Хачо Бояджиев: Не съм фустогонецът от жълтите хроники

На 20 януари Хачо Бояджиев навърши 67 години. Признава си ги без бой и с момчешка дързост добавя: "Още мога да правя деца!"

Мариана Антонова 22 March 1999

Фотография Калин Руйчев
На пръв поглед това му изявление просто плаче за репликата на французойката от българския филм "Чуй петела", отправена към главния герой след гореща любов между две бойни атаки: "Господине, всички българи ли са като вас?"

Легендите
 
Голям любовчия! Веществено доказателство - 7 дъщери, от които 6 извънбрачни. Той обаче никога не коментира сърдечните си връзки. В живота му има два провалени брака. Смятат го за шоумен, въпреки че с шоу се е занимавал най-малко. Твърди, че е по-силен в театъра. Щял да стане инженер или хирург, ако не го късат навремето на кандидатстудентски изпити. Става доктор по "Телевизия и кино" в Англия чрез ЮНЕСКО. По-късно и професор чрез Веригата Лондонски университети.
 
Жените
 
Първата жена, с която спи в една стая до завършване на гимназия, е баба му. Расте в Нови Пазар с вечерен час, затворено и стеснително момче с провинциално, еснафско възпитание.
Първият му учител по мъжкарство е техникът Пиперков от варненското радио, където Хачо прави младежките предавания като ученик. Разликата им е 15 години. Научава Хачо да плува, да гребе майсторски в лодка и на обноски към жените. Завършва гимназия девствен.
 
Първата му любов се казва Ева. Той бил влюбен в нея, но тя била по-влюбена в него. Праща му огнени писма в Нови Пазар, които майка му унищожава. И така Ева изчезва от неговия кръгозор. "Ако сега е жива, не бих желал да я виждам. Предпочитам да ми останат спомените за нейната младост. Избягвам да се срещам и със съученичките си.
Биологичното изменение при жените за съжаление е много по-активно. Малко от тях, като Анахид Тачева например, остават със своето младежко присъствие и очарование. Не обичам да ходя и на погребения. С най-голямо уважение към човека - не ходя! Смъртта идва като нормален финал и човек трябва да е философ в това отношение."
 
Първата му среща с ревността е във втори курс на ВИТИЗ. Професор Желчо Мандаджиев ревнува жена си от него. Отношенията им се обтягат. Дори му пише двойка на изпитен режисьорски откъс. "Не знам какви поводи съм му давал. Все пак 1-2 години бях инфантилен и много свенлив."
Първата му съпруга е от по-късен студентски период. Живка Христова, хубаво гадже. Сваля я осем месеца и се отказва. Среща я случайно на "Раковски" и тя го пита: "Защо престанахте да ми се обаждате?" Така става работата, обаче се развеждат. Тя е от аристократично семейство, той - беден студент. Бракът приключва без ревящи "екстри" от женски или от мъжки пол. "Да свалиш едно гадже тогава, изискваше огромен труд и много време. То не бяха навивки, любовни писма…И аз съм писал, но повече пишеха на мен. Сега всички се свързват чрез Интернет."
 
Втора брачна халка надвисва над главата му, когато е в Бейрут. Там се измъква читав от тежка автомобилна катастрофа и от планирана сватба. Трябвало да го оженят за хубавата египтянка Айше. Спят заедно, роднините крият истината. Хачо разбира, че му кроят клопка и се измъква. Тогава е на 27 години.
Във Франция се залюбва с една скриптерка - шведката Линда, защото "французойките не са хубави жени. В Лидо или в Мулен Руж има само англичанки, холандки, шведки." Отношенията им са изключително толерантни. Едновременно са и приятели, и гаджета. Разделят се, когато тя решава, че трябва да се омъжи. "Не, това не беше клопка. Тя просто искаше да се задоми и да остане в Париж. Нямаше предвид точно мен. А моите плановете бяха други." След години в България се жени втори път. Развежда се. От брака се ражда дъщеря Мария-Луиза, която днес е на седем години. Последната му приятелка е на 25 години. Хачо казва, че все още е в изпитателен период.
 
Господин Бояджиев, какво си говорите от висотата на вашите 67 години с жена на 25 и на какви изпитания сте я подложили?
 
Първо, не ми е скучно с нея. Второ, тя се старае да не досажда. Обикновено в този изпитателен период аз мълча, а жената говори. Имал съм случаи, когато предишни мои приятелки се включват некомпетентно в разговор и той се проваля. Това момиче никога не се намесва в тема, от която е далеч. Един плюс за нея.

Какво друго не трябва да прави една жена?
 
Eдно-единствено нещо - да не лъже. И да е кокетна, и да е глезена, и да яде или да не яде, но никога да лъже, да прави ненужни интриги, да измисля. А жените са склонни към това. Обичам да са интелигентни и умни, каквито най-често са клюкарките. Най-интелигентните репортерки примерно са в жълтите вестници. Лъжат само от една казана дума.

А ако жената е по-умна от вас?
 
Познавам лично само една такава. Казва се Франсоаз Саган. Но тя не е жена. Страшно интелигентен човек.

Руси ли харесвате повече, или чернокоси?

Как да имам предпочитания при тези чудеса на козметиката? Не. Цветът на косата не определя нищо. Определят очите. Една жена има ли хубави очи и още две неща - крака и цици, значи става. Очите обаче говорят, че тези крака и цици са поставени на място. Доброто излъчване идва отвътре. Като те погледне, и разбираш хубав човек ли имаш пред себе си, или хитрец. Обичам жените да бъдат без грим, както са в леглото - тогава са най-хубави. Особено внимание обръщам на ноктите. Имам стрес от тъмно лакирани нокти, защото в Париж така ходеха проститутките от Пигал. Или пък от тия, мрежестите чорапи. Това си бяха чорапите на проститутките, а сега станаха на интелектуалките.

Можем ли тогава да кажем, че интелектуалките станаха проститутки?
 
Предпочитам курва пред проститутка. Не като професия, разбира се. Професионалистката си прави бизнеса. Това уважавам. Жалко, че у нас проституцията не е разрешена със закон. Това води до болести и до опасности за нацията.

Добре ли е да има проституция за един женен мъж?
 
Добре е, не води до развод. Мъжът отива при проститутка за нещо, което в момента не получава във фамилията си. Отива и се връща. Докато друга връзка може и да не го върне вкъщи.

Кажете нещо за работещата в телевизията жена. Колежките от екрана изглеждат много обаятелни…
 
Работещата в телевизията жена е амбициозна, което е равно на нещастна жена. Там тя става част от зверове, каквито няма дори в зоологическата градина. Преди години срещам в коридорите Вили Цанков и той пита: Абе, Хачо, помниш ли, когато Славков беше директор, какви млади момичета се разхождаха тук? Аз му отговарям: Вили, ама те са същите! Т.е. жените в телевизията бързо остаряват от амбиция и малки заплати. Една моя приятелка казва: "Искам да бъда гледана жена" Хубаво е, но е въпрос на възможности.

Все пак не е лошо да се стремим да станем гледани жени.
 
Смятам, че една жена сама трябва да се гледа, т.е. да се отглежда като хубава. Не става дума за бижута и за скъпи дрехи. Повечето момичета нямат тела, каквито биха искали да имат. Но чрез облеклото могат да постигнат добър ефект и да станат привлекателни. В тази връзка един познат казва: Абе, то хубаво, бе, но като го съблека, става ад!

Пак стигнахме до жената и лъжата. Според мен мъжете обичат да измислят…
 
Аз примерно никога не говоря за жени. А те се хвалят, като измислят. Жената е царица на измислянето. Впечатленията ми са от случайните ми връзки, каквито не отричам, че съм имал. Там са се развивали жълтите хроники за моя живот. В тях има истина, но само зрънце.Там се създава митът, че съм фустогонец..

А гоните ли жените?
 
Не ги гоня. Не съм Казанова, нито Дон Жуан, но съм свикнал да живея самостоятелно и нямам плюшкиновски характер. Като спечеля пари, отивам в заведението, изхарчвам ги и след това търся отново да печеля. Ако бях трупал в банка всичко, което съм спечелил в живота си досега, щях да имам огромна сума.

Значи все пак сте бонвиван?

Чувствам се бонвиван, защото живях до 40-ата си година доста в Западна Европа и в Америка ( изключвам началните години в Нови Пазар). Много мъже казват: Абе, за един ден да се казвам Хачо Бояджиев! Аз питам: И какво ще стане? Те мислят, че жените ме свалят и че съм страшно богат. Не крия, че около реституцията ми върнаха много имоти, вземам наеми и сега преживявам главно от тях. Т.е. темпото съм намалил, но стандарта - не.

Не се ли страхувате, че ви ухажват заради парите?
 
Консумативното общество ми е пределно ясно. Манталитетът на българската жена е балкански, не европейски. Тя е склонна да стане робиня на някого, когото не харесва, само защото е богат. В Западна Европа не е така. Младите хора са много по-коректни един към друг, отколкото у нас. А ние сме потопени в това арабско-балканско-ориенталско настроение.

Затова ли не мислите за нов брак?
 
Е не! Стига! И двата ми брака са неудачни. Мисля, че съвременният живот е по-далече от брака, отколкото от приятелството. Нищо не ми пречи да отида при поп и да ми удари кръста в главата или да подпиша един документ. Но аз съм повече обществено животно, отколкото семейно. Обичам да живея сам, обичам компаниите.
Не мога да се изменям тепърва - да се оженя, да си имам една къща, да си имам в къщата боб и примерно да го варя аз… Което няма да стане никога. Обаче настъпва един момент, ако мъжът е по-възрастен като мен, а жената млада, тя започва да търси сигурност. Тогава това приятелство може да се разруши чрез брак. Така че в главата ми идея за семейство повече няма.

Страхувате се, имате комплекси от неуспешните опити?
 
Ами! Това не ми създава комплекси. Комплекси имам вече от други работи, но те не са свързани с жените. А от това, че млади аматьори като някакъв тайфун унищожават всичко, което е професионално и има стойност, че дълго време ще бъдем в такова състояние и че властта насърчава явлението.
Не може в една държава всички да се плюем! Вече няма неоплют човек, неоплюта жена, политик, професионалист. Ето това е трагедията, която създава смесени чувства у мен и усещане за малоценност. Твърдят, че сме най-културната нация. Оказва се, че сме най-низвергнатата от цял свят.

Е, и американците оплюха яко Клинтън…
 
С Клинтън в момента се занимават медии и политици. Средният американец не мисли за него. Той получава месечен доход от 3000 долара. С 1500 живее перфектно. Ако обаче му свалите заплатата на 2500 долара, тогава ще започне да мисли за Клинтън. Пък и Клинтън си заслужава разнищването. Правил, каквото правил, докато не е президент.
Когато си на този пост и си върха на пуританството и лице на империята, не ще ти разнищят семейството, ами и ще те ликвидират. Ето това в България не могат да го разберат - какво значи да си лице на държавата.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР