карл джераси

Откривателят на хапчето "антибебе": самият аз се подложих на стерилизация, защото и мъжът трябва да носи отговорност

Рослава Куманова 11 November 2009



Карл Джераси е химикът, синтезирал първото хапче антибебе през 1951 г. Той е роден във Виена през 1923 г. Баща му е български евреин, а майка му австрийска еврейка. Двамата се развеждат, но по-късно се женят отново, за да може Карл и майка му - да получат българско гражданство и да се спасят в България от гоненията по време на Втората световна война. Бъдещият учен изкарва две години в американския колеж в Симеоново и после емигрира с майка си в Америка. Там става световноизвестен на 28 години, когато открива противозачатъчното хапче. Няколко години по-късно предизвиква нова сензация със синтеза на кортизона. Пресата го нарича "ренесансова фигура на нашето време" . Има 11 почетни докторски титли. Той е горещ почитател на операта, има колекция от произведения на модерно изкуство, а на 60 години открива писателския си талант. Сред книгите му са "Дилемата на Кантор", "Гамбита на Бурбаки", "Семето на Менахим" и автобиографията му "Майката на хапчето". Карл Джераси има фондация, която предоставя отлични условия за работа на 70 творци всяка година в колония близо до Уудсайд в Калифорния. Създал е и резиденция за хора на изкуството, в памет на дъщеря си, която се е самоубила. Резиденцията е на площ 250 дка, на юг от Сан Франциско. Карл Джераси бе в България за премиерата на неговата пиеса "02" (кислород) в Сатиричния театър в София. Пиесата е втората от цикъла му "наука в театъра".

Нежеланата бременност е проблем на жените. Не беше ли логично жена да открие хапчето антибебе?

 

Абсолютно така е, разбира се. Но по времето, когато работех върху това, за жените не бяха толкова активни в областта на науката. Нямам предвид само областта на човешкото възпроизводство, а във всички останали. Жените не са играли роля в химията например през 50-те години. Не говоря за такива изключения като мадам Кюри. Ако хапчето беше открито сега, сигурно щеше да е от жена.

Можем ли да кажем, че вашето хапче е една от основите за феминизма?

Много ви благодаря. Вие трябва да го кажете, не аз!

То предпоставка ли бе за сексуалната революция?

Не напълно. Вижте например България. Тя е държава, в която хапчето се ползва широко едва през последните 15 години. Абортите бяха широко практикувани тук през 60-те, 70-те и 80-те години. В България също е имало сексуална революция, въпреки че е била консервативна в това отношение страна.

Какво дадохте на жените с това хапче и отнехте ли нещо на мъжете с него?

Да, мъжете разполагаха с прекалено голяма власт и все още я имат в сексуалната връзка. В момента 100 милиона жени на планетата взимат такова хапче. Те могат сами да избират кога да забременеят или кога да правят секс, без да казват на някого, че използват контрацептив. Всичко е тяхно собствено решение, без да се намесва никой друг. Това са си техни лични неща и такива трябва да бъдат. Когато си в романтично настроение за секс, не казваш: Стоп, къде е презервативът или нямам в себе си диафрагма. Ти имаш свободата да задоволиш сексуалното си желание.

Знаете ли какъв е процентът на жените, които в момента използват хапчета антибебе, и на тези, които са на други контрацептиви?

Това е различно за различните държави. Например в САЩ антибебе хапчето е най-разпространеният метод против забременяване. Презервативите не са много популярни, но такава е например стерилизацията. Тя много се използва и в Италия. В Германия хапчетата са най-популярни. В Китай най-използвани са спиралите. В Япония хапчето беше легализирано едва през 1999 година. В арабските страни контрацептивите са абсолютно забранени. В северноафриканските мюсюлмански държави хапчето е най-разпространено като метод. Така че всичко зависи от това за коя страна говорим, от нейната култура, политическата ситуация там и конкретното положение на жените в тамошното общество.

Имате ли информация за България?

В България все още се използват доста примитивни методи. Още се правят много аборти, ползват се доста презервативи, гел против забременяване. България е типичен пример, важащ и за бившите соцдържави. Абортите са най-много именно в България и Румъния. Унгария, Югославия, Полша, бившите републики от СССР също имат висок процент на аборти и ниско използване на модерни контрацептиви.

Проучени ли са достатъчно страничните ефекти от използването на хапчетата антибебе?

Да, правени са изследвания вече 40 години. Няма странични ефекти.

Някой в света работи ли за създаването на антибебе хапче за мъже?

Научни опити са правени отдавна, но на практика няма такива контрацептиви на пазара. Има няколко малки компании, които планират да разработят такива хапчета, но не знам нито една да го е направила.

Вие сте откривателят на хапчето антибебе, но сте се подложили на стерилизация преди години. Защо и не съжалявахте ли някога, че сте го направил?

Абсолютно не съм съжалявал. Направих го, защото мисля, че мъжът също трябва да носи отговорност за предпазването от нежелана бременност. Тогава вече имах две деца и не исках повече и освен това се развеждах. Защо трябваше тогавашната ми приятелка да взима хапчета и да се притеснява за контрацептиви?

Каква е прогнозата ви за раждаемостта в България?

Проблемът в България е идентичен с този в Европа. Тук нещата не стоят по-различно. Има само две държави на Стария континент, които са изключение - Албания и Малта. Във всички други има спад на раждаемостта. Раждат се 1,5 деца на семейство. В Италия и Испания са 1,1 в семейство, по-малко дори отколкото в България. Тук населението остарява и не се възпроизвежда, но това е в цяла Европа. Причината хората да имат малко деца тук няма нищо общо с употребата на контрацептивите. Нещата се коренят в икономическото и социалното положение. Жените трябва да работят и искат да го правят. Няма и добре развита система за грижа за децата, която да позволява на жените да работят и да раждат. Швеция е изключение. Там хората имат по две деца в семейството. Но там има и най-добрата система за грижа за децата в Европа.

В едно ваше интервю казвате, че всички изследвания за секса свършват при 60-годишните, но любов може да има и след тази възраст. На каква възраст всъщност приключва сексуалният живот при човека?

Разбира се, че има секс и след 60-годишна възраст и защо трябва изобщо да се спира? Какво лошо има в това да се прави секс и на тази възраст? Ако говорим за деца е друго, но ако става дума само за секс, защо трябва да спираш да го правиш въобще?

Според вас жените по-слабата част от човечеството ли са?

От една страна - да, а от друга - не. Мъжете са по-силните физически, ако става дума за борба или бокс, но това е тривиално. Ако говорим за интелектуалните качества, не бих казал, че жените са по-слаби.

Всеобщото мнение е, че мъжете могат да правят секс без чувства, само заради удоволствието, а жените обикновено влагат чувства...

Това не е вярно! Извинете, но проститутките правят ли секс с чувства? Не, правят го с цел печалба.

Говоря най-общо...

Но всяко общоприето мнение си има изключения. Има предостатъчно мъже, на които също им трябва романтична настройка, за да правят секс, също като жените. Има и предостатъчно жени, които не правят секс с чувства, нито за пари.

Хапчето ви позволи ли на жените да бъдат равностойни на мъжете в този смисъл?

Въпросът ми се струва глупав. Хапчето няма нищо общо със секса без чувства. Нека си представим, че то не съществува. Ако българската жена е родила две деца, ще спре ли да прави секс, за да не забременее отново? Средната европейка прави секс хиляди пъти през живота си и ако не използва контрацептиви, ще е в ужасна ситуация. Тя ще трябва като българката да прави аборти, както преди 20 и 30 години, когато всяка година е прибягвала до това. Ако мислите, че това е добре...

Каква е причината да оставите научната си работа и да пропишете?

Имах нужда от друг вид интелектуален живот. Аз съм интелектуално полигамен. Обичам да се занимавам с няколко неща.

Вашата съпруга като професор по литература намесва ли се във вашето писане?

Не, но тя е чудесен критик и през цялото време чете пиесите и романите ми. Аз също чета нейните неща.

Кое е събитието, белязало целия ви живот?

Самоубийството на дъщеря ми.

Кой е най-яркият спомен от детството ви в България?

Когато баща ми ме заведе за първи път на опера. Бях на четири години и гледахме "Севилският бръснар" в Софийската опера.

Вие сте известен учен и успешен писател. Има ли нещо друго, което искате да постигнете в живота си?

Да. Не съм толкова успешен автор на пиеси, колкото искам. Аз съм много амбициозна и неудовлетворена личност.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР