Ники Илиев

Българският театър и кино плачат за нови и – подчертавам – красиви мъжки лица, беше ми казал преди време познат режисьор.

Ваня Шекерова 23 January 2007

Да, да, същият, моделът на “Ексграунд”, водещият на “Елегантно” по тв7. Театралният му дебют бе на сцена „Възраждане” – в пиесата „Кажи здравей на татко” Ники изигра първата си роля, дипломната му работа като завършващ актьорско майсторство. Беше искрен и убедителен Борис – откраднато от починала родилка дете, заради което е захвърлено друго – недъгаво и нежелано от майка си.

След аплодисментите Ники излезе поруменял и развълнуван, а отвън го чакаше с цвете Ивет Лалова. И дузина девойки, които искаха да го докоснат и да се снимат с него. Без да подозират, че този Ники не е онзи Ники от билбордовете и светските партита. Защо? Оставям на него самия да обясни.
 
Ники, чувстваш ли се нов човек след като направи завой в кариерата си?
Определено. От година се чувствам някак си прероден, не, това е силна дума, но наистина целите, идеалите и амбициите ми се промениха. Не съм сигурен точно на какво се дължи, но успях да видя пътя пред себе си и истински важните, стойностни неща. Така реших да скъсам с онези, които не ми помагат по никакъв начин. И сега се чувствам много пълноценен.
 
Да не е всичко това резултат от някакъв горчив опит?
Горчиви уроци получих много – слава Богу, малки. Искаш да ти кажа поне един ли? Ами след като пет-шест години се занимавах с манекенство, в един момент усетих как хората започнаха да ме подценяват. Започнах да се чувствам излишен, недооценен. Поисках да покажа същността си, а не само някаква външност.
 
Завинаги ли приключи с моделството?
Да, край. Абсолютно затворена страница. Манекенската професия, комбинирана с тийнейджърско предаване (“ТВ меломания” – б.р.) взе да ме дърпа назад, да създава за мен някаква представа, която вече не беше вярна. Колкото до актьорството, то винаги ми е липсвало и в един момент усетих, че тази ми мечта като че ли започва да си заминава. И си казах, че трябва да опитам.
 
Добре де, няма ли нещо много общо между моделството и актьорството, все пак са различно проявление на някакъв вид ексхибиционизъм?
Общото е суетата. Реално тя ме тласна да се занимавам с тези неща. Бях на 18 години и имах желание да бъда забелязан. Въобще не се замислях за последиците. Сега все още съм суетен и да ме гледат и харесват ме ласкае, но не е толкова важно за мен. Другото общо между актьорството и манекенството е, че знаеш как да заставаш, да се местиш и да използваш камерата, както трябва. Но оттук нататък нещата много се променят.
 
Доколко семейството ти повлия за този избор – баща ти, Бойко Илиев, е актьор и режисьор, вуйчо ти, Георги Кадурин, също...
Аз съм израснал покрай баща ми, защото докато бях дете, майка ми все още учеше своята медицина, така че аз все си висях по репетиции. С родители като моите имах два варианта – или да се запаля да стана доктор, или актьор. Надделя театърът и киното покрай татко, вуйчо и вуйна. Майка ми, въпреки че е лекар, също е ценител точно на този вид изкуство, така че и от нея имам тази култура на възприемане на ценностите.
 
Какво завършваш в НБУ?
Кинорежисура и актьорско майсторство. Взел съм си всички изпити по първата специалност, предстои ми дипломният филм. До седмица започваме да снимаме „Кажи здравей на татко”. А като приключих с кинорежисурата, започнах и актьорско майсторство при Цветана Манева, Крикор Азарян и Васил Димитров.
 
Телевизията продължава ли да съществува като възможност за реализация?
Реално погледнато, да, всеки ден съм на предаване, не мога да не мисля за това и да казвам, че не ми е важно. Чувствам се по-пълноценен сега в “Елегантно” – говоря за важни неща, които наистина ме вълнуват, мога да изказвам и личното си мнение. Телевизията е нещо приятно и много заразително.
 
Разкажи ми повече за това как каза “здравей на татко”.
Пиесата избра Симона Попова, актрисата, която играе главната роля. Тъй като е работила и с баща ми преди години, поканила него за режисьор на спектакъла. Така че, поканени поотделно, с него се намерихме в този спектакъл. С баща ми се работи прекрасно, само веднъж ми се е случвало да снимам с него като актьор. Сега установих, че се разбираме от половин дума. Ние не говорим много, но малкото думи, които си казваме, са достатъчни.
 
В тоя смисъл смяташ ли, че си преоткрил баща си?
До голяма степен да, защото в тийнейджърските си години изгубих донякъде връзката с родителите си. В тази възраст човек претърпява някаква трансформация – странна и вредна според мен - и се отдалечава от родителите си в стремежа си да бъде самостоятелен. Прави грешки. Но дойде моментът, в който оцених какво са родителите ми за мен и какво са ми дали. А работейки с баща ми, го опознах още по-добре. Сега общуването с него и майка ми е наистина удоволствие.
 
С баща си ли ще работиш и върху филма?
Защо не? Започваме в края на декември, ще продължим през януари. Очертава се като нискобюджетен филм с продължителност час и половина, но имаме амбиции да го покажем и на фестивали.
 
Как се отрази на живота ти връзката с Ивет Лалова? Гониш ли я тази жена?
Ако трябва да я гоня, нямам шансове. Ивет не е човек, отдаден само на спорта, не мисли само как да се състезава и да тренира. Има интереси, близки до моите.
 
Къде я намери?
Аз си я харесах по телевизията, тя също, предполагам. После се запознахме случайно и така тръгна.
 
Какво харесваш у нея?
Тя е различна от жените, които съм имал досега. Не е глезена, не чака някой да я забавлява, не разчита изцяло на мъжа до себе си. Другите връзки, които съм имал, са били много по-различни. С нея се разбираме като приятели, което не се е случвало досега между мен и жена, с която съм имал интимни отношения.
 
Виждам връзката ви като перспективна и заради това, че малко време сте заедно – ето и сега Ивет пътува.
Това донякъде е хубаво наистина – да обичаш някого и той да ти липсва буквално. Това, че не сме всекидневно заедно, поддържа тръпката и не изхабява връзката. Колкото и да си липсваме един на друг, според мен не е за лошо.
 
В какво съвпадат и в какво се разминават вкусовете ви с Ивет?
В повечето случаи се разбираме прекрасно, и двамата сме толерантни. Явно вкусовете ни са близки, търпеливи и разумни сме. Ако имаме спор за някои неща, правим ги едно след друго.
 
Възнамеряваш ли да започнеш нещо ново в началото на тази година?
С баща ми работим по един сценарий, ще продължим, след като приключим с филма. Ходя по кастинги – вече участвах в два американски филма. Ролите са малки – от два, три до пет снимачни дни, но все пак това е опит и пари, докосване до големите професионалисти.
 
Каква кола караш?
Форд фокус, съответства на стандарта ми.
 
Какво сега би казал на един 18-годишен, за когото да се снима в реклами е основна цел в живота и смята, че да си модел е върхът и носи много пари?
Да се показваш и да те снимат първо не носи средства, освен ако някой не е невероятен като физика и не успее да замине за Милано, Париж, или Ню Йорк. Но и там се съревновава и е възможно да не преуспее. За мен това е скучна работа, лишена от смисъл. Ценностите за хората, които упражняват тази професия, са само материални. Всичко е комерсиално и за съжаление парите от този комерс не идват при теб.
 
Нямаше ли емоция в моделството, независимо с какъв знак?
В началото, когато бях на 18, да. Изведнъж, както си завършил училище и животът ти не е бил нищо особено, попадаш в друг свят - хубави жени, известни личности, лъскави партита... В първия момент малкият човек се чувства по-специален, но след това виждаш, че нямаш развитие – ходиш на снимки, където дрехите са по-важни от теб, общуваш с хора, с които не искаш да общуваш. Приятната емоция е да си заобиколен от красиви момичета, което е мечта на всеки мъж, както и възможността да попътуваш. С малко физически усилия нещата вървят леко и ненатоварващо, но ако човек има някакви други амбиции, не може да не се отегчи.
 
Какво четеш?
Биографии, запалих и Ивет. Сега си взе в куфара биографиите на Марлон Брандо „Песните на мама”, и на Стинг – „Разпилени ноти”. Аз съм тежък фен на Стинг, имам и слушам всичко издадено от него. Както и групи и изпълнители, направили собствен стил.
 
Кой според теб съставлява елита на обществото ни?
В никакъв случай не хората, които се показват на местата, където има журналисти. Те не са художествен или културен, или научен елит, а са известни само с това, че са известни. Мога да изброя толкова много популярни хора в България, за които никой не знае с какво точно се занимават. Истинският елит избягва публичните места.
 
Какъв е твоят персонален принос в благотворителността?
Като ме спрат на улицата, обикновено отказвам, предпочитам да превеждам пари по банков път, ако някой наистина има нужда. Наскоро бях в клиника за онкоболни деца – страшно беше. Но според мен хората трябва да ходят на такива места, не да се оправдават, че това ги потиска и натоварва. Само така може да видиш истинската нужда и нещастие и така да те заболи сърцето, че да направиш нещо. Приветствам и тези кампании от рода на Българската Коледа – всеки по левче да дари, пак става.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР