Бали

На този прекрасен остров Джулия Робъртс стигна до истината: не яж, ако не си гладен, не се моли, ако не вярваш. Но обичай!

Милена Попова 09 December 2010

На този прекрасен остров Джулия Робъртс стигна до истината: не яж, ако не си гладен, не се моли, ако не вярваш. Но обичай!

„Настина ли Бали е раят на земята?”,  непрекъснато ме питаха приятелите, след като се върнах от Бали. Да, отговарях аз, магически красиво е - звездите са огромни, плажовете ти обещават безсмъртие, а навсякъде те обгръщат мистичната прегръдка на Тропика, топлият дъх на Индийския океан и една особена аура на любов, която те кара да се чувстваш жив.
Но все пак раят зависи от твоята представа, от това, което търсиш там. За едни раят е огромният петзвезден хотел с отделни вили и безкрайни басейни, разположени сред омайна тропическа гора, вечери на свещи на брега на океана под палми и франджипани. Тази категория хора никога няма да се почувстват излъгани, ако дойдат на Бали. Но може би ще се разочароват, когато излязат от пределите на хотела. Защото отвън свистят коли и мотори по много тесни пътища, къщите са скрити зад високи огради и над тях стърчат само издялани от дърво страшни божества.
Почти цялото население на Бали, ако не е заето в обслужването на луксозните хотели, се опитва да ти продаде нещо “много ценно” в откритите магазинчета край пътя – всякакъв размер статуи на Буда, всякакви варианти на веселия бог Ганеша - онзи със слонската глава, който изпива с хобота си лошата енергия - изящни дървени статуетки и сарита, бижута от полускъпоценни камъни, бутилки на корабокрушенци, „извадени от океана”, будистки мали (нещо като броеници) и пеещи купи за прогонване на злите духове. Оказа се, че страшните маски са на демони и зли духове, смеещите се - на добрите духове. Но се купуват и тачат еднакво в Бали.

Някои туристи наричат Бали рай и заради това, че е ужасно евтино - спокойно можеш да наемеш шофьор за 30-40 долара на ден, който да те вози, където пожелаеш, или прислужница, която да чисти и приготвя храна, да пазарува и изпълнява всичко за някакви си 5-10 долара на ден. За този тип хора южната част на острова е раят с неговите различни квартали или селища - Санур, Семиняк, Кута, Джимбаран... Тук са луксозните хотели, сред които блестят Four Seasons, Bvlgari Resort, Hyat, Ritz-Carlton, чести гости са  им холивудски звезди и европейски министри.  Тузарите си избират и луксозни вили с безкраен басейн, умопомрачителна гледка и райска градина. А гледката е наистина неземна. Изгревът на Бали е спектакъл от цветове, а залезът… Непременно трябва да го преживеете в прочутото заведение Ku Da Ta в Кута, с огромна тераса на брега на океана, където ще ви сервират  кана вино с нарязани плодове или ледено мохито. Ще слушате приятна музика, която в малките часове на деня ще вдигне градуса на настроението. Тук трудно ще намерите куту-куту-маламс (проститутки) или млади балийци, търсещи запознанство с бели туристки. Защото е суперскъпо за Бали. Но затова пък цял свят се изсипва в Ku Da Ta да изпрати слънцето.

Има и друга категория хора, които идват в Бали само с лаптоп, чифт сандали и много въпроси. Като писателката Елизабет Гилбърт например. Те, като нея,  си вземат квартира за няколко долара на вечер в Убуд, артистичното сърце на Бали, далеч от плажовете, изхвърлят гримовете, часовниците и всички излишни страхове и решават да търсят отговорите на онези въпроси, които модерното общество на Европа и Америка не счита за важни. Има ли Бог? Кой съм аз? Как да излекувам душата си? Те са от породата на Рудолф Бонет, художника, който е открил през 30-те години на миналия век екзотичния остров за артистичната бохема от Запада, възкликвайки: момчета, идвайте, тук хранят! Истинските артисти и художници на острова обаче са балийците, които от години се прехранват с рисуване и правене на изящни сувенири, бижута, мебели.
Бали има само един простичък отговор на всички тези въпроси: любов. Към всяко живо същество, винаги, навсякъде. Като състояние на духа.
Тази пъстра космополитна тълпа има своите любими места в Убуд, едното от които е йога ресторантът с безжичен интернет и магазин за модерни йога облекла към него.  Защото йогата е на почит тук,  балийците са хиндуисти, за разлика от останалото население на Индонезия, които са мюсюлмани. Балийският хиндуизъм е смесица от езически вярвания в духове, магии и е един много човечен, прагматичен и дори забавен будизъм. Балийците изнасят всяка сутрин пред домовете си малки кошнички от палмови листа с ароматни цветя и треви и запалени пръчици. Това е тяхната пуджа - ритуал за пречистване на дома от зли духове. По-заможните пък слагат в кошничките дъвки, подсладители, бисквитки и дори пластмасови дрънкулки. И този ритуал се прави по пет пъти на ден! Във водите на Индийския океан, които обливат прекрасните плажове, плават хиляди такива кошнички. Такситата поклащат пластмасови кошнички с пластмасови цветя и треви. Демоните са изгонени.

Демони и чудеса, ветрове и вълни, както възкликва в едно стихотворение Жак Превер. Тук те са в изобилие. Това е Бали.
Независимо дали вярва в магии и демони, всеки дошъл в Бали тайно се оглежда за своя беззъб шаман, същия, когото Джулия Робъртс гледаше със сълзи в очите, и който с прости думи да обясни на изтормозените от въпроси и информация бели хора как да постигнат простото човешко щастие. Тук, в Бали, шаманите, гурутата и хората, които владеят обикновени магии, са в изобилие. Бих казала, че това е народен занаят, така както за нас са пирографираните хаванчета и ракията скоросмъртница.

Други малки чудеса от рая
Японски, китайски, корейски, немски, италиански и американски ресторантчета примамват наред с традиционните балийски заведения. Моят съвет е: не яжте, ако не сте гладни. Няма да откриете нищо по-добро от италиански ресторант с предимство на рибните ястия. И никога не поръчвайте салата „Цезар”, ако не сте сигурни, че някой е измил добре продуктите. Затова пък вината от Австралия и Нова Зеландия трябва да се употребяват смело и без задръжки.
Сред екстремните преживявания на Бали трябва да се включат не сърфът и гмуркането, които могат да се упражняват в северната му дива част, а пиенето на кафе. На кафето „Копи Лувак”. То е изключително скъпо (250 долара за килограм) и трудно се намира. Кафеените зърна са минали през стомаха на цибетка, животно от рода на мангустата. Изхвърлени оттам по естествен път, измити и изсушени на слънце, те имат замайващ аромат и ефект на амфетамини. Подаръкът от това кафе всеки ще оцени високо, но едва ли ще го пие в Европа. Тъй като се снабдих с безценното кафе, от което се произвеждат едва двеста килограма годишно, предложих на колегите в офиса да направим ритуално пиене на свещи. Почти всички отказаха кафето от раз и сега се наливат със съмнителни зелени чайове, за да не ги поканя отново.
Бали е рай и за пристрастените към фотографията. На тяхно разположение са балийските храмове в джунглата, от които пет са много известни. В много брошури ще видите изобразен хиндуисткия храм Танах Лот, намиращ се на югозападния бряг на Бали. Изумителният храм е построен на парче скала в океана и е достъпен само при отлив. Водата в една малка пещера под скалата се смята за свещена, а според предание в подножието й живеят морски змейове. Местната легенда съветва този факт да не се проверява, защото охраната е от зли духове, зле настроени към неканени гости. Друг интересен храм е кралското убежище – древният Бесаки в подножието на планината Агунг (планината на боговете), на 1000 метра височина, импозантният Пура Бесаки, който се състои от 22 храма и е дълъг километър. Фотографите биха се прехласнали и от безкрайните оризища - истинска дзен медитация за окото, откритите пазари на храни, фолклорните фестивали и дори танцовите представления за туристите. Или пък от прекрасните езера и спящи вулкани във вътрешността на острова. И навсякъде, буквално навсякъде, в обектива ви ще се усмихват лицата на балийците - добри, обичливи и чисти като цветовете на орхидеите.

къде да отседнете:
изборът от хотели е огромен, цените прилични. Но ако искате да се чувствате сам в рая, наемете си вила. Four Seasons, Bvlgari, Amaddari, Tugu, Kamandalu Resort&Spa и другите петзвездни хотели имат вили със собствени басейни. Можете да разгледате и сайта bhmvillas.com - най-добрите предложения, абсолютен лукс. Или balivillas.com. Можете да си наемете и квартира на място, евтино е.

как да пътувате:

Една удобна връзка е с Turkish Airlines до Истанбул, след това – с Malaysia Airlines до Куала Лумпур и след това - Бали. Но можете да пътувате и с Emirates  или Qatar Airlines.

какво да си купите:

освен задължителната дървена фигурка интересен сувенир са старинните дървени кукли на конци от древния балийски театър. Или пък саронг - дреха, която е много удобна и се продава направо на плажа за 10-20 долара.

какво да направите:

можете да се... ожените,  независимо дали сте го направили вече. Тази услуга се предлага както бирата в Германия или джойнтът в Холандия. Ще ви издадат брачно свидетелство на палмово листо, но преди това – уникална сватбена церемония: обличане в многопластови цветни дрехи, много грим, специална фотосесия и танцова церемония. Или пък ще ви накарат да пояздите заедно с „младоженеца“ слон.
да опитате балийски масаж в някое от откритите спа до плажа. Не се плашете, ако над главата ви е застанал огромен гущер гекон, той е добър дух и освен това лови мухи.
да се запишете в някой от курсовете по йога и медитация, или бойни изкуства.
да карате сърф. Сърфистите си правят и специални фестивали на плажа.

какво да видите:

освен изброените храмове, можете да видите Парка на птиците - над 300 редки видове птици и влечуги.
Планирайте си и еднодневна екскурзия до остров Ява, за да видите двата знаменити храмови комплекса – будисткия Боробудур, признат за едно от чудесата на света, и Прамбанан – най-големия хиндуистки храм в света.
Действащия вулкан Батур и едноименното езеро.
Гората на маймуните и пещерата със свещените прилепи.

Ценни съвети:

Не докосвайте хората по главата – обидно е за хиндуистите.
Не влизайте в храмовете по време на месечен цикъл.
Запасете се с долари още в България.
Пазарете се винаги и навсякъде освен в големите магазини.
Извадете си виза още в родината, макар че и на летището е възможно.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР