Средиземноморска диета за здрава психика
Тя включва голямо количество зеленчуци и изделия от грис и риба, умерено количество алкохол и много малко месо
30 March 2016

Британски учени, изследвали здравословното състояние и храненето на 2600 души, са стигнали до извода, че рискът за заболяване от Алцхаймер намалява от 10 до 40% при хора, които се придържат към средиземноморската диета.
Както знаем, тя включва голямо количество зеленчуци и изделия от грис и риба, умерено количество алкохол и много малко месо. Учените са установили, че през последните години хората ядат с 34% по-малко зеленчуци и с 2/3 по-малко риба - основен източник на омега-3 ненаситени мастни киселини.
Недостигът на тези киселини пречи на нормалната работа на мозъка, провокира отключване на шизофрения, синдром на липса на внимание и хиперактивност при децата. Недостигът на пресни хранителни продукти и приемането на прекомерно количество мазнини и захар пък ни правят податливи на депресии.