Mein kampf с килограмите: епизод 3

Три доброволки от EVA с три различни начина за отслабване...

29 April 2009

Три доброволки от EVA с три различни начина за отслабване...


8:0 за Дюкан
Анелия Терзиева

Години наред водих най-безсмислената си житейска битка с излишните кила. Ако се отслабваше с четене, съвсем щях да съм изчезнала! Толкова много зная за обмяната на веществата, за човешкото тяло, за процесите в него и за всичко, което се отнася до вталяването, че ми е идвало да напиша ръководство по диететика. Какво ли не пробвах, за да разбълбукам метаболизма си до степен на невъзможност. Накрая кантарът започна да показва странни цифри. Гледах и не вярвах на очите си! Един ден осъзнах колко ми е писнало да го зяпам втренчено и го пратих на тавана.

Реших, че е по-важно как се чувствам. По-пълничките не се тормозят с ботокс, филъри, блефаропластики. Лицата им са естествено опънати. Пък макар и по-пълничък, ако човек е достатъчно чаровен и позитивен, няма начин да остане неразбран. Така с помощта на самовнушителни практики продължавах да не закусвам и да не обядвам и естествено привечер се прибирах припаднала от глад. Често пътьом сгъвах някоя вафла или шоколад, за да мога да се добера до хладилника, който най-добре знае какво е женският вечерен ГЛАД!


Време за „от понеделник“


Така беше допреди три месеца, когато попаднах на „Как да отслабнем завинаги!“ Звучеше ми толкова мозъко-промиващо! Тези книги са ужасни! По толкова пъти се повтаря едно и също, че ти идва направо да ги изгориш, а издателите да обявиш извън закона! Обаче...


Обаче нещо влезе в подсъзнанието ми, нещо ме закачи за тлъстинките, нещо ми намигна секси. Това секси беше моето бившо аз, отпреди 15-ина години, когато синът ми на едно море ми викаше „Мамо, ти си кака!“. И купих книгата.


Бях си обещала да не поглеждам кантара, бях си обещала да не пазя никакви диети, бях си обещала да не започвам никога нищо важно в понеделник. Обаче...


Не само че започнах новия режим на хранене именно в понеделник, но си изрових от прахоляка забравения кантар и... започнах да се храня! Да, именно! По 4 (ЧЕТИРИ!) пъти на ден! И то не с парченце зелена ябълка, не с резенче сурово зеле или с три бадема дневно... Започнах да се храня с месо –  пилешко, телешко, с риба и всякакви морски дарове, с яйца, с извара, с кисело и прясно мляко. И - няма да повярвате - с крем-карамел, с палачинки от овесени трици и белтъци и желирани млечни десерти. Приготвянето на храната задължително е без мазнина. Задушена, печена на скара, на тиган, на фурна, варена.


Така нареченият ударен период е от 1 до 10 дни според това от колко кг искате да се отървете. Аз реших да се прицеля в златната среда.


Първия ден се чувствах странно, закусвах, обядвах и дори вечерях, без да изпитам познатия глад за сладко някъде към 4 следобед. Не вярвах, че нещо ще се случи, макар в книгата си докторът да твърдеше, че свалянето на килограми започва веднага. Сутринта на втория ден се въртях около кантара близо четвърт час, чудих се какво ли ще изпитам, ако я няма така щедро обещаната разлика. Всъщност знаех. Ще откъсна главата на поредния шоколад, който кротичко ми се подхилваше от рафта. Качих се, слязох. И отново се качих. И така няколко пъти. После го нивелирах. Не че имаше нужда. Моят кантар е сигурно най-нивелираният в цяла Източна Европа в последното десетилетие. Нямаше грешка. Липсваше точно едно кило. Естествено, рекох си, след толкова пишкане вчера... Но за всеки случай пийнах мляко с нес без захар и си направих омлет за обяд, натиках го в дамската си чанта, и го хапнах за следобедна закуска в офиса само защото се натъкнах случайно на него, докато ровех из хаоса. На вечеря целенасочено приготвих риба и салата. Салатата не докоснах. Не беше много трудно. На следващата сутрин повторих закачките с кантара. Още едно кило беше изтекло. Нищо неестествено, просто свалях литри вода. Така изкарах пет дни. Без глад, с много вода, с вкусни манджи и честичко похапване, без да се измъчвам да смятам калории, количества, да следя кога какво да пия и ям, режимът бе започнал  да работи.


За нивото на водата в литри


За този начин на хранене водата е от огромно значение. Както и за всеки друг, разбира се! Но тъй като при разграждането на белтъчините се отделят кетони, а те не са радост за бъбреците, в този режим водата трябва да е в обилни количества. Поне 2 л на ден.


За цената на триците


В режима Протал овесените трици не са просто необходими, те са безценни с техните въглехидрати, витамини и минерали. С повече фантазия и с помощта на излязлата наскоро втора книга на Пиер Дюкан с рецепти можете да си приготвяте всякакви тестени вкусотии, а ако въртелът в кухнята не е от любимите ви занимания, спокойно можете да си ги хапвате сурови (най-ценни са така), накиснати в сутрешното кисело мляко, и ако фантазията ви завърти отгоре по щипка канела, ванилия, настъргана лимонова кора или някоя друга ароматна страст, още по-добре.


Време за фитнес, но не точно сега


Забелязали ли сте, че няма диета,  която да се прилага, без дебело да се наблегне на нуждата от прилична физическа активност? При режима Протал обаче фитнесът през първите две фази не е препоръчителен. Ако сте спортна натура, можете да си правите ежедневната гимнастика, да плувате или да карате колело, но не и тренировки с големи натоварвания, защото ще започнете да трупате маса и теглото ви може и да се увеличи. Аз реших въпроса със спорта, икономисвайки от разходите за градски транспорт. Не е много безопасно, но с повече нагла упоритост ми се получава.


Време за зеленчуци


След т. нар. ударен период следва период на редуване на дни, в които се консумират белтъчни храни със зеленчуци, и дни без техния разкош. Тук отново сте оставени да избирате най-удобния за вас вариант. Редуване 1/1 - един протеинов ден (П) и един ден на протеини и зеленчуци(ПЗ), 4П/3ПЗ, 5П/5ПЗ (според доктора това редуване е най-ефикасно), а за жените, които искат да наблегнат върху отслабването в долната част на тялото, 2П/5ПЗ. Понеже съм достатъчно прагматична, си избрах схема, която не изисква никакви сметки. Четири дни от седмицата хапвам белтъчини (от понеделник до четвъртък), три -  белтъчини с любимите ми зеленчуци (от петък до неделя). Не усетих как мина месец и половина, нито как свалих 8 кг. ОСЕМ КИЛОГРАМА! Вече е ясно, че не са само от задържана в тъканите вода. Дрехите взеха някак секси да се свличат, а обиколките продължават да се топят и аз откривам все повече възможности из гардероба.


Сектанти, зомбита или обикновени луди


Интернет е пълен с форуми за режима на Дюкан. Разменят се рецепти, съвети, снимки. Жени, свалили по 20 и повече кг, показват новите си тела и с охота разказват подробности. Ако нямате книгата, в интернет има преписи на цели глави от нея. (Леле, откъде тоя ентусиазъм!?) Естествено, появиха се и реплики, че режимът вреди, че води до бъбречни заболявания, подагра, спиране на месечния цикъл и още куп страшни неща. В едно ТВ-предаване някой отсече, че няма по-вредна диета, а всички, които я прилагат, са с промити мозъци и свалят десетки килограми единствено със самовнушение...За себе си зная, че не съм сектант или зомби. Със сигурност обаче съм луда. Луда съм от добро настроение, защото си върнах килограмите отпреди 5 години.


Аплодисменти и удивителни


У дома никой не даваше признаци, че забелязва промените. А и аз избягвах да натрапвам това, което правех. Но подозирам, че един от тях нарочно си мълчеше! Голямата шумотевица дойде след голямата великденска почивка. Реакциите на всички бяха силно положителни. Само ще вметна, че за 50 дни казах сбогом на 8 кг, 9 см от талията, 8 см от ханша,  по 9 см от бедрата и най-хубавото - само на 4 см от бюста! Три колежки така се въодушевиха, че още от следващия ден вече се хранехме екипно и режимно. И те вече имат резултати.


След броени дни ще вляза в трета фаза. Така обичаните плодове ще са отново с мен, ще си похапвам нишестени и зърнени храни и ако искам, хляб. А след това единственият спомен за режима ще е един белтъчен ден в средата на седмицата и традиционната закуска от чаша кисело мляко с три лъжици овесени трици с ароматна подправка според настроението. Това е всичко. Толкова е лесно, че чак ме хваща яд как не съм се сетила по-рано!


Кажи зеле(ва супа)!
Ваня Шекерова

Тази година гризнах дръвцето с отслабването преди отпуската. Исках да ми се получи, без да гладувам и да изнемогвам на уредите, затова си избрах схемата 804 на 3 Сhenes. Мислех, че е нещо като ананасовите таблетки – пиеш и без да спираш да ядеш нормално, метаболизмът ти се ускорява и губиш натрупаното през зимата. Да, ама не. Оказа се, че освен здравословни хранителни добавки програмата 804 включва и прословутата зелева супа. Само че на прах – разтваряш във вряща вода и ядеш в неограничено количество. Съдържанието: малтодекстрин, растителни фибри, дехидратирани зеленчуци – лук, домати, целина, червени чушки, зелено зеле. И малко ксантанова смола (това не го и знам какво е, малко кофти ми звучи), глюкозен сироп, царевична скорбяла. Тая последната съставка може и да я отричат диетолозите, ама създателят на 804 Ерик Фавр явно я уважава. Сложил си е и снимката човекът под програмата, значи и под здравословния състав на супата.


Първия ден я комбинираш с плодове, втория – със зеленчуци, третия – с  двете, и т.н. Новото е, че от нея не се подуваш като балон и че наистина не чувстваш никакъв глад, нито пък лакомия да опиташ от всичко, което ти се изпречи пред очите.


Осем дни така – сутрин по едно хапче с червен цвят, което ти осигурява тонуса и се грижи за очистването от токсините, богато на витамини и микроелементи, вечер - по една синя таблетка, описана като стимулатор на храносмилането и отделянето, както и на спокойния нощен сън. Сутрин някъде около кафето – една ароматна напитка с екстракти от боровинка, зелен чай, овесени трици, репей, ананас..., която също е включена в програмата и в цената на пакета, и ти дава сили да изкараш деня. И супа. Да си призная, мрънках, но повече от глезотия, че не мога да се натъпча с череши, когато си поискам, или да изпия едно мохито, когато ме поканят. Но беше приятно и лесно някак си тоя път със супата и придружаващите я екстри.


Защото тая прословута зелева супа съм я яла преди време, ама домашно приготвена, та бях станала за смях, разхождайки се с бурканите в чантата и с постоянната миризма на праз, полъхващ от нея и от мен. Този път се спасих от тези „екстри“ и от чувството за глад – в разтворимата субстанция има добавка, която не изстъргва стомаха, а създава чувство за сито доволство. Не се и чувствах отпаднала, макар да се усещах леко прецакана в сравнение с девойките, които разказваха как си хапват по системата Пиер Дюкан и си отслабват без напъни. Обаче още на четвъртия ден констатираха промяната, която показа и кантарът.


В крайна сметка за 8 дни смъкнах 3 и нещо килограма, малко по-малко от обещаните 4. При това, без да се престаравам във фитнес-залата. А това, че никъде не ми увиснаха месата, макар обиколките да намаляха, отдавам на специалните апаратни масажи, които продължавам да си правя.


L-carnitine, любов моя!
Ирина Иванова

Както доста други неща на този свят и моята страст към L-carnitine започна от форума на bg-mama.соm. Честно казано, до момента, в който не попаднах на ценна информация за въпросната хранителна добавка във въпросния сайт, смятах, че това е нещо за ядене - мазно и испанско, или в най-лошия случай мексиканско (по логиката Ел мариачи, Ел Дорадо, Ел Корасон – не че те са за ядене де). Веднъж прочетох кратка истинска история, в която наскоро родила БГ мама разказваше как се е отървала от „сланините” (там наричат нещата с истинските им имена) с  чудесния продукт „L каротин“, както го беше написала тя. Добре че друга БГ мама отдолу я беше поправила, та разбрах, че всъщност L-carnitinе ГОРИ МАЗНИНИ!



Жената описваше просто и нагледно как си е изгорила мазнините, но аз реших да науча повече за тази „амниокиселина” (естествено, тя имаше предвид „аминокиселина”, явно я бъркаше с амниоцентеза или с друго амнио, но какво да се прави – раждането ни поразмътва главите за дълго). Отворих някакъв фитнес-сайт, в който мощен мъжага, извадил на показ всичките си мускули и с прическа тип „канадска ливада” под гръмкото заглавие „Моята истина” обясняваше с леко чувство за хумор и тежки изречения от типа на „L-carnitinе пренася мазнините през цитоплазмата на клетките до митохондриите” как действа този продукт. На „митохондриите” спрях и се върнах там, където ми е мястото – в bg-mama.com. На другия ден отидох на фитнес като, следвайки съветите на моята посестрима от мрежата, половин час по-рано бях взела две хапчета L-carnitine.



Освен това омотах сауна колан около талията си и навлякох отгоре термофланелка. Правих аеробни упражнения (в моя случай това е бавно, но много дълго бягане на пътеката) и след 45 мин. бях полужива и мокра до кости. Всички наоколо ме гледаха със страхопочитание, а аз слязох от пътеката, стараейки се да не залитам, с гордо вдигната глава влязох в съблекалнята и се проснах на първата попаднала пред погледа ми пейка. Чувствах се обезмаслена от L-carnitine и доста дехидратирана, най-вече в областта на талията. След два дни повторих процедурата.


Накратко: L-carnitine действа само в комбинация с фитнес или друг вид спорт. Ходя на фитнес 3 пъти седмично, добре де – или 2 пъти. Две седмици подред взимам всеки ден по 2 таблетки L-carnitine, като в дните за фитнес ги взимам и двете половин час преди тренировка. Следващите две седмици не пия хапчета, но продължавам да си ходя на фитнес. Ям всичко, поради което и резултатите не са зашеметяващи, но пък са лесно достигнати – 5 кг за 5 месеца. Ако спазвате по-строга диета, със сигурност ще отслабнете повече и за по-кратко време. Най-важното е, че L-carnitine спомага тялото да остане стегнато. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР