тайната диета на дона карън

За своите 54 години американската дизайнерка Дона Карън изглежда перфектно - стройна, пълна с енергия и най-важното - тежи с 10 кг по-малко, отколкото преди година.

01 February 2010

 
За своите 54 години американската дизайнерка Дона Карън изглежда перфектно - стройна, пълна с енергия и най-важното - тежи с 10 кг по-малко, отколкото преди година. Това не е случайно - Карън работи над себе си със същото вдъхновение, с което е свикнала да работи над всяка колекция. И независимо от напрегнатия график, тя намира време за занятия със йога, масаж и медитация. Сега се е заела с аеробика и джогинг в парка.

Това е истинско чудо, ако си спомним какво преживя тя преди година. През 2001 г. продава компанията си за 650 милиона долара на френския холдинг LVMH. В същата година мъжът й умира от рак. Едва намерила сили да продължи напред, се стоварва ново нещастие - пада от ските на стръмен склон в планините на Айдахо. Операция на капачката на коляното, сеанси физиотерапия, инвалидна количка, патерици, след това бастун... "Това беше истински кошмар, - спомня си Дона. - Досега никой и нищо не можеше да ме спре - дори когато раждах, на следващия ден вече бях на работа. В този случай ми се наложи да спра за цели 6 седмици!"

Едва ли някой в подобна ситуация би могъл да не изгуби присъствие на духа. Но вместо да се самооплаква, утешавайки се със сладко и сладолед, Дона Карън решително изменя образа си на живот. Наема готвачата Джил Петиджон, която преди служи у Никол Кидман и Дрю Баримор. Нейната специалност е здравословната храна, разновидност на вегетарианското суровоядство, при което се набляга предимно на пресни, натурални продукти, подложени на минимална обработка. Неочаквано за самата себе си, Карън се оказва в първите редове на модно течение. Числото на привържениците на суровоядството в Америка расте с геометрична прогресия, ресторантите, в чието меню влизат само блюда, приготвени от пресни продукти с минимална термична обработка, никнат като гъби .

"Тази система за хранене ме промени, - твърди Дона- Винаги съм се стараела да се храня правилно. Но си позволявах разврат под формата на сладкиши, сладолед, солени крендели - особено ги обичам. Не вярвах, че мога да се откажа от тях. Но минавайки на храна, приготвена от персонална ми готвачка, само след седмица забелязах, че нямам нужда да похапвам между основните ядения - бях съвършено сита и се чувствах прекрасно. Преди също бях на диета: отслабвах, след това наддавах - на всеки 5-6 години теглото ми нарастваше с по 3-4 кг. "

По време на обяда в офиса на Дона Карън се появява Петиджон. На красив лакиран поднос се мъдри чиния със салата от прясна зеленина, заливка от джинджифил и мисо (паста от соеви семена), вкусни крекери от ленено семе, малки късчета сушени зеленчуци, краставично-кокосова супа, подправена с тайландски босилек. На изящни порцеланови чинии, много фина изработка - зеленчукови ролца, съвършени във всяко едно отношение. И любимата напитка на Дона - енергетична лимонада, необичайна смес от варени цели във вода лимони и ябълки с ленено масло, морска сол и сироп от ахава. И за десерт - да-да, има и десерт! Апетитни топчета с кароба на прах (плодове на рожкови), заместител на какаото, плънка от орехи, малина, смокиня и кокос. И всичко това поднесено с такъв вкус, че няма никаква съмнение: преди да стане кулинар, Петиджон е учила в художествено училище.

"Правилната храна трябва да запази жизнената си сила, - обяснява Джил. - Тогава съдържащите се в нея ензими помагат на повредените клетки да са обновят самостоятелно".

Преминаването към "жива" храна съвсем не значи, че трябва напълно да измените живота си. "Супите и салатите винаги са били моя любима храна, казва Карън. Тежко ми беше да се откажа от макароните, още по-сложно от пицата, но Джил се научи да приготвя "правилна" пица" (Петиджон замества кашкавала с орехи). Освен това Дона

си позволява да яде риба, а по време на почивката в чужбина не се отказва от удоволствието да си хапне от любимите сладкиши и сладолед.

За да следвате диетата на Дона Карън, не е задължително да имате собствено готвач. Главното са съставките - пресни, пресни и пак пресни. Отдайте предпочитание на сезонните зеленчуци и плодове. Избягвайте обработените и консервирани продукти. Брашно, захар, млечни продукти, кореноплодни и газирани напитки са неприемливи.

Но при това може да се пие кафе - то е отличен антиоксидант.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР