в дните с магнитни бури покой и лека диета

Доказано е, че за по-голямата част от хората магнитната буря е стрес.

Свобoда Сидерова 22 January 2010

Неотдавна английски професор открива в хроника от 8 декември 1128 г. рисунките на слънчеви петна. Негов колега, узнавайки за това, решава, че появата на такива големи петна в централната част на слънчевия диск неминуемо би провокирало на Земята силна магнитна буря. В архивите той намира записки на корейски летописци от 13 декември същата година, където се описва мощно северно сияние в Корея. Петте дни разлика съответстват на времето между изригването на Слънцето (появата на петна) и началото на магнитната буря (северното сияние). Тоест познатите ни магнитни бури безчинстват вече 900 години.


магнитните бури


са резултат на слънчеви изригвания в период на максимална активност. В космоса се изхвърля огромно количество неизвестно вещество. Част от него, движейки се с 1000 км в секунда, за 1-2 дни достига Земята. Потокът се удря в магнитното й поле и провокира колебания, известни като магнитни бури. Те нарушават радиовръзките, изваждат от строя навигацията на космическите кораби, понякога и енергийните системи, но основно влияят на хората. Доказано е, че живите организми (животните също реагират и то много по-рано от човека) са малко чувствителни към силните изригвания и много към слабите и средните. Феноменът се обяснява с факта, че реагираме само на определена честота на магнитното излъчване. Известно е, че негативното действие започва денонощие преди "критическия" ден и влияе на всички органи, както и на


самочувствието


Голяма част от хората не вярват на това и са убедени, че е резултат от самовнушение. Има известна доза истина. Забелязано е, че ако се даде на впечатлителните хора лъжлива информация за дните на магнитните бури, те ще се чувстват зле и в тези дни, и в дните с реална буря. Но истина е и че на изменение на магнитното поле на Земята реагира абсолютно всеки човек. Просто здравите хора със силни адаптационни възможности не забелязват никакво изменение в самочувствието.


стресът


Доказано е, че за по-голямата част от хората магнитната буря е стрес. В тези дни намалява производството на отговарящия за адаптацията хормон мелатонин и се увеличават хормоните на стреса: адреналин и кортизол. Между другото, достоверна прогноза за магнитните бури е възможна само 1-2 дни преди началото им (периода, за който веществото от Слънцето достига до Земята). През останалото време синоптиците като правило добавят "вероятно", тъй като прогнозите не винаги се сбъдват.


рискът от инфаркт и инсулт


Статистиката сочи, че броят на хоспитализираните и тези, при които се засилват сърдечно-съдовите смущения, рязко нараства след магнитна буря. В периода често се регистрират инфаркти и инсулти. Работата е в това, че по време на колебанията на магнитното поле се променя кръвообращението в малките кръвоносни съдове, което може да доведе до кислородно гладуване на тъканите. Освен това магнитните бури действат на тонуса на съдовете в резултат на повишеното количество адреналин в кръвта. Специалистите съветват по време на магнитни бури да не ставате рязко от леглото, за да не ви се завърти главата или да изпаднете в безсъзнание. Особено опасно е за хората, които пият лекарства за хипертония. Страхът от влошаване на състоянието не трябва да води до увеличен прием на лекарства. Постарайте се в дните със слънчеви изригвания да не се стресирате допълнително и да не вземате важни решения.


диетата


Най-важното в дните на магнитни бури е да не преяждате, което може да послужи като тласък за сърдечен пристъп. Сърцето и мозъкът може да се окажат без кислород заради това, че кръвта е преразпределена в полза на претъпкания стомах. Лекарите препоръчват предимно лека храна и фреш сокове от кисели плодове и зеленчуци. Последните са ценни поради високото съдържание на микроелементи: калий, магнезий, мед и йод. Включете в менюто варена риба, морски продукти, мляко. Много полезни са ястията от бобови култури: грах, леща, фасул. Картофите варете обелени, за да запазите калия в състава. Ябълките и морковите консумирайте печени. За десерт - стафиди, сушени кайсии, орехи и мед. Незаменими са и бананите. Съдържащият се калий и биологично активни вещества намаляват действието на адреналина върху психиката. Всеки ден, макар и малко, яжте ръжен хляб, богат на витамини от група В. И още специалистите съветват да носите украшения от кехлибар, които отразяват електромагнитните вълни. Разходката в хвойнова гора също отслабва действието на магнитните бури.


ниското кръвно налягане


Хората с хипотония са като замаяни, защото кръвното им пада още повече. В неблагоприятните дни може да ви спаси народната медицина. Прекрасно помагат екстракт от жен шен, златен корен или розова радиола и настойка от китайски лимонник. Ако се страхувате, че от тях ще си развалите съня или ще станете раздразнителни, препоръчваме ви следното лечение: сутрин и през деня преди хранене пийте по 30 капки течен екстракт от елеутерокок (има го в билковите аптеки), а в промеждутъците между храненията - чаша силен чай от мента. Преди сън изпийте чаша чай от маточина с мед и 20 капки настойка от валериан.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР