Имунитетът ни обича храни, които не бягат

Интервю с д-р Сотир Марчев от Пета градска болница, София

Адриана Попова 19 January 2011

Д-р Марчев, защо в студения сезон имунитетът ни намалява?

През зимата повърхностните съдове под кожата и под лигавиците на носа се свиват, за да не се губи топлина. Така до тези места отива по-малко кръв, а кръвта носи антитела, левкоцити, имунна защита. Локалният имунитет намалява. Това ни прави по-податливи на външни инфекции.

Какво да ядем, за да сме по-устойчиви на заболявания?

Препоръчваме храни, които са издържали проверката на поне няколко хилядолетия. Как да разберем кои са? Ние произхождаме от първобитните хора и оттогава нашите гени не са се променили особено. Прачовекът се е хранел главно с плодове, зеленчуци и треви - те не са бягали, за разлика от месото. Плодовете сега обаче имат малко общо с едновремешните. Днешните сортове са пълни със захар. Ето защо препоръчвам най-вече киселите ябълки. Зеленчуците, особено  зелените, до голяма степен са подобни на тези от времето на първобитните хора. Плодовете и зеленчуците отговарят на нашите гени, те активират природните защитни механизми, правят ни по-здрави.

А вярно ли е, че за препоръчване са местните плодове и зеленчуци?

Ние сме на пъпа на Стария свят. Оттук са минали всякакви народи и са оставили гените си. Така че в гените ни е да се храним с храни с различен географски произход. Но може би българските плодове и зеленчуци са с по-малко торове и пестициди.

Плодове, зеленчуци, разбрах. Друго какво?

Движението. Нашето тяло е създадено за всекидневно натоварване. Много хора седят пред компютъра от понеделник до петък, а в събота и неделя решават да спортуват. Съвременната медицина препоръчва физически натоварвания през повечето дни от седмицата, обикновено 35-45 минути на ден. Става дума за умерени физически натоварвания, които ни карат да дишаме дълбоко, без да се задъхваме, като плуването, карането на колело, бързото ходене. От леките натоварвания също би могло да има медицинска полза, но ако ги правим цял ден.

Няма ли лесни начини? Например да изпием чаша вино. Или да вземем някаква добавка.

Заливат ни с реклами на всевъзможни лекарства и хранителни добавки, които ни правят по-умни, по-слаби, по-красиви, по-потентни. За съжаление зад голяма част от тази реклама няма медицински стойности. Колкото до червеното вино... Досега никъде не съм говорил за ползата от него. Така съм го решил за себе си. Но много хора могат да го решат по друг начин.

И все пак нали доброто настроение е важно за имунитета? А като пием вино, настроението ни се оправя, ерго – и имунитетът.

И религията е антистресово средство. Зависи в кое вярвате. По повод алкохола има поговорка: уискито е най-полезно сред лекарствата, които не лекуват грипа. Мога да ви кажа обаче друго - едно от нещата, полезни за имунитета и издържали проверката на хилядолетията, са топлите минерални извори. Топлината разширява повърхностните съдове, парата, която вдишваме, затопля лигавиците и разширява съдовете към тях, които са „магистралите“ на имунната защита. Ванга, когато решава къде да си прави църквата и къщата, избира Рупите заради минералните извори. На местата, където тези екстремно топли извори са се вливали в Струма, още преди стотици години болните са лежали, за да оздравеят.


ХРАНИ ЗА ИМУНИТЕТ
с витамин С
– шипка, портокал, лимон, грейпфрут, киви, папая, зеле, сладка чушка (помагат за изработването на антитела и интерферон - вещество, което се бори с инфекциите);
с витамин Е – спанак, бадеми, кълнове, зехтин, броколи, трици (увеличават производството на антитела, активизират лимфоцитите);
с витамини от B групата – аспержи, слънчогледови семки, риба тон, дроб, житни кълнове (без тях пада скоростта на имунната защита);
с каротиноиди – морков, домат, тиква, диня, чушка, кайсия (активизират Т-лимфоцитите);
с цинк – стриди, джинджифил, ядки, сух грах (стимулира изработката на бели кръвни телца, бори се с бактериите);
с природен антибиотик – чесън (профилактичен и антисептичен ефект)

ВЯРНО/НЕВЯРНО
противогрипните ваксини са препоръчителни – да, при сърдечноболни възрастни хора и малки деца, особено в домовете „Майка и дете“. За останалите е въпрос на избор
шоколадът е добър – да, но по едно разграфено блокче на ден
имунитетът се предава от майката на бебето чрез коластрата в първите 60 минути след раждането – не, майката предава имунитет на бебето още докато е в корема й. След раждането продължава да му дава имунитет чрез антителата в кърмата
пийте повече вода за имунитет – да, имунологът Жак Бенвениста доказа, че недостатъчното пиене на вода е сред най-разпространените причини за простудните заболявания

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР