четири начина да танцуваш с шива

Как да тичаме по задачи и същевременно да се отдадем на йога? Къде да открием хармония за духа и здраве за тялото и същевременно да се забавляваме от сърце? Аз намерих „моята“ йога в студио Мандала, много приветливо място.

Елка Влаховска 16 March 2009

 

 

Как да тичаме по задачи и същевременно да се отдадем на йога? Къде да открием хармония за духа и здраве за тялото и същевременно да се забавляваме от сърце? Аз намерих „моята“ йога в студио Мандала, много приветливо място. Практиките тук са различни, така че всеки може да открие „своята“ йога и да се чувства добре. 


да отвориш съзнанието си: с медитация


Чувала съм, че медитацията е много полезно нещо, за да свалиш напрежението и стреса, но винаги съм се питала как да се науча да медитирам. Теди Рачева, собственик на йога студио Мандала, обяснява, че медитацията не се научава, а се случва. И не става насила. Да, в поза лотос е добре, на свещи също е добре, да не се заспива, когато се отпускаш, дишаш, премяташ зърната на малата (броеница), ако това ти помага – добре, но достигането до вътрешното пространство е съвсем лично преживяване. Преподавателят води, но някои лягат и заспиват, ако са били преуморени от работния ден, а други „виждат“ ярки и наситени картини. „Всеки има различни преживявания по време на медитация, което е още едно потвърждение, че живеем в един свят, но всеки го приема по различен начин“, казва Теди. А това „ново виждане“ помага не само за постигане на концентрация във всекидневните дейности, но и до по-различно възприемане на самия себе си – да надскочиш нетърпеливото Его и да откриеш повече от това, което сутрин виждаш в огледалото.  


да отвориш сетивата си: с йога транс денс 


Часът започва с дихателни техники и леки движения и преминава в танц със свободно себеизразяване, в спонтанна радост. Истинско забавление на музика, която те подтиква да  съчиняваш хореографията така, както го усеща сърцето. И все пак в началото е бог Шива, космическият танцьор, с неговите движения, „запечатани“ в малки статуетки, или в храмовите изображения. Тази практика е много популярна в Калифорния, преподава я по цял свят Шива Рей, кръстена на Бога, който според легендата с танц създава Вселената.

да отвориш сърцето си: с виняса флоу


След като бях ходила в няколко столични йога студиа и, честно казано, се бях отегчила бързо, аз открих нещо, което допадна на нрава ми. Нарича се виняса флоу – дишане и движение, като по време на физическите упражнения изчистваш съзнанието си и най-общо казано „отваряш сърцето си“. Усещането е за радост – на тялото и на душата и след няколко последователни часа някак от само себе си чувстваш, че си изпълнен с енергия, обичаш живота и гледаш с други очи на ситуации и хора, които преди са могли бързо да те изнервят до рев. Това е съвсем нова практика за България, но в света е добила голяма популярност. Може би най-вече покрай Мадона, която не само й се отдаде, но й посвети цял албум - Ray of Light.


Виняса флоу не е скучна йога, а пътешествие, защото всеки час е различен и събужда различни енергии. Дишането води движението, което е непрекъснато. Да усетиш в себе си водата, въздуха или огъня и да ги почувстваш и във вселената – това си е приключение, което е трудно да се обясни. Теди Рачева преди да стане „водач“ на столичанки към радостта от живота, е направила своето собствено пътешествие. Открива йога, когато е в Лондон, за да завърши магистратурата си по маркетинг и реклама. Запалва се, сменя групи и студиа, докато намери мястото, което я зарежда с енергия и вдъхновява. Твърди, че благодарение на виняса флоу йога е събудила неочакван за самата нея творчески потенциал и е написала дипломната си работа за немислимо кратко време. След като се връща в България, работи три години в рекламна агенция и точно преди поредното повишение установява, че сърцето й не е в рекламата.

 

Малко преди това е на остров Санторини, където среща преподавателката по йога Юко Херменес, а тя я съветва като фея-орисница: „Отдай се на Вселената и гледай как магията на вълшебството се разгръща пред теб“. „И аз рискувах“, казва Теди. Да напусне сигурната си работа, да създаде йога студио и да привлече екип, който да й се довери. И да разработва и усъвършенства „виняса флоу“, чийто смисъл, освен като съчетание на дихателни и физически практики, обяснява така: „за да не робуваме на навика и да приемаме нещата като даденост, да развиваме съзнание за всеки дъх и движение, за всеки миг от живота, който е нов и различен. Така ще го опознаваме отново и отново всеки ден.“


да отвориш инстинкта си: с шопинг


Ако у жената има първичен инстинкт, той се нарича „шопинг“. Истинско удоволствие е да си избереш от магазинчето в студио Мандала специална постелка за йога в красив сак, възглавничка за медитация, мала (броеница), за да отмяташ по едно зрънце при изричането на всяка мантра, дискове с етно-чилаут музика или тематични книги за духовна храна. И да отнесеш у дома настроението от преживяното, за да го пресъздадеш отново в друго време и по друг начин.       
 

информация за часовете, преподавателите и цените на интернет адрес: www.yogamandala.net


Още 3 “горещи“ йога адреса:


Студио 37 градуса йога – този адрес е наистина доста горещ. При 90-минутните упражнения в затоплено до телесната температура помещение ще се изпотите обилно и ще изведете токсините от тялото. Затова е препоръчително да пиете вода преди часа, а и по време на него. „Горещата“ йога помага за здравословно отслабване и носи всички предимства на йога практиките въобще – повече гъвкавост, сила, подобряване на метаболизма и на съня.


Йога център Арадхана – неотдавна открит, той е на Българската йога асоциация. Освен за начинаещи и напреднали, предлага йога и за деца. Тук ориентацията е и към навлизане в същността на йога чрез лекции и семинари, демонстрации и дегустации на здравословна вегетарианска кухня, както и пеене на киртани и мантри.


ITI yoga center – съвсем ново място за релакс. Там може да се насладите на хата йога - с разгряване на цялото тяло и премахване на всички напрежения в него, практикуване на различни асани, стимулиращи секрецията на важни жлези и генериращи енергия, и медитация, след която се чувствате като нови. Освен с йога, можете да си починете с различни видове масажи и зареждане с рейки енергия от рейки мастер от най-високо ниво. А след приятната почивка, пиейки чай сред ароматни свещи, можете да си поръчате и хороскоп при много добра (проверена лично) астроложка. Още информация ще намерите на www.itiyoga.com

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР