Йосиф и неговата муза Logitech

Компютърна мишка на врата? Или по-добре клавиш от компютърна клавиатура. Най-добре цялата клавиатура да виси на синджирче, а?

Ваня Шекерова 12 May 2009

Ще ме нарече ли някой екстравагантна с подобни бижута или ще ахне при вида на пръстена ми, от който намига окото на web камера?

Експериментът е на гръцкия бижутер Йосиф Йосифидис, чието вдъхновение за последната му колекция е дошло от иновативния дизайн на периферните устройства на Logitech. И в резултат са се появили едни ултрамодерни скъпоценности за хай тек дами, а защо не и за по-романтични натури... Не е задължително на деликатното ушенце да се кипри непременно цвете или сърчице, нали?

Срещата на твореца Йосиф и на марката Iosif Collections с музата Logitech – бе в Атина. Съвсем близо до Акропола, където се състояла битката на Атина и Посейдон за това кой да владее града. За да покаже мощта си, богът на моретата и океаните ударил с тризъбеца си о скалистия хълм и бликнала вода – това бил неговият дар за гражданите. Атина пък замахнала с меча си и на мястото, където той докоснал земята, поникнало маслинено дърво. Гражданите трябвало да гласуват кой да е покровителят на града им. Жените, които били повече, избрали Атина. А мъжете, подсторени от обидения Посейдон, ги лишили от  избирателни права, та чак до 1961 г. Сега обаче гъркините не само могат да гласуват, а и да работят, и да се веселят, и да се мерят с мъжете не само на Олимпиадите.

Да, те искат и могат да са красиви и модерни, да имат своето лично пространство, където да държат скътана най-добрата част от себе си. Идея за това им даде Logitech – заедно с Йосиф Йосифидис те превърнаха президентския апартамент на бутиковия хотел San George Lycabettus в будоар. Будоар на съвременна жена, в който тя държи своите елегантни и стилни вещи.

Част от тях са върху бюрото й – супер удобна Wave или ултрамодерна diNovo Edge клавиатура, мишка с най-малкия рисийвър VX Nano или друга една, дето работи както на плоска повърхност, така и от въздуха – MX Air Cordless, уеб камера със сферична форма QuickCam Sphere, колонките с уникален като стил дизайн Z 10... И тази модерна работеща дама съвсем не е нужно да изпада в геймърския възторг на децата си от иновационните идеи на Logitech, за да носи бижутата, с които Йосиф смая света на елегантността и скъпоценностите, интерпретирайки ергономията на компютърната периферия, превръщайки я в ефектни стилни женски украшения.  

Чувствам се особено горда, защото бижутерът Йосиф от Солун е завършил Националната художествена академия в София, та талантът и известността му са по някакъв начин свързани и с България. Член на Гръцката камара по изящни изкуства, той основава своя компания Iosif Collections и много скоро тя се прославя като марка не само на гръцкия ювелирен пазар, а и в Кипър, Испания, Франция, Турция, Унгария, та чак на остров Аруба.

Йосиф работи само със скъпоценни метали – бяло и жълто злато, сребро, смесва различни стилове в комбинирането им с камъни или емайл, в играта с модерни и традиционни елементи. Излага тематични колекции на различни експозиции на авторски бижута и набира скорост като талантлив новатор. През 2002 става председател на Гилдията на сребърните бижутери в Гърция, а през 2005 основава неправителствена организация JAW (Jewellery Art Workers) с цел да промотира съвременното гръцко ювелирно изкуство. Не зная за вас, но лично аз не бях срещала досега приложник, който да се въодушевява по такъв начин от съвременните технологии и дизайн като Йосиф. Все си мислех, че вдъхновението им извира от традициите и природата. Но явно не съм била права.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР