Знаем, че около 25% от дневния прием на енергия се набавя от закуската. Знаем също, че ако не хапнем сутрин, след това по-бързо се уморяваме и даже по-лесно пълнеем, защото метаболизмът ни се забавя. И все пак какво трябва да съдържа здравословната закуска? „Балансираната комбинация от въглехидрати (повечето от пълнозърнести храни), протеини и здравословни мазнини - съветва ст. н. с. д-р Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене (EANS). Закуската с високо съдържание на въглехидрати е средство за борба с излишното тегло и със заболявания на органите на кръвообращението. Счита се, че около 55% от дневния енергиен прием трябва да се набавя от въглехидрати, като половината от тях е добре да бъдат от пълнозърнести култури. Хлябът и бисквитите от пълнозърнесто брашно са богат източник на фибри, витамини от групата В и антиоксиданти. Фибрите спомагат за понижаване на „лошия” холестерол, свързват някои канцерогенни и тежките метали в храната и ги изхвърлят от организма, спомагат и за поддържане на ситостта, защото забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и не водят до рязко повишаване на кръвната захар. Съвсем нови европейски изследвания показаха, че фибрите водят до намаляване на производството на хормона грелин, чиито високи стойности се свързват със затлъстяването и с метаболитния синдром, а оттам - със сърдечносъдовата смъртност. Фибрите се съдържат в пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете.“
ТВОЯТ КОМЕНТАР