В Залцбург не всичко е Моцарт

Ако обичате злато и красиви статуи на красиви ангели, непременно трябва да видите Залцбург.

Адриана Попова 05 October 2010

Но дори да сте мрачен почитател на готиката или фен на скандинавския дизайн, Залцбург има един много голям коз – Моцарт. Тук са бонбоните Моцарт, но оригиналните, музеят на Моцарт, супата на Моцарт, Моцартовият музикален фестивал, скопеният петел с трюфели по моцартовски, магнитчета за хладилник с Моцарт и т. н. На място обаче ще разберете, че градът е имал и други интересни обитатели - като един палав архиепископ, един сериен убиец и един ексцентричен колекционер в расо. Кухнята е вкусна, с уклон към гурме изпълнения, вината не са за изпускане, атмосферата е изискана. Един от най-красивите градове на Стара Европа е на вашето внимание.

Всевиждащото око – крепостта, която се издига над града, доста прилича на Всевиждащото око на Мордор от „Властелинът на пръстените“. От нея навремето стражите са могли да видят отдалече дали по пътищата околовръст се задава някоя приятна особа в каляска - като например красивата графиня фон Нипелхабсбург от Мюнхен, или разни неприятни вражески войски.  Казва се Хоензалцбург и е най-голямата и запазена крепост от XI в. в Средна Европа. Никой никога не я е превземал, само Наполеон успял да влезе в нея без бой – владетелите на града преценили, че няма смисъл да се съпротивляват и му предали сами ключа.

Уумрели си от смях – шест от съпругите на богатия строител Себастиян Щумпфегер умрели точно така. От смях. В началото на XVIII в. цял Залцбург шушукал, че има нещо нередно в дома на уважаемия хер Себастиян. Жените му измирали през 3-4 години! Обаче доказателства, че той ги убивал, нямало никакви. Това продължило, докато седмата му съпруга не разкрила истината. Оказало се, че мъжът бинтовал здраво поредната омръзнала му жена, оставяйки открити само стъпалата й и я гъделичкал до смърт. Седмата обаче някак се спасила. Във всеки случай убийствено чаровният Себастиян починал от естествена смърт, оставяйки след себе си 21 деца. Кръстът му, заедно с тези на шестте му жертви, е основната забележителност в старинното абатство „Св. Петър“.

Солената река – така се превежда името на река Залцах, която разделя града на две. Уау, настина ли е солена, питат често американските туристи. Истината е, че това си е обикновена сладководна река, само че по нея пътували шлеповете със скъпоценния товар от солните мини в околностите на Залцбург – соления град. Местните хора били много предприемчиви и винаги излизали с актуални предложения на пазара. Когато по времето на Медичите отровителството процъфтявало, те доставяли на италианците арсеник.

Най-малката къща
– преди около два и нещо века един младеж отишъл да иска ръката на любимата си от баща й. Но ти дори нямаш къща, опитал се да го откаже родителят. Младежът се хванал и построил набързо една, но толкова малка, че нямало място за семейна спалня в нея, а само за две легла едно над друго. Съвсем по фън шуй разделените легла причинили лош секс и младата двойка така и не си направила деца.

Моцарт като грозен
– в града, който печели милиони от факта, че е роден на композитора, ще ви кажат, че Моцарт бил доста грозен. Семейството му били красавци, но не и той с лошата си кожа, нисък ръст, голям нос и уродливо ухо. Само че бил гений, а красавците роднини – не. Иначе те били много напредничави хора – къпели се всеки ден, което в онези дни се смятало за излишен риск. Затова пък гърнетата си изливали в близката река Залцах като останалите почтени граждани на Залцбург.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР