Домът като автопортрет

36 квадрата добра енергия

Елка Влаховска 14 August 2011

36 квадрата добра енергия


„Ако се опиташ да направиш от грозните неща около себе си нещо красиво, сигурно животът ще стане по-интересен“, казва ми Анна Йорданова, собственик на фирма за производство на рекламни материали и дизайнер по призвание, докато хапваме в „обедния й офис“ - ресторантче до стадион “Славия” в столицата. И докато си говорим за това-онова, тя набързо оформя изящна роза от две салфетки на масата. Подарява ми я с „извинението“, че не може просто така да седи на едно място. Този зареден с енергия творчески дух не се спира пред нищо, а едно от красивите му проявления е лятната къща на семейството. Сглобяема, върху циментова основа и само на 36 квадрата, тя „побира“ две спални (семейната и детската), кухня, хол и баня с тоалетна и е населена с много приятни емоции, овеществени в саморъчно реставрираните мебели и авторските декоративни предмети. Лятното убежище е обзаведено с обновени стари мебели от къща на роднини и от антиквариат, обработвани от Анна с шлайфане, боядисване и състаряване с шкурка. Много интересни са и изработените от нея декоративни фигури на животни (любими са й котките) и различните по форма и цвят дървета. Анна рисува моделите на хартия, после се изрязват от MДФ парчета и се оцветяват на ръка. А колко позитивна енергия носят тези „любими деца“ на дизайнерката! Високото дърво служи за закачалка на многобройните шалове и шапки, по-малкото, златното - за вечно губещите се ключове, синьото – за украса на трапезата, защото през този сезон в къщата преобладава този цвят. Има и дърво на желанията – върху клоните му всеки закача пожеланията си към другите, а то се отрупва с трепкащите листчета, носители на добра енергия. „Аз много ценя малките неща, които не отнемат нищо, а дават много радост - казва Анна. - Не може всеки ден да си купуваш кола, апартамент, да строиш къща или да обличаш нова дреха, но можеш да си доставяш хубави емоции – на теб и на любимите хора, с едно малко пожелание за деня.“ Анна е направила и дърво с издълбани кръгове за поставяне на снимки наред с многобройните оригинални рамки, окачени навсякъде из къщата.

За своята тригодишна история летният дом е сменил много настроения, изразени в преобличането с различни цветове. Бил е в бяло, в червено, в лилаво, в розово, в жълто, а сега е дошъл ред на синьото. „За всеки сезон сменям цвета и ми се отразява много добре - разказва дизайнерката. - По този начин живееш заедно с къщата и сякаш влизаш всеки път на различно място.“ Анна пребоядисва стените, прибира предишните предмети и ги заменя с нови. Сега е със сини вилици, покривки, чинии и различни декорации в синьо. Казва, че в комбинация с бялото й действа сякаш е в средиземноморски курорт. Когато говорим за бюджета на нейните хрумвания, тя твърди, че с малко средства човек може да преобразява, пазарувайки от големите хипермаркети с намаления или от нискобюджетните магазини. Важно е въображението – да поискаш да видиш различното приложение на нещата. Като например да купиш евтини потници в избрания цвят, да им отрежеш презрамките, да ги напълниш с изостанали парчета плат или дунапрен и да направиш от тях декоративни възглавници. Или да увиеш непотребната тел във формата на дърво или клонка и да го окичиш с неувяхващи цветове от сгънати найлонови торбички. Да пребоядисваш и да обновяваш, да косиш тревата и да засаждаш цветя и дървета.  
„Като отидем в лятната къща, както съм си варосала стволовете на дърветата, първо виждам тези „бели ботушки“ и веднага ми идва настроение да се захвана с нещо - казва Анна. - А в блока, в който живеем в града, никой нищо не пипва. Всеки се е скрил в апартамента си, недоволен от нещо. Казвам си: мисли положително, действай! Но когато около теб 60 апартамента мислят отрицателно, ти как да мислиш положително. Ако всеки направи нещо поне за 1 кв. м, който е около него, няма да е така.“
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР