Хроника на една любов в подаръци

Веднъж един мъж ми подари балон. Беше някаква неосъзната, имам предвид нетрезва свалка, която и двамата загърбихме след това.

Ирис Крилатска 08 June 2007

Седнахме на задната седалка в едно такси и той джентълменски предложи да ме закара до тях. Не до нас, а до тях. И аз, нали бях нетрезва... както и да е. По пътя този балон започна да изпуска въздух и колкото повече въздух изпускаше, толкова по-ясно ставаше, че изобщо нямаме какво да правим у тях. Накрая остана едно жалко, смачкано парче гума, ние се погледнахме, изтрезняхме и почти в един глас казахме на шофьора: "Виж какво, сменяме посоката." И си се прибрах у дома. Беше смешно. Когато подаряваш нещо, никога не знаеш какво всъщност подаряваш.

Подаръците са ми болна тема. Нароили са се някакви псевдоромантици, които подаряват само красиви (според тях) преживявания, малки (според мен и според всеки нормален човек) жестове и... естествено, много любов. Най-много е любовта. Винаги.

И понеже не съм от тези, които си искат, реших да започна да си купувам паралелни подаръци на принципа "подари си сам, за да ти подари и друг", да ги показвам и човекът най-накрая да намери прекия път към сърцето ми и оттам към всичко останало. Имам зверска нужда от подаръци, емоционална нужда. Получавам ги, хвърлям ги назад (също като Хензел и Гретел в приказката) и когато се загубя в гората, се обръщам и по подаръците мога да се върна обратно. Ако искам. Обаче как да хвърлиш назад красиви преживявания, малки жестове и любов? Какво ще намериш, като се обърнеш? Емоциите са толкова летливи... Нали не звуча цинично?!

Подаръците означават, че имаш таланта да мислиш в символи. Означават - аз знам какво искаш, защото не те изпускам от поглед нито за миг. Знам и от какво имаш нужда, а за мен е важно да имаш всичко, от което се нуждаеш. Да, и любов. Подаръците означават: нямам думи. А това е страхотно - да нямаш думи. Подаръците означават: любовта е енергия, а аз мога да трансформирам енергията на любовта, която не е от този свят, във всякакви неща, които са от този свят. Любовта не е от този свят и понеже не е, ти не можеш да я почувстваш. А аз искам ти да я почувстваш. Такива неща означават подаръците. Чувате ли, вие с дребните си жестове и красивите си преживявания?

Преди една година навлязох в гората и в началото ми хареса. Смяна на пейзажа, на звуците, на ароматите. Хладно, прикрито, много и криволичещи пътеки, святкащи очи в тъмното... После обаче изведнъж разбрах, че съм навлязла много дълбоко в тази гора по нейните криволичещи пътеки и... И тогава се обърнах, за да видя пътя назад. В крайна сметка всичко, което някога съм получавала, съм го хвърляла зад себе си. Би трябвало да ми е лесно да се върна. Ако искам.

Оказа се обаче, че откакто съм влязла в гората, не съм получавала нищо. Освен любов де, но както казах, емоциите са толкова летливи... На края на гората открих една сребърна гривна - последната преди любовта. Сребърна, с две цветя от камъчета на закопчалката. Счупена, защото не я харесах, не си спомням защо. Всъщност какво има да си спомням - аз и сега не я харесвам. Беше за миналия ми рожден ден. Купи ми я същия ден, вечерта. Най-мразя така. Да се сети в последния момент, когато нищо вече не работи, и да купи първото му попаднало. Каква енергия трансформира тогава? Никаква. Затова гривната се счупи толкова бързо. Просто беше мъртва.

Още по-назад. Нищо. А, ето там. Нож. Що за безумна идея. Нож за хляб от онази стомана... каква беше. Подари ми нож, специално за мен. Универсален, дълъг, назъбен. Един недостатък имал - не ставал за консерви, но той ще ми купи и за консерви, пак неръждаем, вечен. Вечен нож за мен, временната. Да готвя, да режа, да отварям консерви, да ме улесни. Консервите са моята свобода. Това не е далеч от истината. Нали знаете, че едно от първите открития в полза на женската еманципация е яйченият прах като заместител на яйцата - огромно улеснение за домакините и каква загуба за всички останали.

Ето го и третият ми мобилен телефон. Nokia наистина свързва хората, трябва да ви кажа. Тогава се оженихме.

Търся белия шал. Беше доста преди ножа и няколко месеца преди брака. А, ето го - бял кашмирен шал. Бях бременна в третия месец и той ми подари този шал за Коледа. И ми беше топло с него. Последния път, когато ми беше топло с него, беше с този шал. Беше някаква странна Бъдни вечер. Катастрофирахме на път за една вила. Беше тъмно, пътят бе заледен и на един завой колата поднесе. Завъртя се няколко пъти и се заби в едно дърво. Всъщност дървото се вряза в колата и се оказа на две-три педи пред носа ми. Уплаших се много, а после се уплаших още повече да не загубя бебето. А когато пристигнахме във въпросната вила, той ми подари шала и с ясното съзнание, че вече нямаме кола, правихме секс. Да правиш секс след катастрофа е красиво преживяване. Добре, че не реши да ми подари само това "красиво преживяване" обаче. Този шал е толкова жив подарък. Ето, хвърлен е преди три - четири години, а още го нося.

Непосредствено преди шала е половин кола - тази от катастрофата. Ауди А4, т.е. половината от нея, защото бе обща. Това е колата... хм, това е колата... Абе много смешна история, но ще я разкажа. Това е колата на изневярата. Гадно е да изневериш на някого в колата, която той е купил за вас двамата. Още по-гадно е да поискаш пари от този някой, за да отидеш на кола маска, за да му изневериш. Колко ужасно звучи, просто кошмар! Най-отвратителното е, че и двете ги направих. И ми хареса. Но това е безценен подарък - да ти подарят някакво пространство, което да е твое. Тук преживях най-великото до момента разтреперване в живота си, ама че хубаво беше! Да-а, когато подаряваш нещо, наистина никога не знаеш какво всъщност подаряваш.

Още по-назад. Я да видя какво съм хвърлила тук - един албум на Густав Климт за именния ми ден. Отрових се от яд, че не съм червенокоса като Климтовите музи, че не живея във Виена и че никой никога не се е опитвал да ме прелъсти с капка абсент върху бучка захар, както са се сваляли в невинните години на декаданса. Аз си купих обувки същия ден - имах спешна нужда от юнски обувки, защото майските бяха вече бита карта. Та аз си купих обувки, колко еснафско! А той ми подари албум на Климт. После дълго време съжаляваше, защото впоследствие пръснах купища пари из всякакви фризьорски салони, за да си боядисвам косата в упадъчно червен цвят и все не се получаваше, и не се получаваше... Затова пък си съсипах косата и после дадох още толкова пари за възстановяващи терапии - пак във фризьорските салони. Той много харесва косата ми и понякога иска да я разстилам върху възглавницата, защото обича да спи на нея. Аз, разбира се, не мога да мръдна и съответно не мога да мигна цяла нощ, но ми е приятно. Секси е някак.

Вторият ми мобилен телефон. Siemens. Този телефон издържа доста дълго и днес вече е толкова стар и немощен, че направо се е вдетинил - т.е. превърнал се е в детска играчка. Дъщеря ми се упражнява с него в дисциплината "хвърляне на телефон във всеки един от ъглите на стаята". На този телефон получих най-готиния sms. На един претъпкан купон, на който отидохме заедно, но разни хора ни отмъкнаха на някакви различни маси и прекарахме цялата вечер разделени. В един момент получих този sms: "Haide da se mahame ot tuk" и най-демонстративно си тръгнахме, а аз бях с копринени чорапи с ръб и гол гръб. Така че всички са били едновременно доволни и недоволни, че си тръгвам. А на един от тези всички му стана ясно кой сега до мен заспива. Така поне си го изфантазирах тогава.

Златни обеци - на майка му. Нещата стават сериозни, когато в играта влязат семейните бижута. Тя дойде една сутрин изневиделица, без да предупреди. Ние бяхме заедно вече две години, а аз не я познавах. Тя дойде и аз й отворих вратата - откъде да знам, че е тя - в неговата пижама. Която тя му беше подарила - това потвърждава за пореден път максимата, че когато подаряваш нещо, никога не знаеш какво всъщност подаряваш. Следващите три дни, които тя прекара с нас, сигурно, за да ме опознае добре (колко ми трябва - три дни и съм ясна), се скапах да готвя, за да изкупя греховете си и ги изкупих до един. Дори моркови в сладко-кисел сос правих и жената се сащиса. И понеже не знаеше как да отговори на това предизвикателство, каза: "Като дойдеш на гости вкъщи, ще направя... пица". Ха-ха! Пица. Явно това беше върхът в нейното разбиране за модерна кулинария. Една година по-късно тя почина и той ми подари тези обеци - майка му ги оставила специално за мен. Плюс три метра най-качествена каша в цвят "пепел от рози" (след "Птиците умират сами" този цвят много нашумя у нас) - да си ушия костюм. Костюм така и не си уших, обаче обеците ги слагам понякога вкъщи. Когато имам грехове за изкупване най-вече. Не защото не уважавам паметта на майка му, напротив. Просто губя злато. Между другото, попадали ли сте на типове, които се възбуждат неимоверно от жена с бижута. Гола и с много бижута. Познавах един, който много си падаше по верижки на глезените, на талията, пръстенчета, огромни масивни гривни. Трябваше да се кича като коледна елха заради него - леле как му харесваше, побъркваше се просто, поради което ми подаряваше чували бижута. Веднъж ми подари едни дълги, дрънчащи обеци - правиш секс и нищо, нищичко не усещаш. Първо те разсейва дрънченето и после люшкането на обеците - направо ти побърква периферното зрение това люшкане.

Ето го и първия ми телефон - тъмносин с огромна антена. Толкова огромна, все едно предназначението й е да търси извънземен разум в необятния Космос. Честно казано, не ми го купи по свое желание, а аз упражних известно насилие, като мрънках непрекъснато. Този телефон, понеже не ми бе подарен от сърце, ми го откраднаха след няколко месеца. Просто виждам как е станало - хванали са го за антената през широко отворената ми, всъщност незакопчаваща се, плажна чанта. Аз после отидох да си търся правата в местното полицейско управление и там толкова ми се смяха, че сигурно още ме помнят.

Боже, финалната права на връщане, а всъщност началната права на връзката е осеяна с подаръци - бял пуловер (пак бял! Този човек защо ми подарява все бели неща, да не съм неродена мома!), червен пуловер, няколко колиета, които - готова съм да се обзаложа - са купени от един и същ магазин. 300 евро кеш за едно пътуване до Хайделберг. Японска чаша за запарване на чай...

И понеже подаръците са всъщност откупени мигове, си мисля какво ли остава от любовта, като махнеш тези мигове? И дали, ако не бяха фиксирани с подаръци, не щяха и те да отлетят. Всъщност да - любовта си отива, но диамантите са вечни. Така че, ако някой ми предложи красиви преживявания, които не са зависими от фиксинга за деня на БНБ или нямат форма, а само съдържание, ще отговоря: мерси, имам си. Защо толкова време вече нямам какво да хвърля зад гърба си? Как сега да се върна, като дори счупената гривна е толкова далеч назад, че едва я виждам. Затова по-добре да вървя. Някъде навътре в гората поне ме чака сладката захарна къщичка с голямата пещ в нея.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР