Макси вкусно! Както само в Гърция ще ви се случи

Ще ви издам една тайна – за да познаете истински добрия гръцки ресторант, поръчайте си октопод. А за да разберете какъв е съвършеният му вкус, не е нужно да минавате границата. Мястото е ресторантът-градина на комплекс „Макси“ в София.

Лилия Илиева 01 June 2010


Ще ви издам една тайна – за да познаете истински добрия гръцки ресторант, поръчайте си октопод. А за да разберете какъв е съвършеният му вкус, не е нужно да минавате границата. Мястото е ресторантът-градина на комплекс „Макси“ в София. Популярен е от години, но от  май насам се профилира като гръцки. Готвачите и персоналът са минали специално обучение при собственика на рибен ресторант номер 1 в Гърция за 2006 и 2009 г. и това се усеща при първата хапка. Октоподът, за който говорех, сготвен в „Макси“, е божествен, най-крехкият в света. Да не говорим за калмарите, скаридите, мидите – печени, саганаки (тоест със сос), пълнени... Но по ред!

На влизане в ресторанта ще видите приказна гледка към Витоша, която веднага ви включва на режим ваканция. Можете да отидете и за обяд след партия тенис или по време на плаж, защото заведението е между кортовете и басейна. А вечер атмосферата е изключителна. Звучи подбрана гръцка музика. Интериорът е в бяло и много светлотюркоазено на границата между бледосиньо и бледозелено. Има бели фенери, бели столове, бели полуврати от ковано желязо с орнаменти. Маслинови дръвчета между масите, сакъзчета, петунии и бегонии по прозорците, които отключват всички спомени за брега на южната ни съседка. За минути масата ви ще бъде отрупана. (Сервитьорите са много бързи.) Веднага ще ви почерпят с хлебчета със зехтин и разядки от маслинена паста, хтипити (това е разбито люто сирене) и тарама хайвер. Те, заедно с първата бутилка вода, както и платото гръцки десерти на финала са комплимент от заведението. Можете спокойно да поръчате по много различни ястия, както се прави по гръцки обичай, защото цените са достъпни: салатите са от 5 до 9 лв., рибите - от 3 до 8 лв., морските дарове (винаги пресни) – 8-18 лв. за 100 г, основните месни ястия – до 22 лв. Можете да пийнете 3 вида рецина, 14 - узо и вина от всички най-добри винарски дестинации (Аржентина, Чили, Нова Зеландия, Испания, Италия, САЩ и България). Ще се чувствате много приятно при всякакви атмосферни условия. Има лъчево отопление и тенти, които могат да съхранят комфорта ви по време на по-студени вечери. Има и система за охлаждане за много горещото лято. И маслините, подправките, сирената са... разбира се, гръцки!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР