Сеньора Риус и секстайните на Барселона

Днес най-известната „Мадам” на каталунската столица е вече на 70, но продължава да ръководи прословутия си бизнес и да пуска легендарната вече обява. Тя съвсем не е само местна знаменитост.

Ивайло Харалампиев 07 September 2010

Много малко хора познават Лидия Артигас. За сметка на това нейното алтер его Сеньора Риус е истинска институция в Барселона. Измисля професионалния си псевдоним, когато навремето пуска във вестниците първата реклама, с която предлага непрофесионални компаньонки. Днес най-известната „Мадам” на каталунската столица е вече на 70, но продължава да ръководи прословутия си бизнес и да пуска легендарната вече обява. Тя съвсем не е само местна знаменитост. През над 50-годишната й кариера през нейния креват и през този на нейните момичета са преминали и някои световни знаменитости. Сега Сеньора Риус с много чувство за хумор разказва за сексуалните си подвизи в биографията „Сеньора Риус, с разсеян морал” (Хулиан Пейро, изд. Comanegra). Тя е свидетелка на прочутите екстравагантности на сюрреалиста Салвадор Дали, а спомените й за Орсън Уелс, арабския шейх Файсал и Жан-Пол Белмондо са от първа ръка.

Всъщност Сеньора Риус започва като истинска Лолита. На 15 г. вече има тройно по-възрастен любовник попечител, а след края на историята им наследява професията от майка си, която също е била проститутка. Сеньора Руис обаче смята думата проституция за прекалено вулгарна, затова предпочита старомодния испански израз hacer hombres (буквално – „да правиш мъже”). И понеже е луда по киното, момичета си кръщава Шарън Стоун, Мишел Пфайфър, Ромина Пауър, а всички постоянни клиенти са се сдобили с имена на холивудски актьори - Харисън Форд, Майкъл Дъглас, Ал Пачино, Дъстин Хофмън, Кевин Костнър.


Защо решихте да напишете автобиография?
Защото съм влюбена в моите спомени и нямам никакъв проблем да ги споделя. А и ми се иска най-после да паднат някои безумни табута около нашата професия. За нас почти винаги се говори зле, но истината е, че малко хора познават истински тази тема. Аз не обичам думата проституция. Просто сме различни, приемаме нещата по друг начин. За нас това, което правим, е съвсем нормално, нещо като да отидеш на фризьор или да изпиеш бира или кафе. Нашата работа наистина изпълнява голяма социална функция. Много помага, повярвайте ми! Често се говори с известна насмешка за това колко важна е комуникацията с клиента в нашия бранш, но това наистина е така.

Несъмнено имате огромен опит в областта на изневерите.
От 50 години съм в този бранш! Да не се заблуждаваме, сексуалните забежки често влияят добре на една стабилна връзка дори когато и двамата много се обичат. Така е, знам го от опит. Сравнявам сексуалните изневери на мъжете с тези малки лъжи, които жените ползват, купуват си четири рокли, пък „признават” само три, махат етикетите и казват, че са по-евтини, отколкото реално са. Иначе мъжете, които истински обичат жените си, не идват при нас често.

Винаги се е твърдяло, че много мъже научават от вас неща, които няма откъде да научат.
Нещата, свързани със секса, са важни. Той не се преподава като предмет в училище, но мисля, че всеки трябва да научи доста по темата, включително и от нас. Не можете да си представите колко мъже и жени биха ги скъсали, ако имаше изпит по секс. Иначе в секса всичко е вече измислено. Това, което сега някои хора рекламират като голяма новост, го имаше и преди 50 години. 

Не ви ли е страх, че подобна липса на дискретност ще уплаши клиентите ви?
А, няма такова нещо. Напротив, клиентите ми са много доволни, че в момента се говори толкова за нас, забавно им е. Сексът според мен се прави от любов или за пари. И тъй като аз съм го правила за пари, не мога да си позволя да говоря зле за клиентите си, те са важна част от живота ми. С тази работа съм успяла да преживея много трудности с известно достойнство. Не съжалявам за нищо!

Вие сте истинска легенда във вашия бранш. Как го постигнахте сред огромната конкуренция?
Когато като млада започнах да работя в публични домове, установих, че някои неща би трябвало да се правят по друг начин. Трябва с нещо да си различен от другите, иначе си обречен на провал. А и в известен смисъл бях подтикната от обстоятелствата. Доста години живях с един мъж и когато историята приключи, аз вече бях 50-годишна и реших отново да се върна в бизнеса. На тази възраст не е лесно да те вземат на друго място и затова реших да отворя свой дом за срещи и да приложа нововъведенията, които опитът ми беше подсказал. 

Ще ни ги разкриете ли?
Не е никаква тайна. Това, което винаги съм правила, е микс от чувства и разум. Зная, че думата призвание на мнозина ще прозвучи прекалена, но има нещо такова. Ако ставаш само от кръста надолу, е доста потискащо. И жените, които работят с мен, го правят, защото този начин на печелене на прехраната им харесва, не защото са задължени. Те не са професионалистки, повечето са омъжени и си имат и друга работа. Имаме жени от 25 до 50 г. В първоначалния разговор разпитвам клиента каква жена предпочита – по-слаба или по-закръглена, по-млада или по-зряла и т. н. Много важен е клиентът, който идва за първи път, но още по-важен е клиентът, който след това се връща. И момичетата, и голяма част от клиентите за мен са като мое семейство.

Не описвате ли нещата прекалено розово?
Не съм скрила нищо. Нямам почти никакви гадни спомени. Никога не съм се смятала за сексробиня или нещо подобно. Имала съм късмет вероятно, но когато не съм искала да направя нещо, просто не съм приемала, дори това да е означавало, че ще загубя пари. Опитът ме е научил как да действам с нежеланите клиенти, които не ми вдъхват доверие от самото начало. В тези случаи упражнявам правото си да приема или директно да откажа. Просто с мъж, който не ми хареса, няма сделка!

Стигаме и до прочутите имена, за които разказвате. Да започнем със Салвадор Дали.
О, знаех, че ще ме питате за него! Тогава бях много млада, той беше някъде около шейсетте. Избраха ме, защото бях висока, оказа се, че ниските жени нямат шанс с Дали. Колежките ми казаха: днес идва патицата. Аз дори си помислих, че ще ни дадат някаква закуска, нямах си и представа за какво говорят. Дали пристигна с десетина зрелищни жени, наричаха ги „шведките”. Стори ми се много арогантен. Ние трябваше да възклицаваме Divino, Divino (Божественият)! В един момент му поднесоха предварително подготвената жива патица, жените я държаха, докато Дали й преряза гърлото, те му помогнаха да си свали панталоните, после той си завря оная работа в ануса на патицата. Този епизод много ме потресе.

С Орсън Уелс вече имате личен опит.
Избра мен от десетина момичета, бях гледала всичките му филми и в главата ми беше останал слаб и млад, а вече не беше такъв. Пушеше много и имаше пепел по целите му дрехи, не изглеждаше особено чистоплътен. Но все пак, когато ме хвана за косата и ме придърпа, се почувствах като Рита Хейуърт.

Жан-Пол Белмондо?
Белмондо ми прави орална любов и яко използва зъбите си, направо ме хапеше, беше ужасно. Заради него после три дни не можах да работя. Направо не мога да разбера как Катрин Деньов и Урсула Андeрс са могли да живеят с него.   

Арабският шейх Файсал?
Когато отидох в хотел „Риц“ в Барселона, установих, че сме цяла група момичета, над 30. Оставихме дрехите и чантите в една стая, после по бельо минахме в един огромен апартамент. Шейхът се появи с тъмни очила и в продължение на 15 минути ни оглеждаше, от време на време прокарваше пръсти по някое от момичетата. После напусна стаята, ние се обля-кохме и шофьорите ни откараха, откъдето бяхме дошли.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР