Натали Портман

Взе „Златен глобус”, очаква „Оскар“ и... дете от новия Баришников

Ирина Иванова 23 February 2011





Две години след като голямата й любов, култовият мексикански актьор от „И твоята майка също“ Гаел Гарсия Бернал се сдоби със син, Натали Портман също чака дете. И най-после е отново влюбена и щастлива.

2011-а започва добре за Натали Портман. Актрисата не само че грабна „Златен глобус” за главна женска роля в мрачния трилър на Дарън Аронофски „Черен лебед“ (у нас от 4 февруари) и всички й предричат първи „Оскар”, но и по Коледа обяви, че очаква бебе от годеника си Бенджамин Мийлпие. Съвсем доскоро Натали, известна с това, че церберски пази личния си живот, твърдеше, че няма гадже. Назад във времето останаха мимолетните й връзки с милионера Нат Ротшилд, с актьора Джейк Джиленхал и с шантавия американски музикант Девендра Банхарт. Не се получи и страстната й любовна история с мексиканеца Гаел Гарсия Бернал. Сега обаче Натали изглежда толкова щастлива, сякаш й се иска да изкрещи на целия свят: „Имам най-страхотния мъж, чувате ли?!“ Бенджамин Мийлпие е французин и е един от най-известните балетисти в нюйоркския балет. В стерилния свят на съвременния балет той е един от малкото танцьори, които се появяват на светските страници и демонстрират секси тяло. Многобройните му снимки по дънки и без фланелка накараха медиите веднага да му лепнат прозвището „Баришников на новото поколение“.

Двамата се срещат на снимачната площадка на „Черен лебед“, където Мийлпие (Millepied, както на френски се изписва фамилията му, означава нещо като стоножка, „хилядокракия“ буквално – подходящо име за балетист!) е хореограф и партньор на Портман в някои от сцените. За първи път Натали чува за Бенджамин от режисьора Аронофски, който търсел под дърво и камък човек от балетните среди да му помогне да пресъздаде в детайли живота на балетистите и да го преведе на езика на хората, които нищо не разбират от това изкуство. „Свикнал съм, когато кажа, че снимам филм, всички врати да се отварят пред мен. Но когато почуках на вратата на балетистите, те се държаха с мен все едно са някаква мормонска секта. Добре че срещнах Бенджамин.“
Мийлпие се превръща в живата връзка на филма със света на балета. Разказва на режисьора за репетициите в залата, за почивките между спектаклите, за това  как и с какво се хранят танцьорите, как общуват помежду си. Единственият човек, който няма нужда от тази „жива връзка“, е Натали Портман, тъй като тя от 4-годишна играе балет и се отказва едва след феноменалния успех на първия си пълнометражен филм „Леон“ (реж. Люк Бесон), в който участва, когато е на 13. Именно след „Леон“ тя решава, че актьорството, а не балетът е нейната страст. И макар че Натали не се нуждае от „превода“ на Бенджамин, работата с него я връща в онзи позабравен свят на музиката, пачките, палците, безкрайните репетиции и разкървавените пръсти на краката. „Върнах се отново в годините, когато бях просто дете, а не дете звезда, и се размотавах из балетните зали - признава родената в Йерусалим актриса. - И разбрах, че съм забравила какво е да танцуваш. Бенджамин ми върна това усещане.“

От своя страна Мийлпие е зашеметен от актьорския талант на Натали. „Имам само шест реплики във филма и през цялото време наблюдавах Натали. Тя е изумителна актриса, не можех да откъсна очи от нея.“ Когато започват снимките, Мийлпие има сериозна и дългогодишна връзка с балерината Изабел Бойлстон, но не успява да устои на онова, което се поражда между него и Портман. Двамата дълго отричат, че между тях има нещо повече от добри колегиални взаимоотношения, срещат се тайно, никога не влизат или не излизат заедно от хотел или заведение. Жълтите медии отмъщават на Натали за прикритостта й, като пишат, че Бенджамин поддържа едновременно връзка с нея и с бившата си. Или пък че балетистът е избрал Натали, защото е по-известна и ще му проправи път към върха. Истината е, че Мийлпие няма нужда от отблясъците на чуждата слава – той е достатъчно популярен и графикът на ангажиментите му е пълен за три години напред.
Бенджамин е официално представен на близкия кръг на Портман на коледното парти, което актрисата дава специално с тази цел. В апартамента на актрисата Сара Мишел Гелър, с която са много близки, тя събира приятелите си не само за да ги запознае с гаджето си, но и за да им съобщи радостната вест, че очаква дете. До този момент никой и не подозира, че е бременна.
Веднага след като новината за новия „статус“ на Портман превзе таблоидите, всички започнаха да коментират две неща – скандалната лесбийска сцена от „Черен лебед“, в която бъдещата майка участва, и веганския й режим на хранене.
Портман е бясна, че всички я питат за секссцената. „Навсякъде е пълно със секссцени и лесбийски сцени, но тъй като участвам аз, хората се шокират. Защо?!“ Всъщност когато още преди десет години никому неизвестният тогава Дарън Аронофски за първи път споменава на Натали, че има идея за такъв филм (по онова време тя учи психология в Харвард), той й казва: „Един ден ще снимам филм с теб. Ти ще бъдеш балерина и в една от сцените ще правиш секс със самата себе си.“ Аронофски почти изпълнява обещанието си. Във филма Портман не прави секс със себе си обаче, а със своята колежка Мила Кунис, която по сценарий е нейна съперничка и нещо като нейно въображаемо алтер его.
Що се отнася до начина й на хранене, Портман винаги е била нападана от медиите за това, че е много слаба и че дава лош пример на младите момичета. Всъщност Натали е вегетарианка от 8-годишна, а преди няколко години изключва всички продукти с животински произход от менюто си. Храни се с кълнове, хумус, семена и пие много бъзов сок. Твърди, че тази храна й позволява „да бъде себе си в най-пълна степен“ и че и дума не може да става за диети или анорексия. „Вярно, че докато снимахме „Черен лебед“, отслабнах доста, но то е, защото бях на типичния за балетистите режим – кафета и обезболяващи по цял ден. След това обаче си наваксах с много хляб и пици със зеленчукова плънка. Просто веганското меню е най-доброто за мен.“

Натали Портман твърди, че едва сега се чувства истинска жена – с Бенджамин до себе си и с бебето под сърцето си. Розовата рокля Victor&Rolf, украсена с огромна червена роза на гърдите, която носеше на церемонията по връчването на тазгодишните „Златни глобуси”, показа новата й женственост в целия й блясък. „Как си представяте майчинството?” - попитали я. „Въобще не си го представям“ - отговорила тя и ни в клин, ни в ръкав добавила: „Обаче се храня, кълна се!“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР