Огненият ангел Джулиан Асандж

В началото наистина сравняваха Асандж с ангел – заради дългите му руси до бяло коси, сини очи и млечнобяло лице.

Ирина Иванова 24 January 2011

В началото наистина сравняваха Асандж с ангел – заради дългите му руси до бяло коси, сини очи и млечнобяло лице. Но след като създаденият от него сайт WikiLeaks преди няколко месеца публикува секретни военни документи на САЩ и предизвика безподобна сензация в медийния и политически свят, вече никой не е сигурен – ангел ли е Джулиан Асандж или демон.




Със сигурност обаче е мистериозен герой, нещо като Граф Монте Кристо на ХХІ век. Асандж е на 39 години, компютърен гений, бивш хакер от най-високо ниво, който основава сайта си през 2006 г. и заявява, че неговата мисия е екстремна прозрачност и журналистика от нов тип. Казват за него, че непрекъснато се мести от град в град, от континент на континент, че не отсяда в хотели, а само при приятели и не дава почти никаква информация за себе си и за плановете си. Знае се, че е отраснал на остров Магнетик в Североизточна Австралия - офшорна зона, известна с това, че навремето капитан Кук открил, че мястото по магически начин разстройва компаса му. Майката на Джулиан, Клер, била много щура жена. На 17-годишна възраст тя организирала аутодафе на учебниците си, качила се на един мотоциклет и напуснала дома си. Джулиан е първото й дете, двамата живеят в къща на острова, докато един ден, след мистериозен пожар, къщата изгаря до основи. Оказва се, че се е взривила пушката, която Клер държала на тавана, за да убива с нея змиите. Легендите също така твърдят, че Асандж е сменил 37 училища през живота си. Като тийнейджър се занимава с хакерство, след това основава една от първите компании за информационно обслужване в Австралия, работи като консултант по технологии и разследващ журналист.
През юли тази година в WikiLeaks е публикуван първия сензационен материал – потресаващ видеозапис, заснет от камера на военен хеликоптер, на грешно действие на американската армия в Багдад през 2007 г., когато са убити 12 цивилни, сред които двама кореспонденти на „Ройтерс“ и деца. Следват още стотици други документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.
Империята отвръща на удара само няколко месеца по-късно. На 7 декември Джулиан е арестуван по обвинение в сексуален тормоз. Жалбата е подадена от две шведки, работили като стажантки в сайта. И двете го обвиняват, че не е използвал презервативи, докато е правил секс с тях, въпреки изричното им настояване. Арест за секс без презерватив?! Всъщност Асанж се предава сам. Отива в полицията, придружен от бившето гадже на Хю Грант, Джемайма Кан. След като прекарва десетина дни в затвора става ясно, че стотици известни личности от цял свят са събрали 315 хиляди долара, за да платят гаранцията му. В момента Джулиан е освободен под гаранция и носи електронна гривна за установяване на местонахождението му. Така ще е до 11 януари 2011 г., когато е следващото заседание на съда.
Мотото на Асандж е: „Демократичните общества имат нужда от силни медии и искам „Уикилийкс“ да е силна медия“. Асандж го направи. Според медийни експерти за 3 години сайтът е направил толкова разкрития, колкото „Вашингтон Поуст“ не е успял за 30. Каква ще бъде цената на истината предстои да разберем през 2011.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР