил, такъв е неговият стил. Сега обаче, въпреки момчешката си усмивка и широко отворените си очи, изглежда променен, пораснал някак си. Пак прави по петнайсет неща едновременно - с партньора си Любо Нейков обзавежда ново студио в НДК, от което ще се излъчва Комиците, организира токшоуто Сървайвър Лайв, което самият той води всеки понеделник след излъчването на Сървайвър, чуди се откъде изтича информация за това, което се е случило на Острова, говори с разни хора за партньорство, за бизнес и понеже е четвъртък - звъни на Петър Курумбашев, Нидал Алгафари, Камен и Тончо, Радо Чолаков, Жоро Тонев (сега продуцент на Елит) и сюрия още приятели от времето на Куку, Каналето, Хъшове, с които всеки четвъртък се виждат в заведение и се забавляват. Днес е ред на Евтим да домакинства.

Едно от прекрасните качества на Милошев е способността му да създава и поддържа връзки. Няма неприязнени отношения с тези, които е правил за смях пред камерите на Куку и Каналето, дори с тези, които са му свивали гаджета - толкова е толерантен и уважаващ правото на избор. Затова сега може да звънне на всеки, с когото работата го е срещала, за каквото и да било. Това е талант, какъвто малцина притежават - да създаваш, но и да поддържаш добри отношения, да не губиш приятели и съмишленици. Обяснява го простичко: „С хората трябва да си коректен и да си държиш на думата, да не се опитваш да ги прецакваш."

Ама закъсняваш, Евтиме, не цениш времето на другите.

Вярно, не се отличавам с немска точност. Да си ме виждала с часовник? Макар че, когато заминавах на Острова, на летището в Мадрид си купих и там бях изключително пунктуален. В края на снимките го подарих на човек от екипа. И сега пак съм без.

Кой е най-коравият ти навик, който никога не си променил?

Много обичам между ставането си сутрин и излизането си от вкъщи да имам два часа. Това е моето време за размисъл и за глезотия - взимам си душ, пия си кафето, мотая се... Не ми се иска никой да ми го отнема, защото това ми е единствената част от денонощието за мен самия. Не ходя по фитнес зали, на маникюр и педикюр.

Кое те прави щастлив?

Откакто престанах да разглеждам нещата в плоскост любов-омраза, откакто изчистих емоциите, заживях по-организирано и в хармония със себе си. Доста дълго в живота са ме водили емоции, сега се ръководя от прагматизма си - преценявам всичко от гледна точка на полезно и безполезно. И съм щастлив. Ама да не мислиш, че е станало внезапно, че съм се събудил с прозрение?

Другият му талант, който лично аз високо оценявам, е чувството за хумор. Леко, елегантно, ненараняващо, просто брилянтно английско. Дори когато разказва мръсен виц, той звучи като поема. Може би затова не винаги бива разбран. Може би затова стана почти емблематична фразата: разказваш като Милошев, т.е. трябва обяснение къде да се смеем.

С умението да прави смях и да се смее и на себе си Евтим спечели комиците. Първо беше Любо Нейков в Шоуто на Слави, после и останалите, с които създаде Комиците, излъчващо се всеки петък вечер по БиТиВи. Отначало беше интересно - всеки искаше да гледа Любо, любимец на публиката при Слави, а и останалите трима знаменити зевзеци - Гърбов, Лафазанов и Мъйнов. После се усети, че само с майтап на голо шоуто някак си не става, трябват и добри сценаристи. Но според рейтингите Комиците се гледа и договорът с телевизията в края на януари може би ще бъде преподписан без каквито и да било обструкции. Вероятно в резултат на националното турне, което организираха не да спечелят, а да се срещнат на живо с публиката, дори повторенията на шоуто, които БиТиВи въртя през ваканцията, отбелязаха рекордно висок зрителски интерес.

Така Евтим в приятелско сътрудничество с Любо Нейков категорично стъпи на продуцентското килимче, върху което тъпчат доказани професионалисти като Слави Трифонов, Маги Халваджиян и Нико Тупарев... Освен с авторски телевизионен продукт, Милошев и Нейков категорично заявиха по-високите си амбиции чрез втория сезон на Сървайвър, като Дрийм Тийм Прадакшънс стана асоцииран продуцент на БиТиВи в този формат.

Това добре, но попречи на Евтим да се яви на кастинг за водещ, сигурно щеше да е суперзабавно да води шоуто. „Запомни името Владимир Карамазов - възторжено ме напътстваше той, докато монтираше още първите серии на Сървайвър. - Страхотен актьор, харизматичен водещ, добър приятел, тепърва ще се говори за него!"

Имаше ли някакви страхове, заминавайки на Острова?

Страхувах се, че сме два различни екипа - на БиТиВи и на ДриймТийм. Много бързо обаче се усети, че всички там са много качествени хора и се сработваме прекрасно. Щастлив съм, че бях с тях.

А от змии, насекоми, самолети никога ли не си се страхувал?

Е, като всеки човек. На Карибите пробвах всички видове моторни лодки, летях на 2-, 4-, 9-, 19-местни самолети, на вертолети и хеликоптери. На някои от тях прозорците се отварят като на кола, виждах как пилотът до мен си говори по мобилния, ако се страхувах, трябваше да съм полудял.

Отровни змии нямаше, насекоми - колкото искаш. Репелентите срещу ухапвания, които бяхме понесли оттук, не действаха. Трябваше да използваме местни, които като ги напръскаш, виждаш как разяждат тъканта на дрехата. Аз предпочетох да ме ядат комарите вместо да се разложа от химикалите. Първите няколко сутрини се събуждах покрит с огромни червени плюски, които явно не бяха от комари. Като отворих гардероба, видях паяк с размерите на детски юмрук. Напръсках го с тукашния спрей, той взе да подскача на място и после бавно се сви.

Пак не ми отговори от какво те е страх!

От това, че оплешивявам, ме е страх. Иначе ми викат Ричард Лъвското сърце!

А смях на Острова имаше ли?

Е, не! Един ден като отблъсвахме с лодката за снимки, видяхме на дъното на морето огромна и много красива морска звезда. Владо поиска да я вземе, но беше с панталон 7/8. За да не се намокри, защото дълбочината беше до средата на прасеца, аз реших да сляза - навих си шортите максимално високо и скочих от лодката. Потънах до шията - кой да предположи, че имало прилив? Всички се попиляха от смях на физиономията, която съм направил, потъвайки до гуша.

Евтим не се смята за шоумен, но има безспорни качества на водещ, нищо че по образование е геодезист. Показа ги в изданията на Ку-ку, когато се правеше на репортер, в Каналето и Хъшове, когато имаше своя постоянна рубрика.

Дали раздялата със Слави не беше заради пари? Не, отвръща Милошев и се чуди защо го връщам една година назад. „Просто ако е можело да се развивам там, съм щял да остана. Наречи го амбиция, наречи го отсъствие на нещо, което да правиш и да ти дава самочувствие и гордост... Но никога не съм отричал, че 15-те години в онзи екип са били прекрасни и че неговите успехи съм смятал и за свои, както и своите - за постижения на целия екип."

Впрочем Евтим не разчита само и единствено на телевизията - има си и друг бизнес, така че за него продуцентството е сладка игра, чисто удоволствие. „Мога да правя всичко, но не на всяка цена. Хубаво е човек да има алтернатива, освен да се доказва чрез формат като Сървайвър."

Ето че пак се връщаме към Сървайвър - приказка от 10 седмици, в които, изпохапан от комарите до степен, в която изглежда като болен от шарка, Милошев е щастлив. Без телефон, даже телевизора си изскубал от стаята в хотела, по цял ден само по джапанки и шорти под слънцето, вечер след снимачен ден поработвал още 2-3 часа за следващия и заспивал като бебе. „Приех го като мисия, все едно че отивах в казармата. Не очаквах никой да ми звънне, никой да ми се сърди, че го лишавам от внимание... Беше страхотна емоция." За жалост - не само с положителен знак.

Докато бил на Острова, Евтим трябвало да научи, че е загинал при катастрофа най-близкият му приятел и съдружник - Руди. На 12 май Милошев му кумува на сватбата и му подари меден месец на Малдивите, който после заменил с пътуване във Франция и Италия, тъй като младоженецът изпитвал ужас от летене. Самият Руди закарал кума си на летището, за да отлети към Карибите, прибрал ключовете от апартамента му, личните му документи. На 30 юли нелепо загинал на пътя. И вдовицата му посрещнала Евтим на летището, за да отидат заедно най-напред на гробищата, а после и да кажат на родителите на Милошев ужасната вест... „В живота ми това е най-голямата загуба, мама и татко го имаха като свой втори син..."

Ти обажда ли се някому от Острова?

Не бе, не, нали ти казах. Това беше най-хубавото. Нямах потребност да общувам с когото и да е от другия ми живот.

Какво чете там?

Нищо, освен сценарии, нямах време и го знаех, затова никаква книга не си взех. Работата беше толкова интензивна, че вечер заспивах от всяко положение. Изключвах климатика, не мога да спя на климатик и толкова.

Разсъждаваме в посока как всичко освен живота и здравето е суета. Евтим май в Сървайвър се е излекувал от пословичната си суетност - напоследък ходи с дънки и каквато там блуза измъкне от гардероба, разбил е стените в новия си апартамент, уж да го прави модерно убежище, така си стои, той продължава да си живее в стария. А преди беше друго...

Веднъж се появи със страхотен белег на китката на лявата ръка - като от рязане на вените или от битка с хималайска мечка. Оказа се, че си е гладил сам ризата след раздяла с поредната си приятелка.

От приятелките най-дълго се задържа с Евгения Атанасова и с Боряна Шехтова, Петя Григорова от „Бързи пари", с която се появяваше доскоро, също е в миналото му. Той не остава задълго единак - веднага забива поредната моделка или телевизионна водеща, те са му просто съдба. Убеден е (и той самият, не само родителите му), че е време да се задоми и да има деца. Ама все няма време. От работа. Прави си деня така, че от една среща влиза в друга, а често и закъснява, както е известно. Кой ще го чака да се обади или да се появи? Макар че мъж като Евтим си заслужава.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР