бюти кошница

Да прощават статистиците, но и бюти маниачките си имат потребителска кошница. Вживявайки се в ролята на готвачи, козметолозите запасват бели престилки и бъркат полезни за кожата неща от продуктите първа необходимост

Свобoда Сидерова 23 February 2009


Да прощават статистиците, но и бюти маниачките си имат потребителска кошница. Вживявайки се в ролята на готвачи, козметолозите запасват бели престилки и бъркат полезни за кожата неща от продуктите първа необходимост


Хляб и пасти
Днес никой не се съмнява, че житните култури са уникално разкрасяващо средство. Неслучайно западняците припадат по wheatgrass juice – фреш от пшенични кълнове. Англичаните например го пият 2 пъти на ден – за детокс, за хубава кожа и коса и за младост. Бъкащият от витамини, микроелементи и аминокиселини екстракт от пшенични зародиши е най-добрият приятел на колагена и блестящия цвят на кожата.

Пшеничните протеини от неочистени зърна, близки по строеж с тези на човешкия зародиш, активират метаболитните процеси. Няма да сбъркаме, ако кажем, че „хлебната” инвазия превзе почти всички фронтове – хидратиращия,  подхранващия, регенериращия, стягащия. Стилистите също не останаха безучастни. От Leonor Greyl, а те разбират от блестяща грива, използват маслото от пшенични зародиши в качеството на профилактика срещу стареене на скалпа и за лечение на мазна коса и косопад.


1. хранителна добавка за коса и нокти Phytophanere на Phyto с масло от пшенични зародиши
2. ревитализиращ хидратиращ нощен крем Primordiale Nuit Skin Recharge на Lancome с пшенични протеини
3. лифтинг крем за клепачи Dioptilisse на Lierac с житни протеини
4. масло за бременни Schwangerschafts Pflegeol на Weleda с масло от пшенични зародиши
5. емулсия за уморени крака Еnergizing Emulsion Soothes Tired Legs на Clarins с екстракт от пшенични зародиши 
6. нощен крем за суха и чувствителна кожа Confort Extreme на Sisley с житни протеини
7. балансиращ шампоан за мазен скалп и сухи краища Bain TS на Leonor Greyl с масло от пшенични зародиши
8. багета, спагети и брецел, м-н Дар на боговете 



Млечният път 
Чаша топло мляко преди лягане гарантира приятни сънища. Старата рецепта, останала от нашите баби – почистване с мляко прави кожата копринена. Ако искате обаче да се събудите на другата сутрин още по-красиви, ползвайте козметика на основата на йогурт, чийто ефект се доближава до този на пробиотиците.

Първо на специалистите от Payot хрумна да лансират гамата Dermforce с млечни бактерии (бифидус). Те твърдят, че с нея кожата увеличава защитните си сили срещу вредни външни влияния, включително и след лазерна шлифовка, пилинг или дермабразио. Серията Milk Therapy на Pupa пък използва Lactobacillus bulgaricus за хидратиране, подмладяване и разглаждане на кожата. Ноу-хауто на Lancaster също включва млечна киселина, допълнена от 3 вида растителни млека. А италианците от Davines сътвориха млечен коктейл за косата. Гамата Well-being с йогурт се бори срещу натрупване на токсини, стрес и дефицит на хранителни вещества.

1. хидратиращ крем за ръце Water Therapy Moisture Glove Hand на Clinique с млечни протеини
2. душ гел Shower Gel на Greenland с йогурт
3. натурален шампоан „Анти-стрес“ за нормална коса Well Being De Stress Muesli&Yogurt на Davines с йогурт
4. прясно мляко без холестерол Primavere, м-н Дар на Боговете
5. флуид за абсолютно овлажняване и защита Aquamilk на Lancaster с млечни протеини 
6. хидратиращ тоник Milk Therapy Moisturizing на Pupa с млечни ферменти
7. активиращ успокояващ и възстановяващ нощен крем Dermforce Soin de Nuit  на Payot с млечни бактерии




Клонче на красотата

Права ще се окаже София Лорен, че “всичко е от зехтина”. Маслото от маслини прави кожата кадифена, косата - блестяща и устойчива на пресата, а ноктите - твърди. Неслучайно бюти индустрията издигна в култ маслиненото клонче. Маслото съдържа мононенаситени и полиненаситени киселини, и то в правилното съотношение 1:3, които са алфата и омегата на красивата кожа.

Да не говорим за високото съдържание на полифеноли (антиоксиданти), които залагат капан на свободните радикали. Освен по уникалния продукт, основа на “средиземноморската” диета, и от маслинената вода, от L’Occitane се прехласнаха и по екстракта от листата, задържащ влагата в кожата. Наред със серията Olive Tree пробвайте и другите “угощения” от Прованс - мляко за тяло, душ крем, шампоан... Линията Age Fitness Power 2 на Biotherm също разчита на животворната сила на маслиненото дърво. От марката обещават кожата да възвърне върховата си форма само за 8 дни. Истински фитнес.

1. изглаждащ крем срещу първи белези на възрастта Age Fitness Power 2 на Biotherm с концентрат от листа и от маслина, екстракт от месестата част на плода и маслинен восък
2. хидратиращ лосион за тяло Body Lotion на L’Occitane с листа от маслина, маслинена вода и зехтин
3. био крем против бръчки с 24-часово действие Crema Viso Antirughe 24 Ore на Planter’s за кожа без тонус с био зехтин
4. зехтин Costa d’Oro, м-н Дар на боговете
5. масажно масло Arnika Massageol на Weleda със зехтин
6. зехтин Il Grezzo, м-н Дар на боговете
7. почистващ флуид за лице Daily Face Cleanser на L’Occitane със зехтин
8. анти-ейдж крем срещу стрес Anti-Aging Complex Cellular Intervention на La Prairie със зехтин
9. боя за коса Color Naturals на Garnier със зехтин



Рационално зърно    Кафето е може би най-одумваният лек наркотик, но за козметолозите е култова съставка. Органичните киселини в маслото от кафе са жизнено необходими за кожата. Линоловата например не само възстановява еластичността й, но е и  своеобразен UV филтър. Кофеинът пък е ненадминат целулитотрепач. Не остана марка, която да не оцени свойството му да активира разграждането на мазнини. Shiseido игра ва банк като подсили ефекта на кофеина с аромадобавки, които дразнят нервните окончания 70 пъти по-силно от докосването на масажист!

Зеленото кафе (в козметологията се използват само непечени зърна) е в основата на програмата за моделиране на тялото и за стимулиране на загар Sun Slim Body на Lancaster и отслабващата SPA терапия Green Coffee Body Wrap на Pevonia Botanica гарантира намаляване на обиколките без усилия. Дрениращият и съдосвиващ ефект прави кофеина №1 в средствата срещу тъмни кръгове под очите, задръжка на течност и уморени крака.

1. ревитализиращ крем за суха и фина кожа Re-Nutriv Revitalizing Comfort на Estee Lauder с линолова киселина от кафе
2. дрениращ крем за след слънце за дълготраен тен Сelluli Drainer Tan Prolonger на Lancaster със зелено кафе
3. кафеварка на Alessi, м-н Selma-Iv
4. ароматизиращ скулптиращ гел Body Creator Aromatic Sculpting на Shiseido с кофеин
5. отслабващ моделиращ гел Celluli Laser на Biotherm с кофеин
6. антицелулитен гел срещу упорит целулит BodyTonic на Garnier със зелено кафе
7. хидратиращ защитен крем Superdefense SPF 25 Age Defence Moisturizer на Clinique с екстракт от робуста
8. стягащ серум за борба с първи бръчки Arovita C на Darрhin с кофеин
9. лифтинг репозициониращ крем за очи против бръчки Renergie Morpholift Yeux R.A.R.E. на Lancome с кофеин
10, 11. кенийска и мексиканска арабика на Quai Sud, м-н Дар на боговете



Dolce vita
Захарта в големи количества е полезна, твърдят козметолозите, но само ако се използва външно. (Приети вътрешно захарните молекули водят до загуба на еластичност.) Навремето ентусиастите от Estee Lauder взривиха пазара с първия изглаждащ кожата продукт Idealist Skin Refinisher, забележете, без ретинол или плодови киселини. Тайната му са 2 производни на захарта, които стимулират процеса на обновяване.

Белите кристали са незаменими в качеството на скраб, те са истинско спасение за чувствителната кожа, която досега реагираше на всеки вид ексфолиация. Clarins предприе гениален ход като ги „бракосъчета” с етерични масла. Маслен сладък скраб и сладки кубчета за вана присъстват и в асортимента на L’Occitane. Последните действат антибактериално и елиминират възпаленията. Сладката еуфория не отмина и продуктите за коса. Лактоза (млечна захар) в шампоана на Phyto повишава жизнеността на прoбиотиците, естествено присъстващи в скалпа.


1. нежен скраб за устни и контур Extra-Firming Lip&Contour Gentle Exfoliator на Clarins с кристали
2. стягащ и подмладяващ крем за тяло Body Excellence Creme Lissante Jeunesse et Fermete на Chanel със захари
3. тръстикова захар на Quai Sud, м-н Дар на боговете
4. омекотяващ скраб за тяло Soft Skin Scrub на L’Occitane със захар
5. възобновяваща грижа за блясък Creme Etincelante на Nuxe със захарна тръстика и кленова захар
6. възстановяващ изглаждащ и минимизиращ порите серум Idealist Pore Minimizing Skin Refinisher на Estee Lauder с глюкозамин
7. подхранващ балсам за устни Nutrisource Levres на Biotherm с биозахариди
8. успокояващ овлажнител-маска за лице Moisture Surge на Clinique с производни на захар
9. балaнсиращ скалпа шампоан Phytoprogenium на Phyto с лактоза
10. сладко от круши на Quai Sud, м-н Дар на боговете


Горещи страсти
Учени откриха, че пиперинът, отговорен за лютивия вкус и аромата на черния пипер, стимулира процеса на пигментация. Нещо от изключително значение, ако страдате от витилиго. До приключване на експерименталния стадий козметолозите решиха да се възползват максимално от свойството на екстракта от пипер да активира кръвообращението, да тонизира кожата и да премахва мускулното напрежение. От Bernard Cassiere веднага му дадоха  солова партия в линията за тяло Spicy Body Care (пилинг, дрениращ гел, скулптиращ гел за дупе).

От Gerard’s пък залагат на ароматерапевтичното действие на етеричното масло от черен пипер в антицелулитната терапия Рeper Treatment. Чувственият аромат на краля на подправките директно ви изстрелва на седмото небе. „Родителката” на червения пипер също се впусна в надпреварата. Екстрактът от люта чушка в затоплящия антицелулитния гел и лепенките на Planter’s така подпалват дупето, че не оставят никакъв шанс на „портокаловата кожа”. 

1, 2. лепенки и крем с топъл ефект против целулит Patch&Crema Anticellulite All’Aloe Vera на Planter’s
3. ароматно олио за за вана и тяло Aromatic Bath and Body Oil на Darphin с етерично масло от черен пипер 4. освежаващ крем за крака и стъпала Leg Relief Arnica&Ginger на Korres с черен пипер
5. етерично масло от пипер H.E. Pepe на Gerard’s
6. дрениращ гел Spicy BodyCare Five-Spice Draining на Bernard Cassiere с 5 подправки, сред които пипер от Ямайка



Чайна церемония
Както аеробиката отстъпи пред йогата, така чаят е на път да измести кафето. С ароматната напитка можете да отслабнете, да детоксикирате организма и да избистрите цвета на кожата Листото от китайска камелия например, родоначалник на всички видове чай, съдържа витамини, полифеноли и над 30 ценни елемента от Менделеевата таблица. Екстрактът от зелен чай е предпочитана съставка в средствата за проблемна кожа заради антисептичните и антибактериалните си свойства.

В състава на антицелулитните продукти той активира микроциркулацията и укрепва съдовете. Козметолозите са във възторг и от регенериращия и стимулиращ колагена му ефект. Маската със зелен чай пък е манна небесна за увехналата кожа, оттоците и тъмните кръгове под очите. Кралят сред чайовете - белият, се бере само 2 дни в годината. Наричат го еликсир на безсмъртието – стимулира жизнените процеси, неутрализира токсините и предотвратява стареенето. 

1. напитка за горене на мазнини Top Slim на Oenobiol със зелен чай
2. хидратиращ лосион за тяло за постепенен загар Soleil Prodigieux на Nuxe с черен чай
3. лифтинг серум No Surgetics Plasti Sculpt на Givenchy с микрокапсули зелен чай
4. почистваща пяна за мазна и комбинирана кожа Rinse-Off Cleansing на Christian Dior с бял чай
5. енергизиращ гел-крем за очи Eye Revive Beauty Flash на Clarins с бял чай
6. ампули с антицелулитен, стягащ и дрениращ ефект Phytophyline на Lierac с чаено растение
7. хидратираща маска с лифтинг ефект Cellular Hydralift Firming на La Prairie със зелен чай
8. моделиращ липоредуктор Cryosvelt на Ingrid Millet със зелен чай
9. глобален антицелулитен продукт с отслабващ, изглаждащ и стягащ ефект Phyto-Sculpt на Sisley със зелен чай
10. чай с хибискус на Quai Sud, м-н Дар на боговете


















































































































































ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР