Паоло Джордано: Когато обичаме, не анализираме

Доста е... нахално от негова страна. Това си мисля, докато Паоло Джордано ми протяга ръка

Адриана Попова 19 July 2011

Доста
е... нахално от негова страна. Това си мисля, докато Паоло Джордано ми протяга ръка. Не може да изглежда като поп звезда с шлейф от пищящи момичета зад себе си и да е написал книга катоСамотата на простите числа“ с над милион продадени екземпляра. За нея 29-годишният сега Паоло получи наградатаСтрега“, чиито кавалери са били Алберто Моравия, Умберто Еко (заИмето на розата“) и Джузепе Томазо ди Лампедуза (заГепардът). По образование Паоло Джордано е физик, занимава се с физика на елементарните частици, по характер е самотник. Дали? Прилича ли си с героите на романа сиАличе и Матия, които така и не успяват да излязат от пашкула на самотата и да изживеят любовта си?


Има нещо дълбоко несправедливо. Млад, красив и изключително талантливкак ще се оправдаете пред хората с по-малко късмет в живота?Благодаря! (Смее се.) Мисля, че личното усещане е винаги различно от това, което другите долавят - и слава богу! Аз умея да демонстрирам добро самочувствие, но дълбоко в себе си никога не съм спокоен. Мислех, че литературата ще ми помогне да загърбя онези свои черти и страхове, които ми пречат, а излезе, че чрез героите си съм проявил точно тях.

Холивуд с цялата си мощ ни убеждава, че самотата е много, много лошо нещо и се лекува с конски дози романтична любов и сватбени покани. А вие казвате, че дори трябва да отглеждаме самотата си. Преобладаващото значение на думата „самота“ е нещо плашещо, от което човек иска да избяга. Но аз съм убеден, че няма нещо, което по-силно трябва да защитаваме от личното си пространство, от този вид самота.

Вие самотен човек ли сте? Да, преди бях доста самотна личност, сега не толкова. Но все пак... След успеха на книгата, покрай който трябваше да се срещна и говоря с толкова много хора и да разкрия неща, които не бих искал, станах още по-строг към запазване на личното си пространство.

Съвременните средства за комуникация правят ли ни по-малко самотни? Нямам ясна позиция. Нямам фейсбук профил, не обичам да чатя, нямам виртуален живот и затова ми е трудно да преценя. Мисля, че не. Виждам, че по-младите от мен са в постоянен контакт помежду си много повече, отколкото аз бях навремето с моите познати и приятели. Може би тук рискът е точно обратенче се лишават от своята самота в смисъла на лично пространство.

Какво e мнението ви за положителното мислене? Депресира ме.

Ще опитам с нещо по-радостно тогава. „Самотата на простите числа“ беше избрана от списание EVA за най-добра книга на 2010 година. О, благодаря!

Кое е най-хубавото нещо, което може да се случи между мъжа и жената. Ще напишете ли роман, в който любовта е възможна? Мисля, че човек може да отрази в книгите си това, което е преживял и почувствал. Благодарение на книгата си аз успях да срещна човек, с когото да изградя дълбока връзка, която не смятах за възможна преди. Така че любовта в следващите ми книги ще бъде различна. Не знам дали ще бъде по-щастлива или близка до стереотипите, които имаме за любов, но ще бъде различна.

Какво у този човек, когото сте срещнали, ви привлече? Трудна личност е. Когато става въпрос за влюбване, не можем да разделим на отделни частици обичания човек и да анализираме. Мисля, че особено в началото ме привлече различието помежду ни. Съвсем различен начин за преживяване на околния свят.

Какво ви събужда сутрин? Будилникът на телефона. Но съм си сложил звук на камбани и това ме кара да се чувствам по-идилично.

Мислех си, че писателската професия е свързана с дълго излежаване сутрин... Не, аз следвам живота на две деца, които ходят на училище, така че се събуждам в ранни зори като обикновен служител.

Ваши деца ли са? Живея с две деца, които не са мои, но следвам техния ритъм.

Писателите излизат ли в лятна ваканция? Според мен, когато някой писател работи над книга, дори да отиде на плаж, никога не е в истинска ваканция. Това лято ще бъда предимно на работа. Последните две години пътувах достатъчно и затова сега мисля да се посветя на следващата си книга.


Паоло Джордано беше в София за Дните на италианската култура през юни. Интервюто е взето със съдействието на издателите му от ИК Колибри.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР