питайте женското календарче за диетата

Повечето жени са убедени, че започвайки диета от понеделник, ще се справят с тормоза на килограмите. И понякога това се случва.

10 April 2009

Но на каква цена? Ако наистина сте решени да отслабнете, без обаче да влошите здравето си и дори да промените характера си, трябва да се вслушвате в хормоналните биоритми, съветват учените. В съответствие с тях живее женският организъм, така че те могат да му помогнат и да се справи с излишното тегло. Не е тайна, че количеството енергия, емоции, апетитът и даже обмяната на веществата се променят в течение на месеца. В съответствие с менструалния цикъл, разбира се. Така че да се борим с тях е безпредметно. Така че всякаква диета би трябвало да стартира не от понеделник, а в синхрон с потребностите и състоянието на собствения ви организъм. Средно пълният цикъл на промените в женския организъм трае 28 дни и включва три фази. Един-два дни повече или по-малко нямат значение. Така че ето кога има смисъл да започвате строга диета, както и кога да я поохлабите.


1. Фаза: време за старт

Тази фаза започва около 2-3 дни след началото на месечния цикъл и продължава 2 седмици. В това време прогресивно нараства количеството женски хормони. Времето е добро не само да се започне нов живот чрез хранителен режим, но и за всякакви подвизи, изискващи енергия и добро настроение. В този период можете активно да спортувате, а ако не го правите – да започнете най-сетне.

През тези две седмици по принцип не страдаме от неудържимо влечение към хладилника, не ни измъчват кошмари, в които изяждаме огромно количество шоколадова торта, не превръщаме партито в плюскане.

Добрата новина е, че в този период и ефектът от понижения апетит и повишената енергия за спортуване дават видими резултати. Просто обменните процеси в организма се ускоряват и може да се очаква съвсем реалистично раздяла с 1,5-2 кг. При съвсем разумна диета, без глад.


2. Фаза: време за отпускане

От 15-я ден на цикъла нивото на естрогена в кръвта започва да спада. Успоредно с това стават и други промени, в резултат от които постепенно се връща желанието да нарушаваме ударно започнатата диета. Не се обвинявайте в липса на воля! Леко увеличете количеството на приеманите калории, намалете темпото на физическите упражнения. Вместо силови тренировки, отдайте предпочитанията си на аеробика, плуване, тичане, каране на колело. Следете внимателно какво показва кантарът – ако стрелката тръгне нагоре, дръпнете си леко юздите на хапването. В идеалния вариант през този период не би трябвало да върнете дори и грам от изгубеното – даже трябва да свалите още 0,5-1 кг.


3. Фаза: време за малко пиршество

Стига да не е безконтролно. Иначе за една седмица не само ще върнете старите, но и ще трупнете още някой килограм. Рискът от това е твърде голям. Твърде много пориви за отслабване и гениални диети са се разбивали в рифа на ПМС. Това неприятно явление, отбелязвано с три букви, характеризира третата фаза от една седмица. През нея освен всичко друго постоянно ви се плаче (по всякакъв повод) и ви се яде (от всичко по много и най-вече сладко). Да започне в такова състояние диета може само луда! Нормалната жена ще се постарае да не задълбочава ситуацията и да реализира странните желания, които има в този период. Имат се предвид кулинарните. В края на тази фаза съвсем естествено се качва тегло, но това се дължи не на увеличени мастни запаси, а на задръжка на течности.

Струва си да спазвате няколко златни правила в тази една мъчителна седмица.

Правило на високомасленото сирене

Ако безумно ви се иска да изядете катастрофално количество мазно сирене, не се опитвайте да го заместите с обезмаслено мляко. Не помага. Проверено е многократно. Настроението не се повдига, а сиренето започва да се мярка в сънищата ви. И в крайна сметка ще изядете не едно парче, а 5-10 в зависимост от яркостта на съня и градуса на настроението. Което ще се окаже фатално за фигурата ви. И настроението ви ще се изпорти още повече. Организмът си отмъщава за невниманието към неговите потребности.

Правило на любовта към въглехидратите

Просто и ясно: отвреме на време минавайте от белтъчна към въглехидратна диета. Ограничете месото, рибата, яйцата за сметка на зеленчуците, плодовете и мюслито. Калоричността на приеманата храна не се увеличава – сравнете парче месо със зелена салата с лимон или с варени картофи или яйце с банан или огромна ябълка. И усещането за ситост е налице, и доброто настроение също.

Правило на малките дози

Колкото по-често се храните, толкова по-незначителни са колебанията на кръвната захар, кривата на настроението и пристъпите на глад. В периода на ПМС това е много важно. Да се яде често не означава много. Обичайното количество калории не се нагълтва на едно сядане на вечеря, след което безсилни падате на дивана и заспивате, а е разделено на 5-6 приема. Трудно се постига, ако не сте си вкъщи по цял ден. Но си струва!

Правило на неразтегления стомах

Честото ядене е добро и затова, че от него не се разтегля стомахът. След прекаляване с храна стомахът започва да изисква същите обеми от храна, каквито вече е преработвал. И да го върнем в диетично състояние е доста трудничко. А тъй като въглехидратната храна е по-обемиста от белтъчната, по-често и по малко по обем хранене се налага от само себе си.

Правило на отказ от солта

Ако не пълен отказ, то поне съкращаване на количеството й до минимум. Изследванията доказват, че намаляване потреблението на сол седмица преди месечния цикъл довежда до по-малко задръжка на течности. Това означава, че е възможно да се избегне качването на тегло от вода, както и отоците край коленете и глезените.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР