Феноменът Гала: 7258 часа в ефир

Факт е, че няма българин, който да не знае коя е. Някои я обожават. Други просто харесват да я гледат на екран. Трети твърдят, че изключват телевизора, когато започнат предаванията й. Нормално. Не е задължително всичко на малкия екран да ни интересува.

Мариана Антонова 31 December 2007

 

Факт е, че няма българин, който да не знае коя е. Някои я обожават. Други просто харесват да я гледат на екран. Трети твърдят, че изключват телевизора, когато започнат предаванията й. Нормално. Не е задължително всичко на малкия екран да ни интересува. Но повечето го правят, защото още не могат да й простят, че от безгласно момиче на късмета от култовото преди години супер шоу “Невада” се превърна в най-успешната българска тв водеща.



Интервюирала съм Гала, докато течеше “На кафе”. Предаването вървеше всеки ден, дъщеря й ходеше на детска градина. Ритъмът беше убийствен. Рано сутрин тя закарваше Мари в градината, до обед беше пред камерите на живо, следобед и вечер - вкъщи със сценария за следващия ден. Почивка с много, много сън можеше да си позволи в единствения свободен ден – събота. В неделя й носеха сценария за понеделник и така цели 5 години. Въпреки невероятното натоварване, когато “На кафе” беше свалено от екран, Гала го преболедува. Но и откри малките удоволствия на живота. Примерно да седне някъде на обед с приятели. Нещо, което преди беше абсурд да си позволи. След “На кафе” тези, които търпеливо очакваха да се провали, решиха, че това най-после се е случило. Обаче дойде “Имаш поща”, след това “Пълна промяна” и Гала отново доказа, че е номер 1 като водеща на малкия екран.



Ако трябва да я охарактеризирам с 4 думи, бих избрала “много работеща и убийствено дисциплинирана”. Има хора, които и това не могат да й простят. А, и още нещо – че си позволява да не обсъжда в ефир личния си живот. Жълтата преса й приписа младо гадже и скорошна сватба. Обаче нито шефове, нито приятели, нито напористи колежки успяха да накарат Гала да каже кога се е развела, защо и вярно ли е, че в момента до нея има друг мъж. Звездни капризи, обикновен инат или въпрос на моментно състояние? Гала го обясни простичко: “Не съм готова да говоря за това.” И обеща, че когато е в състояние, ще даде интервю само за EVA.



Като изключим семейната тема, най-прясната новина около нея е една. Тази година ще бъде рекламно лице у нас на прекрасната френска козметика Darphin. Сега ползва всички продукти за лице и тяло на марката и е възхитена от резултата.


Опитах се да пресметна колко време има на екран Гала за 10-те години, в които воденето на шоу е нейна професия. В “Топ модел Зодиак” - 1 година по 1 път в месеца по малко повече от 3 часа или около 40 часа. Във “Фамилия топ шоу” – 2 години по веднъж в седмицата или 96 часа. Във “Фамилия топ шоп” – 60 месеца по 14 предавания на седмица или 3360 часа. Тогава освен че е била водеща, е участвала във всички клипове и скечове на предаването и е била рекламно лице на 132 фирми. В “На кафе”- 5 години всеки работен ден по около 3 часа или близо 3600 часа. В “Пълна промяна” – 4 месеца по 3 дни в седмицата по около час и половина или 18 часа, без времето за срещи с участниците. В “Имаш поща” до момента - 3 години по 1 час в седмицата или 144 часа. Това прави общо 7258 часа. Впечатляващо... дори и да съм объркала леко сметките.


Вече е категорично ясно, че у нас има специалисти, способни да правят качествени пластични корекции. Кои бяха най-горещите моменти от реалити шоуто? Кои участници претърпяха най-рязка промяна? Вярно ли е, че има недоволни? На тези и на други въпроси, свързани с “Пълна промяна”, отговаря водещата Гала.



Гала, чух, че из сайтовете имало изказвания на недоволни участници.


Наистина някои пишат, че са огорчени и недоволни, защото са минали през много мъки и трудни моменти... Сякаш сме обещавали да е лесно и да няма болка. А 90% от хората, които бяха в предаването, нямат възможност да си позволят нито една от корекциите, които им направиха. Става дума за проблеми, белязали живота им, заради които са имали безброй комплекси и провалени мигове. Или пък пишат какви зверове сме били и как не сме им позволили примерно на 1 юни да се обадят на децата си и т. н., макар че прекрасно знаеха, че ще бъдат изолирани.



Наистина ли бяхте зверове с тях?


Напротив. Към всеки е имало жест. В труден момент сме им позволявали да чуят близък или да видят любимец, изобщо нещо, което да им даде сили да се справят със ситуацията. За съжаление като че ли българите сме малко глезени и винаги очакваме повече от това, което ни е обещано.


Доволни или не, всички участници са категорични, че предаването е най-голямото приключение в живота им досега. И за теб ли е така?


За мен освен приключение беше професионален експеримент. Защото досега не бях правила такова нещо. Не беше ясно накъде тръгвам и какво ще се случи. Мисля, че експериментът беше успешен. Удовлетворена съм като водещ, работих с удоволствие и не съжалявам, че не почивах това лято.



Какво най-много те притесняваше?


Не бях сигурна в качеството на нашата естетична хирургия. Ужасно ме беше страх да не провалим някого и вместо да изпишем вежди, да избодем очи. Ако естетичните ни хирурзи не бяха толкова добри, “Пълна промяна” можеше да бъде пълен провал. И понеже е свързано с хора, щеше да бъде страшно.



В американския вариант имаше жена, която не можа да се възстанови след операциите месеци наред...


А при нас решиха здравословни проблеми, които участничките не знаеха, че имат. На една махнаха туморни образувания, на друга зашиха херния. Със сигурност има двама-трима, които са очаквали повече от това, което им направиха, но си мисля, че като цяло всички са значително променени в положителна посока.



Някои от зрителите казват, че сте ги облекли, гримирали и това им е била промяната.


Естествено, че стайлингът е много важен! Като се събудим сутрин, изглеждаме по един начин. Като се погрижим за външния си вид - по друг. Но платното, върху което работят фризьорите, гримьорите, стилистите, е съвсем различно, когато е добре грундирано. Няма нито един участник само с една-две корекции.


Кой беше променен най-много?


Денка – майката на 5 деца. По нея всичко, за което се сетиш, беше променено - колене, бедра, гръб, корем, гърди, клепачи, зъби, устни. На 38 г. мина през фейслифтинг. Винаги съм мислила, че на тази възраст е рано за такава операция. Но се оказа, че не зависи от годините, а от състоянието на кожата. Някои от хирурзите казаха, че в Щатите са присъствали на фейслифтинг на 26-годишно момиче. Другата силно променена за мен е Ваня, която имаше обратна захапка. Направиха й сериозна лицево-черепна хирургия. Освен това нов нос, бюст и т. н. Толкова е различна, че се наложи да си смени личната карта и паспорта. Трябваше хирургът да опише корекциите, на които е била подложена, и да потвърди, че е същият човек.



Доста от участничките са жертва на домашно насилие. Нарочно ли ги избирахте?


Единствената, която каза на кастинга, че е била бита от мъжа си, беше Боряна. И то защото лекарите попитаха как й е чупен носът. За останалите научихме след това. Някои приемат за домашно насилие само побоя. А са били потискани, обиждани, нехаресвани, мачкани емоционално. Ако приемем 24-те участнички в “Пълна промяна” като представителна извадка, означава, че повече от една трета от българките са жертви на домашно насилие. Това силно ме впечатли и ме смаза като жена. Мъчно ми е какво търпим и колко малко се знае за това.



Мислиш ли, че новата визия ще даде на тези жени ново самочувствие и поведение?


Едно рамо да, но не повече. Защото вътрешната промяна е много по-трудна и сложна. Да осъзнаеш силата си, това, че си човек и трябва да отстояваш правата си. Да искаш да живееш по начин, по който на теб ти харесва, независимо дали си права. Ще се радваме, ако на тези жени оттук нататък им се случват само хубави неща, но не можем да носим отговорност, ако не се случи. Не става насила.



Ти търпяла ли си домашно насилие?


Не съм преживявала физическо насилие и никога не бих го търпяла. Но сега, като говорим, си давам сметка, че в емоционален и психически план ми се е случвало. И аз не съм осъзнавала, че е не по-малко зло от побоя. Дано всички тези момичета разберат, че имат право на хубав и спокоен живот.



Според теб кое беше най-странното желание за корекция?


На Албена от Враца, която искаше да й се изрежат напълно малките срамни устни. Бях изумена. Въобще не знаех, че се прави такова нещо. После научих от нейния пластичен хирург д-р Скерлев, че такава корекция се прави често, когато малките срамни устни са по-големи от големите. Но не се махат напълно, а само се намаляват. Албена беше най-ексцентричният участник. Много колоритна като изказ, маниери и манталитет. С нея всичко беше смешно.



Всичките тези операции имат срок на годност, а както ти каза, никой от участниците не би могъл да си позволи да ги повтори. Обвиняват предаването в липса на морал. Не всичките операции. Например корекциите на нос или при зъбите нямат срок на годност. Когато направиха фейслифтинг на Денка, попитах д-р Николай Георгиев какво ще прави тя след 5, след 10 години, когато кожата на лицето се отпусне. Той ми отговори, че Майкъл Дъглас има 5 лифтинга. Е да, казах му, но това е Денка, която има 5 деца. Обясни ми, че след време, дори да не повтори, тя със сигурност пак ще е по-добре, отколкото ако не си беше направила корекцията. Или например липосукцията. Знае се, че мастните клетки са определен брой, така че унищожаването на част от тях при всички положения е от полза.



Ти правила ли си нещо по лицето си?


Покрай предаването д-р Катя Паскова ми сложи ботокс в челото. Виж – не мога да си го бръчкам. Много съм доволна, защото преди непрекъснато го правех.


Жълтите вестници писаха, че сте съсипали Деси. Съсипахте ли я?


Деси е толкова пораснала емоционално и толкова се чувства добре, че няма накъде. Днес тя е щастливо момиче.



Ще ти бъде ли мъчно за предаването, когато свърши?


Привързвам се емоционално, така че тези хора ще ми липсват. Но пък ще дойдат следващите 26 участници, новите кастинги започнат скоро.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР